Ξεχάστε τα γυαλιστερά ταξιδιωτικά φυλλάδια και τους φανταχτερούς διαδικτυακούς ιστότοπους. Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους με τους οποίους οι επιχειρηματίες του τουρισμού μπορούν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους είναι με μια απλή ενημέρωση της σελίδας της πόλης τους στη Wikipedia.
Ένα πείραμα από οικονομολόγους στο κολλέγιο Carlo Alberto στο Τορίνο της Ιταλίας, έδειξε πως μερικές απλές τροποποιήσεις σε μια σελίδα της Wikipedia μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον τουριστικά έσοδα έως και 100.000 δολάρια ετησίως για μια μικρή πόλη, τονίζοντας έτσι τη δύναμη της δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.
Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία πόλεις σε όλη την Ισπανία για να προβούν σε στοχευμένες βελτιώσεις στις σελίδες της Wikipedia, προσθέτοντας μερικές παραγράφους πληροφοριών σχετικά με την ιστορία τους και τα τοπικά αξιοθέατα, καθώς και φωτογραφίες υψηλής ποιότητας της περιοχής.
Δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη τεχνογνωσία για όλα τα παραπάνω. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που προστέθηκε μεταφράστηκε απλώς από την ισπανική Wikipedia στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά ή ολλανδικά.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστα καθώς η προσθήκη μόνο δύο παραγράφων κειμένου και μίας φωτογραφίας στο άρθρο μιας πόλης αύξησε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά 9% τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Για όσες πόλεις δεν έχουν καθόλου πληροφορίες στις σελίδες της Wikipedia, μια μικρή τροποποίηση θα μπορούσε να αυξήσει τις επισκέψεις κατά το ένα τρίτο.
«Εάν επεκτείνουμε αυτό το πείραμα σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», γράφουν οι συγγραφείς, Marit Hinnosaar, Toomas Hinnosaar και Michael Kumme. “Ο αντίκτυπός του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δισεκατομμύρια ευρώ.”
Το αποτέλεσμα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο δεν κάνουν αυτή την βασική επεξεργασία από μόνες τους, λένε οι συγγραφείς. Η Wikipedia γράφεται και επεξεργάζεται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές, αλλά η απλή αύξηση του όγκου των πληροφοριών που διατίθενται σε συγκεκριμένα θέματα θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια ανταμοιβή σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνεται.
Ωστόσο, η δομή της Wikipedia έδωσε μία απάντηση στην ερώτηση: σχεδόν όλες οι προσθήκες στην ολλανδική έκδοση του ιστότοπου καταργήθηκαν εντός 24 ωρών, αναγκάζοντας τους ερευνητές να περιορίσουν την εξέταση των αποτελεσμάτων τους στις άλλες τρεις γλώσσες.
Ένας έμπειρος συντάκτης στον ολλανδικό ιστότοπο είχε εντοπίσει το πείραμα που βρισκόταν σε εξέλιξη και προχώρησε στην απαγόρευση όλων των μελλοντικών ενημερώσεων από την ομάδα. Η εμπορική επεξεργασία δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο και η έρευνα κρίθηκε ότι ξεπέρασε το όριο.
Το συγκεκριμένο πείραμα δεν είναι το πρώτο που αναδεικνύει την υπερβολική επιρροή της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Ένα άλλο πείραμα, που ανέφεραν οι ερευνητές, απέδειξε ότι η προσθήκη νέου επιστημονικού περιεχομένου στην εγκυκλοπαίδεια «προκαλεί αλλαγές σε εκατοντάδες σχετικά επιστημονικά άρθρα περιοδικών». Ακόμη και ακαδημαϊκοί ελέγχουν τη Wikipedia και συχνά αναφέρουν ως πηγές τα ίδια άρθρα που αναφέρονται στον ιστότοπο.
Η δύναμη της Wikipedia μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό, όσο και για κακό. Τον Αύγουστο, αποκαλύφθηκε ότι ένας Αμερικανός έφηβος που είχε αρχίσει να επεξεργάζεται την ιστοσελίδα ως χόμπι όταν ήταν 12 ετών είχε γίνει ένας από τους κύριους συντάκτες της έκδοσης Σκωτσέζικης εκδοχής του ιστότοπου, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να μιλήσει τη γλώσσα.
Είχε γράψει ολόκληρα άρθρα αντικαθιστώντας αγγλικές λέξεις με την άμεση μετάφραση τους στα Σκωτσέζικα, ακόμα και αν η πρόταση που προέκυψε δεν είχε νοήμα. “Αυτό το άτομο πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη Σκωτσέζικη γλώσσα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία”, σημείωσε ο χρήστης που αρχικά επισήμανε το πρόβλημα.