ΑρχικήsecurityΕσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ malware-ιού;

Εσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ malware-ιού;

malware

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ malware και ενός ιού. Ο ιός είναι μόνο ένας τύπος malware. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές χρησιμοποιείται με πιο ευρεία έννοια. Από την άλλη μεριά, το malware αναφέρεται σε οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου ενός ιού.

Διαφορές μεταξύ των ιών

Όλοι όσοι έχουν υπολογιστή ξέρουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιον ιό. Αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι η λέξη “ιός” είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά είδη malware που χωρίζονται σε κατηγορίες και σε υποκατηγορίες.

Κάθε ιός, ανάλογα με το όνομά του, έχει διαφορετική λειτουργία, η οποία έχει φυσικά σχεδιαστεί για να προκαλεί βλάβη στο σύστημά μας.

Ιός

Ένας ιός είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κακόβουλου λογισμικού και είναι ένα κομμάτι κώδικα που μπορεί να τοποθετηθεί σε αρχεία και φακέλους. Ο ιός εξαπλώνεται από τη μία συσκευή στην άλλη μέσω μολυσμένων sites και αρχείων.

Όπως συμβαίνει και με έναν βιολογικό ιό, μολύνει τον ξενιστή του και εξαπλώνεται.

Μόλις η συσκευή σας εκτεθεί σε έναν ιό, θα γίνει εγκατάσταση και εκτέλεση στο σύστημα χωρίς να το γνωρίζετε.

Ο ιός μπορεί να καταστρέψει τα προγράμματα και τον σκληρό σας δίσκο, να καταστρέψει ή να διαγράψει αρχεία. Μερικές φορές ο ιός καταλαμβάνει πολλή μνήμη του συστήματος και επιβραδύνει τον υπολογιστή.

Μερικοί πιο εξελιγμένοι ιοί μπορεί να κρύβονται στον υπολογιστή σας και κάνουν διάφορες κακόβουλες δραστηριότητες.

Ακόμα κι αν είστε πολύ προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε sites, η συσκευή σας μπορεί να μολυνθεί από κάποιο ιό.

Η αφαίρεση ενός ιού είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν και ορισμένα προγράμματα προστασίας από ιούς μπορούν να διαγράψουν ιούς, πρέπει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας ή έναν κατεστραμμένο σκληρό δίσκο. Ορισμένα δεδομένα μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ.

ιού

Malware

Το malware είναι ένας “όρος ομπρέλα” και αναφέρεται σε κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό, ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί, πώς διανέμεται και ποια είναι η πρόθεσή του. Το malware δημιουργείται για να προκαλέσει ζημιά σε ένα site, για να κλέψει δεδομένα, να βλάψει το σύστημα του κεντρικού υπολογιστή και τον χρήστη του κλπ.

Εάν αναρωτιέστε “αν το malware είναι ιός”, η απάντηση είναι όχι. Όλοι οι ιοί είναι malware, αλλά αλλά όλα τα malware δεν είναι ιοί.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μολύνει τη συσκευή σας με διάφορους τρόπους. Όπως ένας ιός, έτσι κι αυτό μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κοινής χρήσης αρχείων, δωρεάν λήψης λογισμικού, κακόβουλου συνημμένου σε email κλπ.

Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αργή απόδοση της συσκευής, καταστροφή προγραμμάτων και αρχείων, απώλεια δεδομένων, κλοπή στοιχείων ταυτότητας, απάτη με πιστωτικές κάρτες, προβλήματα στη λειτουργία συσκευών κλπ.

Ποιοι είναι πιο συνηθισμένοι τύποι malware;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κύρια διαφορά μεταξύ ιού και malware είναι ότι το malware είναι ένας γενικός όρος, ενώ ένας ιός είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού.

Ας δούμε μερικούς άλλους τύπους malware (τους πιο συνηθισμένους): worms, trojans, ransomware, adware, spyware, scareware.

Για την αποφυγή όλων των παραπάνω, το κλειδί είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Οι ιοί και τα κακόβουλα προγράμματα στοχεύουν στην κλοπή/διαγραφή δεδομένων ή την καταστροφή του συστήματος.

Όταν το σύστημα κρασάρει, μερικές φορές χρειάζεται επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Αυτό είναι ενοχλητικό. Εάν έχετε αντίγραφα ασφαλείας (system image), η αποκατάσταση μπορεί να είναι πιο γρήγορη.

Εκτός αυτού, εάν χάσετε αρχεία, μπορείτε να τα επαναφέρετε εύκολα.

Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επαγγελματικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας MiniTool ShadowMaker. Έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των Windows, αρχείων, φακέλων και δίσκων.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS