ΑρχικήsecurityFacebook-Twitter:Αφαιρούν accounts που προωθούν ρωσική προπαγάνδα

Facebook-Twitter:Αφαιρούν accounts που προωθούν ρωσική προπαγάνδα

Facebook-Twitter:Αφαιρούν accounts που προωθούν ρωσική προπαγάνδα

Το Facebook και το Twitter δήλωσαν την Τρίτη ότι κατάργησαν τους social media λογαριασμούς ενός οργανισμού ειδήσεων που ονομάζεται PeaceData, καθώς διαπίστωσαν ότι προωθούν ρωσική προπαγάνδα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για λογαριασμούς που σχετίζονται με αυτό το site ειδήσεων, μετά από προτροπή του FBI νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Facebook Twitter
Facebook-Twitter:Αφαιρούν accounts που προωθούν ρωσική προπαγάνδα

PeaceData

Μετά από έρευνες που ξεκίνησαν και οι δύο πλατφόρμες, το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε 13 λογαριασμούς και δύο σελίδες, ενώ το Twitter απαγόρευσε πέντε λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση ειδησεογραφικών άρθρων που φιλοξενούνται στο PeaceData.net.

Χθες, δημοσιεύτηκε μια έκθεση [PDF], που ανέλυε τις δραστηριότητες του PeaceData. Η ερευνητική ομάδα social media, Graphika, δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό site επικεντρώθηκε στη δημοσίευση άρθρων στα αγγλικά και στα αραβικά, τα οποία επέκριναν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Η Graphika δήλωσε ότι το site δημοσίευσε περιεχόμενο χρησιμοποιώντας ψεύτικες περσόνες αλλά και πραγματικούς δημοσιογράφους, που προσέλαβε μέσω διαφημίσεων που δημοσιεύτηκαν στο Guru job portal.

Τα άρθρα επέκριναν τόσο δεξιά όσο και αριστερά πολιτικά κόμματα, καθώς και τις στρατιωτικές και εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ.

“Δημοσίευσαν και μοιράστηκαν άρθρα σχετικά με τις φυλετικές διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις κατηγορίες για ξένη παρέμβαση και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ, τη διαφθορά και τα δεινά που προκλήθηκαν από τον καπιταλισμό”, γράφει η Graphika στην έκθεσή της.

Αυτά τα άρθρα εξακολουθούν να εμφανίζονται στο site PeaceData. Πολλά από αυτά έχουν τίτλους, όπως “Η Υπερχρηματοδότηση του Στρατιωτικού Αμερικάνικου Δυναμικού προκαλεί την Κλιματική Αλλαγή και την κουλτούρα της Λευκής Υπεροχής“, “Οι Διαγραμμένες Ιστοσελίδες της Svetlana Tikhanovskaya δείχνουν ότι είναι μια μαριονέτα για την αλλαγή του δυτικού καθεστώτος” και “Η εποχή της κυριαρχίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική πλησιάζει στο τέλος της“.

Η Graphika είπε ότι το δίκτυο των λογαριασμών σε Facebook και Twitter βρισκόταν ακόμα σε αρχικό στάδιο όταν καταργήθηκε, υποδηλώνοντας ότι το FBI είχε εντοπίσει την επιχείρηση πριν την πρόκληση μεγάλης ζημιάς.

Σε μια σειρά tweets σήμερα, το Twitter επιβεβαίωσε την κατάργηση των λογαριασμών, λέγοντας ότι οι λογαριασμοί του PeaceData, που καταργήθηκαν, “είχαν μικρό αντίκτυπο στο Twitter και εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν γρήγορα“.

ρωσική προπαγάνδα
Facebook-Twitter:Αφαιρούν accounts που προωθούν ρωσική προπαγάνδα

Σύνδεση με το IRA της Ρωσίας

Το Twitter απέφυγε να κατονομάσει την πραγματική οντότητα πίσω από το PaceData site και είπε μόνο ότι θα μπορούσε “να αποδείξει ότι πρόκειται για Ρώσους κρατικούς φορείς“.

Από την άλλη πλευρά, το Facebook έκανε μια δημοσίευση στην οποία ανέφερε ότι το PeaceData website συνδέεται με “άτομα που σχετίζονται με προηγούμενες δραστηριότητες της Ρωσικής Υπηρεσίας Έρευνας Διαδικτύου (IRA)“, της περίφημης ρωσικής εταιρείας που εδρεύει στο Sankt Petersburg και είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε διαδικτυακές εκστρατείες επιρροής εκ μέρους της κυβέρνησης της Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι γνωστός για την παρέμβασή του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016.

Η Graphika υποστήριξε τα λεγόμενα του Facebook, συνδέοντας το PeaceData με το IRA της Ρωσίας.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS