ΑρχικήyoutubeΤο Facebook απειλεί να αποσυρθεί από την Ευρώπη

Το Facebook απειλεί να αποσυρθεί από την Ευρώπη

Το Facebook έχει απειλήσει να αποσύρει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων από την Ευρώπη, εάν αναγκαστεί να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων των χρηστών του στις Η.Π.Α.

Η εταιρεία τεχνολογίας προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 410 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες της, αφού η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) πρότεινε να επιβληθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ορίζει ότι τέτοιες μεταφορές δεδομένων παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Το DPC εξέδωσε μια προκαταρκτική εντολή νωρίτερα αυτό το μήνα: «Σε περίπτωση που ο αιτών [Facebook] υπόκειται σε πλήρη αναστολή της μεταφοράς δεδομένων των χρηστών του στις Η.Π.Α, όπως προτείνει το DPC, δεν είναι σαφές στον αιτούντα πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες Facebook και Instagram στην Ε.Ε », έγραψε η Yvonne Cunnane, επικεφαλής της προστασίας δεδομένων στο Facebook Ireland.

«Οι συνέπειες αυτού είναι πιθανό να είναι σημαντικές για τον αιτούντα και για τα εκατομμύρια ατόμων και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη».

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι “δεν απειλεί να αποσυρθεί από την Ευρώπη” αλλά αναφέρει πως “η πραγματικότητα είναι ότι το Facebook, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε και των Η.Π.Α. για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους” .

Η κ. Cunnane ισχυρίστηκε ότι «καταναλωτές, επιχειρήσεις ή φιλανθρωπικοί οργανισμοί, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα» ενδέχεται να μην έχουν πλέον πρόσβαση στην υπηρεσία.

Στην έφεση, που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας στις 10 Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε ότι 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Facebook στην Ευρώπη και ότι η εταιρεία κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικά έσοδα.

facebook

Η κ. Cunnane κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές για προκατάληψη, ισχυριζόμενη ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε αδικαιολόγητα διαχωριστεί από άλλες εταιρείες τεχνολογίας που μεταφέρουν εδώ και καιρό δεδομένα μεταξύ χωρών.

Ενώ η απόφαση του DPC αφορά συγκεκριμένα το Facebook, αναμένεται να έχει ευρεία επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εταιρείες τεχνολογίας κατά τη μεταφορά δεδομένων.

Τα γεγονότα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης ορόσημο του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης, το οποίο διαπίστωσε ότι η υπάρχουσα συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων, που ονομάζεται Privacy Shield, παραβίασε τον ευρωπαϊκό νόμο επειδή εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στην επιτήρηση της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS