Αρχικήsecurity800,000 SonicWall VPNs ευάλωτα σε νέα κρίσιμη ευπάθεια

800,000 SonicWall VPNs ευάλωτα σε νέα κρίσιμη ευπάθεια

Σχεδόν 800.000 SonicWall VPNs είναι ευάλωτα σε μια νέα κρίσιμη ευπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα ενημέρωση ώστε τα συστήματα των χρηστών να παραμείνουν ασφαλή.

SonicWall VPNs
800,000 SonicWall VPNs ευάλωτα σε νέα κρίσιμη ευπάθεια

Η νέα ευπάθεια ονομάζεται CVE-2020-5135 και ανακαλύφθηκε από την ομάδα ασφαλείας Tripwire VERT. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επηρεάζει το SonicOS, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα των SonicWall Network Security Appliance (NSA) συσκευών.

Τα SonicWall NSAs χρησιμοποιούνται ως firewalls και SSL VPN portals που φιλτράρουν, κάνουν ελέγχους και επιτρέπουν στους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικά και ιδιωτικά δίκτυα.

Οι ερευνητές της Tripwire λένε ότι το SonicOS περιέχει ένα σφάλμα σε ένα στοιχείο που χειρίζεται custom πρωτόκολλα.

Το συγκεκριμένο component εκτίθεται στο WAN (public internet) interface, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εισβολέας μπορεί να το εκμεταλλευτεί, αρκεί να γνωρίζει τη διεύθυνση IP της συσκευής.

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με την Tripwire, είναι ότι η εκμετάλλευση του σφάλματος είναι εξαιρετικά εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμη και από κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις στο hacking. Το πιο απλό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση της ευπάθειας είναι μια denial of service επίθεση ή το κρασάρισμα μιας συσκευής. Ωστόσο, η εκτέλεση κακόβουλου κώδικα είναι, επίσης, εφικτή.

Η εταιρεία ασφαλείας δήλωσε ότι ενημέρωσε την ομάδα SonicWall, η οποία κυκλοφόρησε ενημερώσεις για τη διόρθωση της ευπάθειας τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη, όταν αποκάλυψε το σφάλμα CVE-2020-5135, ο ερευνητής ασφαλείας της Tripwire VERT, Craig Young, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε εντοπίσει 795.357 SonicWall VPNs, που ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και πιθανότατα ήταν ευάλωτα στην ευπάθεια.

ευπάθεια
800,000 SonicWall VPNs ευάλωτα σε νέα κρίσιμη ευπάθεια

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ευπάθεια είναι κρίσιμη και την έχουν βαθμολογήσει με 9,4/10 (ως προς τη σοβαρότητα). Οι χρήστες πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τα SonicWall VPNs τους, καθώς ο proof-of-concept code έχει δημοσιευτεί, επομένως οι hackers μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να την εκμεταλλεύονται. Η αξιοποίηση της ευπάθειας δεν απαιτεί από τον εισβολέα να έχει έγκυρα credentials, καθώς το σφάλμα εμφανίζεται πριν από οποιαδήποτε λειτουργία ελέγχου ταυτότητας.

Σύμφωνα με το ZDNet, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ευπάθεια, που ανακαλύφθηκε φέτος σε προϊόντα της SonicWall. Το χειμώνα είχε ανακαλυφθεί η ευπάθεια CVE-2019-7481.

Οι ερευνητές της Tenable και της Microsoft έχουν μοιραστεί αυτήν την εβδομάδα το Shodan για τον εντοπισμό των SonicWall VPNs και την επιδιόρθωσή τους.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS