ΑρχικήsecurityΟ Google Chrome διευκολύνει την επαναφορά των παραβιασμένων password

Ο Google Chrome διευκολύνει την επαναφορά των παραβιασμένων password

Ο Google Chrome προσθέτει μια νέα λειτουργία που θα διευκολύνει τους χρήστες να επαναφέρουν τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης που έχουν εντοπιστεί ότι έχουν παραβιαστεί.

Από το 2018, η Apple υποστηρίζει τη λειτουργία /.well-known/change-password – η λειτουργία δίνει την δυνατότητα στους ιστότοπους να καθορίζουν τη σελίδα που χρησιμοποιείται για την επαναφορά ή την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης του ιστότοπου.

Chrome Google password

Αυτή η λειτουργία έχει χρησιμοποιηθεί από το Safari και το iCloud Keychain για να επιτρέψει στους χρήστες να αλλάζουν τους παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης γρήγορα.

Για να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα, οι developers των website δημιουργούν ένα αρχείο /.well-known/change-password ή URL στον ιστότοπό τους, το οποίο, θα ανακατευθύνει τον χρήστη στη σελίδα επαναφοράς κωδικών πρόσβασης.

Τα websites μπορούν να ανακατευθύνουν τους χρήστες στην σωστή σελίδα χρησιμοποιώντας ένα αρχείο .htaccess, mod_rewrite ή ακόμα και HTML.

Ο Chrome 86 διευκολύνει την αλλαγή κωδικών πρόσβασης

Στον Chrome 86, η Google σχεδιάζει να προσθέσει την υποστήριξη στην λειτουργία “Check passwords” του προγράμματος περιήγησης που ελέγχει εάν έχουν παραβιαστεί τυχόν αποθηκευμένα credentials.

“Τα website μπορούν να ορίσουν ένα γνωστό URL αλλαγής-κωδικού πρόσβασης χρησιμοποιώντας τη μορφή,”/.well-known/change-password”, για να επιτρέπουν στους χρήστες να πλοηγούνται γρήγορα στην σελίδα και να αλλάζουν τα password τους. O Chrome θα αξιοποιήσει αυτήν τη διεύθυνση URL για να βοηθήσει τους χρήστες να αλλάξουν εύκολα τους αδύναμους/παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης μετά από μαζικό έλεγχο των κωδικών πρόσβασης (Desktop, Android, iOS).

Όταν ο Chrome διαπιστώσει ότι ένας κωδικός πρόσβασης έχει παραβιαστεί, εμφανίζει το κουμπί “Change password”, όπως φαίνεται παρακάτω.

Όταν υποστηρίζεται το ‘/.well-known/change-password’, πατώντας το κουμπί της αλλαγής κωδικού πρόσβασης συνδέεστε αυτόματα στη διεύθυνση URL ‘/.well-known/change-password’ του ιστότοπου, η οποία σας ανακατευθύνει αυτόματα στην σελίδα επαναφοράς των password.  

Εάν η διεύθυνση URL «/.well-known/change-password» δεν υπάρχει για έναν ιστότοπο, ο χρήστης θα ανακατευθυνθεί στην αρχική σελίδα του website.

Αυτή η διευκόλυνση δημιουργήθηκε με την ελπίδα οι περισσότεροι χρήστες να αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης τους. Το να χρησιμοποιείτε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στα site που επισκέπτεστε αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια σας.

Αυτή η λειτουργία δεν θα λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη των ιστότοπων, επομένως συνιστάται σε όλους τους ιστότοπους να δημιουργήσουν μια διεύθυνση URL «/.well-known/change-password».

Δοκιμή του χαρακτηριστικού

Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτήν τη λειτουργία, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Chrome 86 Beta και να εκτελέσετε τα ακόλουθα βήματα:

  1. Επικολλήστε το chrome://flags/#well-known-change-password στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε το enter.
  2. Όταν εμφανίζεται το flag «Support for .well-known/change-password», ορίστε το σε Enabled και επανεκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης όταν σας ζητηθεί.

Μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν τη λειτουργία εάν έχετε παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης που παρατίθενται στην ενότητα chrome://settings/passwords.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS