Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Europol, οι αρχές επιβολής του νόμου της ΕΕ είναι αντιμέτωπες με μια τεράστια ποσότητα διαδικτυακού υλικού που περιλαμβάνει εικόνες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).
Η έκθεση της Europol περιγράφει γενικά διάφορες απειλές στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, ένα τμήμα της δείχνει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στο διαδικτυακό περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και αύξηση της διανομής του κατά τους μήνες της καραντίνας λόγω COVID-19.
Οι αρχές της ΕΕ κατάφεραν να σταματήσουν πολλές απόπειρες πρόσβασης σε sites με τέτοιο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του lockdown. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι τόσο διαδεδομένο που οι υπηρεσίες δεν έχουν πλέον αρκετούς πόρους για να διερευνήσουν κάθε αναφορά σχετικά με αυτό το υλικό.
Οι ερευνητές στα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται συχνά να διαλέξουν με ποια υπόθεση θα ασχοληθούν, καθώς είναι δύσκολη η παρεμπόδιση όλου του ακατάλληλου περιεχομένου.
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Η αύξηση του online περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μπορεί να οφείλεται στο ότι οι εγκληματίες αλλάζουν τον τρόπο δράσης τους. Παλιότερα, τα άτομα που ανέβαζαν τέτοιο περιεχόμενο στο dark web δεν ήταν τα ίδια άτομα που κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά. Τώρα όμως, οι online κοινότητες απαιτούν από τους ίδιους τους κακοποιούς να καταγράφουν την εγκληματική πράξη και να την ποστάρουν στο διαδίκτυο.
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι αυτό το περιεχόμενο ανεβαίνει στο διαδίκτυο ακόμα και από παιδιά που, κατά τους τελευταίους μήνες, ξόδευαν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο λόγω του lockdown.
Το livestreaming σεξουαλικής κακοποίησης συνέχισε να αυξάνεται και να είναι ακόμη πιο δημοφιλές κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, όπου οι δραστηριότητες και τα ταξίδια ήταν περιορισμένα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η πραγματική σεξουαλική κακοποίηση (σωματική) ήταν δύσκολη. Γι’ αυτό πολλοί εγκληματίες στράφηκαν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το Infosecurity Magazine, οι Φιλιππίνες είναι η χώρα που πρωτοστατεί στο livestreaming τέτοιου περιεχομένου, αν και οι αρχές έχουν βρει αντίστοιχες υπηρεσίες και στη Ρουμανία.