Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε η (ISC)2, παρόλο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μία θετική εντύπωση για τους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ελάχιστοι δήλωσαν ότι σκέφτονται να κάνουν καριέρα στον κλάδο. Στην έρευνα της εταιρείας πιστοποίησης συμμετείχαν 2500 εργαζόμενοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, το 2020, την κυβερνοασφάλεια καθώς και τους επαγγελματίες που δουλεύουν στον συγκεκριμένο κλάδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αντιλήψεις για όσους εργάζονται στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας είναι, σε γενικές γραμμές, θετικές. Συγκεκριμένα, το 71% δήλωσε ότι θεωρεί τους επαγγελματίες ασφαλείας «έξυπνα, εξειδικευμένα και τεχνικά καταρτισμένα άτομα», ενώ το 51% τους χαρακτήρισε ως «καλούς που καταπολεμούν το κυβερνοέγκλημα».
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστοι από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα, θα ήθελαν να κάνουν καριέρα στην κυβερνοασφάλεια. Ενδεικτικά, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά, παρόλο που παραδέχτηκαν ότι φαίνεται μια καλή επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα πιστεύουν πως η καριέρα στην κυβερνοασφάλεια απαιτεί σημαντική επένδυση χρόνου και χρήματος για την εκπαίδευση και την αποκόμιση τεχνικών γνώσεων.
Περίπου το 61% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι θα χρειάζονταν περισσότερη εκπαίδευση ή πιστοποίηση προτού αποκτήσουν δουλειά στον κλάδο, ενώ το 32% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι απαιτεί πολλή τεχνογνωσία και κατάρτιση, ενώ πολλοί (κυρίως γυναίκες) ισχυρίστηκαν πως φαίνεται ένα «πολύ τρομακτικό» αντικείμενο ενασχόλησης.
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να έχουν διαμορφωθεί εν μέρει λόγω του ότι οι περισσότεροι (77%) ερωτηθέντες δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με το αντικείμενο της κυβερνοασφάλειας, είτε μέσω του προγράμματος σπουδών τους στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο. Οι περισσότεροι (68%) δήλωσαν ότι η άποψή τους για τον κλάδο διαμορφώνεται από όσα βλέπουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες (37%) ή από την “κάλυψη” περιστατικών ασφαλείας στις ειδήσεις (31%).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε μια περίοδο που πολλοί σκέφτονται να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιπλέον, χαρακτηριστικά όπως η σταθερότητα στην εργασία (61%), η ευέλικτη εργασία (57%) και η δυνατότητα κέρδους (56%), τα οποία είναι όλα διαθέσιμα σε ρόλους ασφαλείας, αποτελούν πλέον προτεραιότητες για τους ερωτηθέντες.
Οι αντιλήψεις για την κυβερνοασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς, με εκτιμώμενο παγκόσμιο έλλειμμα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επαγγελματίες, χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια προσλήψεων υπαλλήλων στον κλάδο. Ωστόσο, πολλές από τις αρνητικές αντιλήψεις των ερωτηθέντων ευσταθούν. Για παράδειγμα, οι εργοδότες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πιστοποιήσεις και την προηγούμενη εμπειρία κατά την επιλογή υποψηφίων.
Μια μεγάλη πρόκληση θα είναι η αλλαγή των αντιλήψεων μεταξύ των νεότερων επαγγελματιών: οι ερωτηθέντες της “Γενιάς Υ” είχαν λιγότερες πιθανότητες να δουν τους επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας θετικά.
Σύμφωνα με τον COO της (ISC)2, Wesley Simpson, ένα πραγματικά αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό στον κυβερνοχώρο απαιτεί ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών με διαφορετικές δεξιότητες στις ομάδες τους. Ο Simpson πρόσθεσε ακόμη πως ενώ οι τεχνικές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς ρόλους, χρειάζονται επίσης άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο σε τομείς όπως οι επικοινωνίες, η διαχείριση κινδύνων, η νομική, η κανονιστική συμμόρφωση και η ανάπτυξη διαδικασιών, για να προσφέρεται μια ολοκληρωμένη προοπτική στην κυβερνοάμυνα.