ΑρχικήinetΠρέπει να έχουμε τον φορητό υπολογιστή μας συνεχώς στην πρίζα;

Πρέπει να έχουμε τον φορητό υπολογιστή μας συνεχώς στην πρίζα;

Η μπαταρία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη για έναν φορητό υπολογιστή, στο οποίο ωστόσο δεν δίνουμε συχνά την απαραίτητη προσοχή. Μία από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες γι’ αυτήν είναι αν θα πρέπει να έχουν τη συσκευή συνδεδεμένη συνεχώς στη πρίζα; Ή εάν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία για την συνδέσουν στο φορτιστή;

φορητό υπολογιστή

Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί μία μπαταρία υπολογιστή.

Οι περισσότερες μπαταρίες φορητών υπολογιστών, είναι είτε ιόντων λιθίου είτε πολυμερούς λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν πολλούς κύκλους φόρτισης. Δεν μπορούν να υπερφορτωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις φορτιστούν 100%, σταματούν να φορτίζουν. Σταματούν να λαμβάνουν ενέργεια, η οποία παρακάμπτεται απευθείας στην τροφοδοσία του φορητού υπολογιστή. Επομένως, το να έχετε συνδεδεμένο το φορτιστή δεν θα βλάψει την μπαταρία σας ούτε θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά στη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όμως, υπάρχουν άλλοι κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν.

Κάτι βασικό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι υπάρχουν μερικές καλές πρακτικές που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή. Κάθε μπαταρία, έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, επομένως, η φόρτιση της μπαταρίας σας επανειλημμένα, τελικά θα βλάψει τη διάρκεια ζωή της.

Ωστόσο ο πιο κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας είναι η υπερθέρμανση. Μπορεί το να έχουμε μόνιμα συνδεδεμένο το φορητό υπολογιστή μας να μην βλάπτει τη μπαταρία του, ωστόσο πρέπει επίσης να προσέχετε την υπερβολική θέρμανση που προκαλείται από το hardware του φορητού υπολογιστή.

Επομένως, εάν η θερμοκρασία CPU / HDD του φορητού σας υπολογιστή είναι περίπου 40ºC και θέλετε να χρησιμοποιήσετε εκτεταμένα το laptop σας, τότε είναι καλό να αφαιρέσετε την μπαταρία από τη συσκευή.

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά για να βελτιώσουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

Καθώς δεν διαθέτουν όλοι οι φορητοί υπολογιστές αποσπώμενες μπαταρίες, υπάρχει μια απλή μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Battery University, μια μπαταρία που φορτίζεται στο 100 τοις εκατό, θα έχει μόνο 300-500 κύκλους επαναφόρτισης. Από την άλλη πλευρά, εάν φορτίζεται μέχρι το 70-80%, μπορεί να φτάσει τους 1000-2000 κύκλους επαναφόρτισης.

Επομένως:

Αποφύγετε την πλήρη αποφόρτιση του φορητού σας υπολογιστή μετά τη φόρτιση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το επίπεδο της μπαταρίας μεταξύ 40% και 80%.

Βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας δεν υπερθερμαίνεται και ότι ο ανεμιστήρας ψύξης λειτουργεί σωστά.

Θυμηθείτε ότι η μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή δεν μπορεί να “υπερφορτωθεί” και να χαλάσει λόγω υπερβολικής φόρτισης. Είναι αρκετά έξυπνη ώστε να παρακάμπτει την ενέργεια φόρτισης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS