ΑρχικήinetApple: Συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την κατασκευή «απόρρητου» iPod!

Apple: Συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την κατασκευή «απόρρητου» iPod!

Σύμφωνα με πρώην μηχανικό λογισμικού, η Apple βοήθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να κατασκευάσει ένα «άκρως απόρρητο» iPod.

apple ipod ηπα
Apple: Συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την κατασκευή «απόρρητου» iPod!

Το 2005, ο David Shayer καθόταν στο γραφείο του, όταν του ζητήθηκε από την Apple να αναλάβει μια «ειδική αποστολή» για την εταιρεία: Να βοηθήσει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα «άκρως απόρρητο» iPod.

Ο Shayer, ένας από τους πρώτους μηχανικούς λογισμικού που προσλήφθηκε για να εργαστεί στο πρώτο iPod της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περιέγραψε την «αποστολή» του σε μια ανάτηση blog, αυτή την εβδομάδα. Εκτός από τον επικεφαλής του λογισμικού iPod, που τον πλησίασε εκείνη την ημέρα, ο Shayer ισχυρίστηκε ότι μόνο άλλοι δύο εντός της Apple γνώριζαν για το project. Ο ένας ήταν ο αντιπρόεδρος του τμήματος iPod και ο δεύτερος, ο ανώτερος αντιπρόεδρος hardware. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν φύγει έκτοτε από την εταιρεία, είπε.

Ο Shayer είπε ότι συναντήθηκε με δύο μηχανικούς από την Bechtel, προμηθευτή άμυνας των ΗΠΑ, και του είπαν ότι αυτοί θα φτιάξουν το iPod, ενώ το μόνο που έπρεπε να κάνει εκείνος ήταν να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτούσαν από την Apple. Τα iPod έπρεπε να φαίνονται και να λειτουργούν όπως τα κανονικά, αλλά θα περιείχαν κάποιο προσαρμοσμένο hardware που θα μπορούσε να καταγράφει δεδομένα και να μην ανιχνεύεται από τον μέσο χρήστη, ο Shayer.

«Δεν ήταν μια συνεργασία με την Bechtel με σύμβαση και πληρωμή,» έγραψε ο Shayer. «Ήταν η Apple που έκανε μια χάρη για το Υπουργείο Ενέργειας.»

Η Apple, η Bechtel και το Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της αναφοράς για το απόρρητο iPod.

Apple: Συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την κατασκευή «απόρρητου» iPod!

Η υποτιθέμενη συνεργασία με την κυβέρνηση για την προσθήκη μυστικών χαρακτηριστικών στα προϊόντα της Apple, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις συγκρούσεις της εταιρείας με το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια, λόγω της άρνησής της να κατασκευάσει backdoors σε iPhone. Η Apple έχει επανειλημμένα αντιδράσει στις απαιτήσεις των Αμερικάνικων αρχών υποστηρίζοντας ότι δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών της.

Ο Shayer είπε ότι ποτέ δεν ανακάλυψε τι είδους hardware ήθελαν να προσθέσουν οι δύο μηχανικοί στο μυστικό iPod, ενώ σημείωσε ότι πρόσεχαν ώστε να το κρατήσουν μυστικό από αυτόν. Ωστόσο, έχει μια θεωρία: μπορεί να έχουν κατασκευάσει έναν «μετρητή Stealth Geiger» για τη μέτρηση της ραδιενέργειας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS