ΑρχικήUpdatesSquashFS: Πλέον υποστηρίζεται και από τον Universal Bootloader

SquashFS: Πλέον υποστηρίζεται και από τον Universal Bootloader

SquashFS: Πλέον υποστηρίζεται και από τον Universal Bootloader

Το SquashFS, είναι ένα από τα πιο γνωστά read-only συστήματα αρχείων για λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux. Το σύστημα υπάρχει σε πολλές διανομές και χρησιμοποιείται κυρίως για την συμπίεση ολόκληρων συστημάτων.

Στις αρχές του 2009, ένα κομμάτι από την υποστήριξη του SquashFS προστέθηκε στον Linux Kernel 2.6.9. Ωστόσο, το κομμάτι αυτό δεν ήταν πολύ λειτουργικό, με αποτέλεσμα το SquashFS να μην υποστηρίζεται μέχρι και σήμερα. Με άλλα λόγια, πολλά από τα λειτουργικά συστήματα δεν έχουν την δυνατότητα να φορτώσουν αρχεία του SquashFS στον Universal Bootloader (U-Boot).

SquashFS υποστήριξη στον U-Boot

Πρόσφατα, ο João Marcos Costa, υπάλληλος της εταιρίας Bootlin, ανακοίνωσε μια νέα upstream έκδοση του Bootloader, η οποία υποστηρίζει το συγκεκριμένο σύστημα αρχείων. Πλέον, η υποστήριξη είναι διαθέσιμη για τους υπόλοιπους χρήστες, μέσα στον πηγαίο κώδικα του upstream U-Boot.

Εκτός από την υποστήριξη του SquashFS, το U-Boot τώρα μπορεί να αποσυμπιέζει και zlib βιβλιοθήκες. Μαζί με τα παραπάνω, το bootloader περιέχει και κάποια έτοιμα scripts, τα οποία χρησιμεύουν στη διαχείριση της νέας υποστήριξης.

Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις νέες δυνατότητες του Bootloader, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε το σύστημα αρχείων. Ενεργοποιώντας την υπηρεσία, το σύστημα σας θα ενεργοποιήσει αυτόματα τον SquashFS Driver και θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε τις εντολές του.

SquashFS: Πλέον υποστηρίζεται και από τον Universal Bootloader

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή sqfsls, η οποία επιστρέφει λίστα με τα αρχεία στο σύστημα σας.

2 file(s), 16 dir(s)

Επίσης, πληκτρολογώντας την εντολή sqfsload, μπορείτε να δημιουργήσετε Tree blobs από τα συμπιεσμένα αρχεία.

  • => sqfsload mmc 0:1 $kernel_addr_r /boot/zImage
  • 6160384 bytes read in 433 ms (13.6 MiB/s)
  • => sqfsload mmc 0:1 0x81000000 /boot/am335x-boneblack.dtb
  • 40817 bytes read in 11 ms (3.5 MiB/s)

Δυστυχώς, επειδή η υποστήριξη είναι σε beta στάδιο, πολλοί από τους χρήστες ανακαλύπτουν διάφορα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν την ορθή λειτουργία του SquashFS. Σε περίπτωση που και εσείς αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να το αναφέρετε εδώ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS