ΑρχικήHow ToΑγοράσατε νέο υπολογιστή; Πώς να μεταφέρετε τα αρχεία σας

Αγοράσατε νέο υπολογιστή; Πώς να μεταφέρετε τα αρχεία σας

Η μεταφορά αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή μπορεί να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να χάσετε δεδομένα κατά την διαδικασία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την απόκτηση ενός νέου ισχυρού υπολογιστή που σας επιτρέπει να κάνετε εύκολα την δουλειά σας, να τρέξετε νέες εφαρμογές και να παίξετε παιχνίδια με εκπληκτική ταχύτητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από την στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι πρέπει να μεταφέρετε όλα τα αρχεία από τον παλιό σας υπολογιστή στον νέο.

αρχεία υπολογιστή

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μεταφέρετε τα δεδομένα σας. Ας δούμε μερικούς από αυτούς παρακάτω:

Μη αυτόματη μεταφορά αρχείων

Εάν είστε πρακτικό τύπος, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να φορτώσετε τον νέο σας υπολογιστή με όλα τα αρχεία σας είναι να τα μεταφέρετε χειροκίνητα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό.

Για αρχάριους, συνδέστε τον παλιό σας υπολογιστή σε μια μονάδα flash USB ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, η οποία συνήθως μπορεί να κοστίσει από 30 $ έως μερικές εκατοντάδες ευρώ ανάλογα με το χώρο αποθήκευσης, την ταχύτητα και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε. Απλώς αντιγράψτε τα αρχεία σας στην εξωτερική μονάδα δίσκου, αφαιρέστε τη συσκευή αποθήκευσης, συνδέστε τη συσκευή αποθήκευσης στον νέο υπολογιστή και, στη συνέχεια, αντιστρέψτε τη διαδικασία για να φορτώσετε τα αρχεία σε αυτήν. Συμβουλή: Ορισμένοι υπολογιστές διαθέτουν θύρες eSATA που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και μεταφέρουν δεδομένα ακόμα πιο γρήγορα από τις θύρες USB.

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μπορείτε επίσης να μετακινήσετε και να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας στο cloud — χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία αποθήκευσης που βασίζεται στο internet, όπως το Microsoft OneDrive, το Google Drive ή το Dropbox. Και πάλι, απλώς ανεβάστε τα αρχεία σας από τον παλιό σας υπολογιστή στην υπηρεσία cloud και, στη συνέχεια, κατεβάστε τα στον νέο σας υπολογιστή. Αυτές οι υπηρεσίες είναι συχνά δωρεάν για ένα μικρό χώρο αποθήκευσης και, στη συνέχεια, χρεώνουν μια μηνιαία συνδρομή καθώς αυξάνεται ο χώρος αποθήκευσης.

Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο μεταφοράς

Εάν διαπιστώσετε ότι η χρήση του αποθηκευτικού χώρου cloud σας παίρνει περισσότερο χρόνο από ότι περιμένατε ή εάν θέλετε να αποφύγετε μια μηνιαία συνδρομή σε υπηρεσίες cloud, μια εναλλακτική επιλογή είναι να μετακινήσετε τα αρχεία σας με ένα καλώδιο μεταφοράς. Το καλώδιο συνδέεται σε μια θύρα τόσο στον νέο σας υπολογιστή όσο και στον παλιό σας υπολογιστή. Συνήθως, τα καλώδια συνοδεύονται από λογισμικό που αυτοματοποιεί τη μεταφορά αρχείων κατά την αναβάθμιση από παλαιότερο υπολογιστή Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista ή XP σε νεότερο υπολογιστή. Ένα καλώδιο μεταφοράς λειτουργεί ταχύτερα από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς ο παλιός υπολογιστής συνδέεται απευθείας με τον νέο, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφεται ο μεσάζων (ο εξωτερικός δίσκος).

Χρησιμοποιήστε λογισμικό Do-It-All

Παλαιότερες εκδόσεις των Windows παρείχαν μια υπηρεσία που ονομάζεται Easy Transfer που επέτρεπε στους χρήστες να μετακινούν εύκολα αρχεία μεταξύ υπολογιστών. Δυστυχώς, αυτό καταργήθηκε με τα Windows 10. Ωστόσο, μην φοβάστε: η Microsoft συνεργάστηκε με τον προμηθευτή Laplink PC Mover για να προσφέρει τη λειτουργικότητα που προσφέρει η Easy Transfer. Το PCMover Express μεταφέρει δεδομένα και ρυθμίσεις από υπολογιστές με Windows XP σε υπολογιστές με Windows 8.1 ή μεταγενέστερες εκδόσεις. Η υπηρεσία κοστίζει περίπου 15 $. Το PC Mover Professional κοστίζει περισσότερο, αλλά σας επιτρέπει να μεταφέρετε και τις εφαρμογές σας.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να κοστίζει, αλλά αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και μπορεί να σας καθοδηγήσει για να διασφαλίσετε ότι δεν παραβλέπετε αρχεία που ενδέχεται να βρίσκονται σε άγνωστους φακέλους στον παλιό σας υπολογιστή.

Λοιπά λειτουργικά συστήματα: Μεταφορά αρχείων από Mac σε PC ή PC σε Mac

Μπορείτε να μεταφέρετε μη αυτόματα αρχεία μεταξύ Mac και PC με τον ίδιο τρόπο που τα μετακινείτε μεταξύ υπολογιστών με εξωτερικές μονάδες δίσκου, υπηρεσίες cloud ή οικιακά δίκτυα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε το λειτουργικό σύστημα Mac OS X Lion να κάνει την μεταφορά για εσάς.

Κρατήστε τα παλιά σας δεδομένα προστατευμένα

Αφού μεταφέρετε τα αρχεία σας, θα πρέπει να διατηρήσετε τον παλιό υπολογιστή στην κατοχή σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε περίπτωση που παραβλέψατε τυχόν αρχεία και το θυμηθείτε αργότερα. Ωστόσο, εάν θέλετε να πουλήσετε ή να χαρίσετε τον παλιό σας υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα δεδομένα και τα προσωπικά σας στοιχεία. Η απλή μεταφορά των αρχείων δεν το κάνει. Ακόμη και η διαγραφή των αρχείων ή η διαμόρφωση του δίσκου εξακολουθούν να επιτρέπουν στους ειδικούς να ανακτήσουν πληροφορίες που δεν θέλετε να έχουν, όπως τα τραπεζικά σας στοιχεία ή παλιά email. Ευτυχώς, τα δωρεάν προγράμματα καταστροφής δεδομένων, όπως το Darik’s Boot And Nuke (DBAN), μπορούν να διαγράψουν τα πάντα στον παλιό σας υπολογιστή, διασφαλίζοντας ότι δεν αφήνετε κανένα ίχνος (δεδομένων) πίσω.

Μείνετε προστατευμένοι: Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για το νέο υλικό

Τώρα που έχετε συνηθίσει να μετακινείτε αρχεία από τον παλιό σας υπολογιστή, είναι μια καλή στιγμή για να κρατήσετε ένα backup σε περίπτωση που πρέπει να επαναφέρετε αυτά τα αρχεία ξανά. Τα Windows 8 και άνω παρέχουν μια εύχρηστη λειτουργία που ονομάζεται File History που σας επιτρέπει να δημιουργείτε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας αρχείων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Εάν διαθέτετε Mac, έχετε μια ποικιλία επιλογών και πλατφορμών για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας, από το iCloud σε προγράμματα όπως το Time Machine, ανάλογα με την έκδοση του OS X που χρησιμοποιείτε.

Θυμηθείτε: Ενώ υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι μεταφοράς και κοινοποίησης δεδομένων, μπορείτε να μετακινήσετε μόνο τα δεδομένα στα οποία έχετε πρόσβαση, επομένως βεβαιωθείτε ότι τα έγγραφα, οι φωτογραφίες και άλλα πολύτιμα δεδομένα σας παραμένουν προστατευμένα ακόμη και αν ο υπολογιστής σας χαθεί ή καταστραφεί.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS