ΑρχικήsecurityDark Web: Προστατευτείτε από την παραβίαση δεδομένων!

Dark Web: Προστατευτείτε από την παραβίαση δεδομένων!

Με ειδήσεις καθημερινά για παραβιάσεις και πληροφορίες προς πώληση στο dark web, είναι αναγκαίο να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Ζούμε σε μια εποχή με μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από ποτέ. Με τη μετάβαση στην εργασία από το σπίτι, η πανδημία έχει ρίξει το επίκεντρο της ευαισθητοποίησης στην ασφάλεια.

dark web
Dark Web: Προστατευτείτε από την παραβίαση δεδομένων!

Καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο έσπευσαν να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές μεθόδους πωλήσεων και τις αλληλεπιδράσεις των πελατών με ψηφιακά ισοδύναμα.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 40% των ανθρώπων δε γνωρίζουν τι είναι το dark web, πόσο μάλλον πώς θα μπορούσαν να παραβιαστούν τα δεδομένα τους.

Τι είναι λοιπόν το Dark Web και πως θα προστατευτείτε

Αυτός ο τομέας του διαδικτύου αποτελείται από τμήματα στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση μέσω μηχανών αναζήτησης όπως της Google. Η ενημέρωση των περισσότερων χρηστών του ίντερνετ προέρχεται από ιστορίες τρόμου για παραβιάσεις δεδομένων με αποτέλεσμα να διατίθενται χιλιάδες κλεμμένα credentials προς πώληση, από κωδικούς πρόσβασης έως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και ιατρικά αρχεία. Αυτό είναι ανησυχητικό όταν το 80% των παραβιάσεων δεδομένων είναι αποτέλεσμα αδύναμων κωδικών πρόσβασης ενώ το 92% παραδέχονται την επαναχρησιμοποίηση κωδικού πρόσβασης παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν καλά τις συνέπειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν την πραγματική έκταση του dark web, με εκτιμήσεις ότι κυμαίνεται από 0,005% έως 96% του συνόλου του παγκόσμιου ιστού.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των καταχωρίσεων στο dark web είχαν τη δυνατότητα να βλάψουν τις επιχειρήσεις. Αν και δεν χρησιμοποιούνται όλα για παράνομους σκοπούς, η παρουσία τέτοιων διαφορετικών δικτύων εγκληματικής δραστηριότητας σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύουν τις πληροφορίες τους με την προσοχή που τους αξίζει.

Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών, τα πλαστά χρήματα και τα κλεμμένα credentials συνδρομής είναι μεταξύ των αντικειμένων που θα βρείτε προς πώληση. Επιπλέον, θα βρείτε υπηρεσίες προς ενοικίαση, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων DDoS, απάτες ηλεκτρονικού phishing και συλλογή επιχειρησιακών και οικονομικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι μια επιτυχημένη παραβίαση θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους χρήστες, για να μην αναφέρουμε τη συνοδευτική ζημία φήμης σε τυχόν εμπλεκόμενες εταιρείες.

Έχουν εκτεθεί τα δεδομένα σας;

Έρευνα του προηγούμενου χρόνου, αποκάλυψε ήδη ότι 1 στα 4 άτομα θα ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν για να αφαιρεθούν τα προσωπικά τους στοιχεία από το dark web – και αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 50% για όσους έχουν υποστεί hack. Ενώ μόνο το 13% μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν μια εταιρεία με την οποία έχουν αλληλεπιδράσει έχει εμπλακεί σε παραβίαση, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική από ό,τι νομίζετε – από το 2013, έχουν χαθεί ή κλαπεί πάνω από 9,7 δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων και αυτός ο αριθμός μόνο αυξάνεται.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν εάν οι πληροφορίες μας είναι προς πώληση στο dark web. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις που ελέγχουν προληπτικά τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα ονόματα χρήστη και άλλα εκτεθειμένα credentias έναντι βάσεων δεδομένων τρίτων, προειδοποιώντας τους χρήστες σε περίπτωση διαρροής πληροφοριών.

Dark Web: Προστατευτείτε από την παραβίαση δεδομένων!

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο αυτή τη λειτουργία παρακολούθησης dark web, υποδεικνύοντας ιστοσελίδες που έχουν παραβιαστεί, μαζί με συνδέσμους για τους χρήστες για να αλλάξουν τυχόν εκτεθειμένα credentials. Διατηρώντας τους χρήστες ενήμερους όταν διακυβεύονται οι ψηφιακές τους ταυτότητες, αυτά τα εργαλεία βοηθούν στη βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με την ασφάλεια και τονίζουν τους κινδύνους των κακών πρακτικών κωδικού πρόσβασης.

Ενημερωθείτε και προστατευτείτε

Ενώ η ανίχνευση είναι ένα βασικό κομμάτι του παζλ, το να παρακολουθείτε τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ξεκινά με την ενημέρωση.

Το ανθρώπινο στοιχείο είναι συχνά ο πιο αδύναμος σύνδεσμος στην αλυσίδα ασφαλείας, με τους ανθρώπους να μην αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας ή να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικές πλατφόρμες στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Η ασφάλεια είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία παρά ένα μεμονωμένο έργο, και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν τις πρακτικές ασφαλείας τους. Η απομακρυσμένη εργασία πιθανότατα θα παραμείνει ο κανόνας για ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, ακόμη και όταν ο κόσμος συνεχίσει να ανοίγει ξανά τις πόρτες του.

Οι σχετικές προκλήσεις ασφαλείας δεν θα εξαφανιστούν απλά, αλλά πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς συνεχίζεται η κίνηση στο διαδίκτυο. Με τόσα πολλά εκτεθειμένα credentials διαθέσιμα προς πώληση στο dark web, όλοι πρέπει να ανανεώσουμε την εστίασή μας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η χρήση μοναδικών κωδικών πρόσβασης που δημιουργούνται τυχαία σε διαφορετικούς λογαριασμούς και η επένδυση σε λύσεις με ενσωματωμένες δυνατότητες απορρήτου είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS