ΑρχικήinetΚογκρέσο ΗΠΑ: Η "απολογία" των Facebook, Amazon, Apple και Google!

Κογκρέσο ΗΠΑ: Η “απολογία” των Facebook, Amazon, Apple και Google!

Οι πιο ισχυρές προσωπικότητες της τεχνολογίας κατέθεσαν χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο οι πρακτικές που ακολουθούν αυτές, καθώς και η συγκέντρωση στοιχείων των χρηστών τους, πλήττει τους μικρότερους ανταγωνιστές τους. Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αντιμονοπωλιακής εξέτασης, οι τεχνολογικοί κολοσσοί κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις και “σκληρά” έγγραφα που προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την ανταγωνιστική τους πολιτική. Από τους γίγαντες της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι CEOs των Facebook, Amazon, Apple και Google, μερικοί τα πήγαν καλύτερα από άλλους στην “απολογία” τους.


Πιο συγκεκριμένα, Ο CEO της Amazon, Jeff Bezos παραδέχτηκε στην “απολογία” του ότι η Amazon ίσως να έχει χρησιμοποιήσει ακατάλληλα δεδομένα τρίτων πωλητών για να αναπτύξει και να ενημερώσει τα προϊόντα της, γεγονός που αποτελεί μια βασική ανησυχία για την προσέγγιση της εταιρείας στον ανταγωνισμό.

Κογκρέσο ΗΠΑ:  "απολογία" Facebook, Amazon, Apple Google


Την ίδια στιγμή, ο CEO της Apple, Tim Cook, ήρθε αντιμέτωπος με πιο “επιεικείς” ερωτήσεις, αφού παρά τις πρώτες ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον η Apple ευνοεί ορισμένους προγραμματιστές στο App Store της, κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικά λίγες ερωτήσεις όσον αφορά τις οδηγίες του Apple App Store για προγραμματιστές, οι οποίες αποτέλεσαν τον πυρήνα των κριτικών που δέχτηκε η εταιρεία.
Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, κορυφαίοι νομοθέτες στο Κογκρέσο ερευνούν τους τέσσερις κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες για να προσδιορίσουν εάν έχουν καταχραστεί την εξουσία και την κυριασρχία τους στην τεχνολογική αγορά. Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κογκρέσου ήταν το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ακρόαση του είδους της από τότε που ο Bill Gates της Microsoft πήγε στην Ουάσιγκτον το 1998.


Από τις ακροάσεις των τεσσάρων CEOs, η “απολογία” του Bezos ήταν αναμφισβήτητα η πιο πολυαναμενόμενη, δεδομένου ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο Κογκρέσο.

Facebook - Amazon


Αφότου απέφυγε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση του τέθηκε κατά τις δύο πρώτες ώρες της ακρόασης, ο Bezos κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές “αιχμηρές” ερωτήσεις σχετικά με την προσέγγιση της Amazon στην τιμολόγηση, τις εξαγορές και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από τρίτους πωλητές.


Ο Bezos αναγνώρισε ότι υπάρχει μια πολιτική που απαγορεύει τη χρήση δεδομένων τρίτων μερών για την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχείρησης της Amazon. Όμως, ανέφερε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν παραβίασε ποτέ αυτή την πολιτική. Σε διάφορα σημεία της ακρόασης, ο Bezos έλεγε είτε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση είτε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιστατικό για το οποίο τον ρωτούσαν.


Από την άλλη μεριά, ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, κλήθηκε να απαντήσει κατά την “απολογία” του σε ερωτήσεις που αφορούσαν κάποια εσωτερικά email της εταιρείας που στάλθηκαν το 2012 σχετικά με την εξαγορά του Instagram. Αυτά τα email τα συγκέντρωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής της έρευνας.

Facebook - Amazon απολογία


Σε ένα email, ο Zuckerberg ανέφερε ότι το Instagram θα μπορούσε να αποτελέσει “μπελά” για το Facebook. Ένα email από τον επικεφαλής οικονομικό διευθυντή του Facebook αφορούσε την εξουδετέρωση ενός πιθανού ανταγωνιστή, το οποίο ο Zuckerberg απάντησε πως αποτελούσε κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι. Ο εκπρόσωπος του Facebook, Jerry Nadler, είπε ότι τα email έδειξαν πως το Facebook θεωρούσε το Instagram ως απειλή και, αντί να το ανταγωνιστεί, η εταιρεία του το εξαγόρασε. Ο Zuckerberg, από την πλευρά του, δεν αρνήθηκε ότι θεωρούσε το Instagram απειλή για το Facebook, αλλά επεσήμανε ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εκείνη την περίοδο.


Τα στελέχη των Facebook, Amazon, Apple και Google επικαλέστηκαν στην “απολογία” τους τον πατριωτισμό, τονίζοντας πως οι εταιρείες τους είναι από την Αμερική, για την Αμερική. Ειδικότερα, ο Bezos αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έχουν οι Αμερικανοί στην Amazon, επισημαίνοντας πως η εταιρεία χρειάζεται Αμερικανούς υπαλλήλους για να μπορέσει να προσφέρει προϊόντα σε Αμερικανούς πελάτες.


Ο Tim Cook δήλωσε πως η Apple είναι η μοναδική αμερικανική εταιρεία της οποίας η επιτυχία είναι δυνατή μόνο σε αυτήν τη χώρα, αναφέροντας ότι βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας για Αμερικανούς.

Κογκρέσο ΗΠΑ: Η "απολογία" των Facebook, Amazon, Apple και Google!


Επιπλέον, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για υπεροχή τεχνολογίας ήταν ένα από τα επιχειρήματα που έθεσε ο Zuckerberg στην κατάθεσή του. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αν κοιτάξει κανείς από πού προέρχονταν οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες πριν από μια δεκαετία, θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αμερικανικές, ενώ σήμερα, σχεδόν οι μισές είναι κινεζικές.

Ενώ οι Δημοκρατικοί “κυνηγούσαν” σε μεγάλο βαθμό τους CEOs των τεχνολογικών κολοσσών για τη χρήση δεδομένων, καθώς και για τη συμπεριφορά τους έναντι ανταγωνιστών τους, οι Ρεπουμπλικανοί κατά τη διάρκεια της ακρόασης ισχυρίστηκαν με συνέπεια ένα μοτίβο αντι-συντηρητικής προκατάληψης από τις τεχνολογικές εταιρείες. Η στρατηγική του νομοθέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φαίνεται σαφής: να ενθαρρύνει τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν ισχυρισμούς ιδεολογικής προκατάληψης ως ισοδύναμου βάρους και ανάλογου με τα αντιμονοπωλιακά ζητήματα. Όμως, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εμφανίσουν στοιχεία συστηματικής προκατάληψης από την πλευρά της τεχνολογίας των πλατφορμών.


Σε κάποια στιγμή, ο Gregory Steube, ένας Ρεπουμπλικανός της Φλόριντα, ανέφερε τον CEO της Google, Sundar Pichai, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προκατάληψης αυτό που μπορεί να ήταν ένα απλό τεχνικό πρόβλημα. Ο Steube ανέφερε που αποστέλλει ότι τα email για την πολιτική του εκστρατεία σε υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του, συχνά μπλοκάρονται ή καταχωρούνται στον φάκελο των spam στο Gmail. Γενικότερα, οι ερωτήσεις που σχετίζονταν με την Google επικεντρώθηκαν στη μηχανή αναζήτησης και τη σχέση της με το Πεντάγωνο. Από την άλλη πλευρά, ο Pichai δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα στον αλγόριθμο που να έχει σχέση με κάποια πολιτική ιδεολογία.


Συνοπτικά, οι Δημοκρατικοί επικεντρώθηκαν σε κατηγορίες για αντι – ανταγωνιστική συμπεριφορά, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί σε προκαταλήψεις σχετικά με τις πλατφόρμες.

Οι CEOs των Facebook, Amazon, Apple και Google επανέλαβαν κατά την “απολογία” τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τις εξής φράσεις και λέξεις – κλειδιά:

Κογκρέσο ΗΠΑ: Η "απολογία" των Facebook, Amazon, Apple και Google!

Οι CEOs των τεχνολογικών γιγάντων κατατάσσονται, με βάση την δυσκολία των ερωτήσεων που κλήθηκαν να απαντήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ως εξής:

Κογκρέσο ΗΠΑ: Η "απολογία" των Facebook, Amazon, Apple και Google!

Ο τελικός αντίκτυπος της ακοραματικής διαδικασίας σε Facebook, Amazon, Apple και Google θα κριθεί από τα μέτρα που θα προταθούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των αντιμονοπωλιακών ανησυχιών σχετικά με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που οδήγησαν σε αυτή την ακρόαση.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS