ΑρχικήHow ToΠαρακολούθηση email: Πως να είστε αόρατοι στο Gmail

Παρακολούθηση email: Πως να είστε αόρατοι στο Gmail

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι η «παρακολούθηση email», και πολλές φορές πέφτουν θύματα hacking και υποκλοπής δεδομένων, όταν ανοίγουν το μήνυμα του Gmail τους ή της εφαρμογής email που χρησιμοποιούν.

παρακολούθηση email gmail
Παρακολούθηση email: Πως να είστε αόρατοι στο Gmail

Όλα αυτά τα ενοχλητικά μηνύματα μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συσσωρεύονται στα εισερχόμενά σας δεν στοχεύουν απλά στην προώθηση προϊόντων. Παρακολουθούν επίσης αν έχετε ανοίξει το email, πότε το ανοίξατε και πού βρισκόσασταν εκείνη τη στιγμή, ενσωματώνοντας στο μήνυμα λογισμικό παρακολούθησης.

Απλώς πληκτρολογήστε «παρακολούθηση email» στη μηχανή αναζήτησής σας και θα δείτε να εμφανίζονται πολλές εφαρμογές.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του email. Για παράδειγμα, ένας από τους πιο απλούς είναι μέσω συνδέσμου ανακατεύθυνσης. Ας υποθέσουμε ότι κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο που βρήκατε στο διαφημιστικό μήνυμα και οδηγεί στη σελίδα του προϊόντος. Ο σύνδεσμος έχει κωδικοποιηθεί για να είναι ανιχνεύσιμος. Πριν σας μεταφέρει στο άρθρο, μεταβαίνει σε έναν άλλο διακομιστή μαζί με μια ποικιλία δεδομένων, όπως το τι πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιείτε ή από ποια εφαρμογή κάνατε κλικ στο σύνδεσμο.

Ωστόσο, ενώ είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσετε έναν σύνδεσμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για παρακολούθηση email που δεν είναι τόσο προφανείς. Η μέθοδος που θα δούμε παρακάτω είναι η παρακολούθηση pixel.

Πώς λειτουργεί; Ένα μεμονωμένο pixel παρακολούθησης είναι ενσωματωμένο στο email, συνήθως κρυμμένο μέσα σε μια εικόνα ή έναν σύνδεσμο. Όταν ανοίξει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κώδικας που βρίσκεται στο pixel στέλνει τις πληροφορίες πίσω στον διακομιστή της εταιρείας.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες περιορισμού του όγκου των πληροφοριών που μπορούν να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, από το 2014, η Google προβάλει όλες τις εικόνες μέσω των δικών της διακομιστών μεσολάβησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να κρύψουν την τοποθεσία σας από ορισμένες εφαρμογές για παρακολούθηση email.

Επεκτάσεις όπως το Ugly Mail και το PixelBlock έχουν αναπτυχθεί για τον αποκλεισμό των ανιχνευτών στο Chrome και τον Firefox. Επίσης, υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης που δίνουν έμφαση στο απόρρητο, όπως το Brave και το Tor Browser.

Υπάρχει όμως ένα απλό βήμα που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αρκετούς ανιχνευτές: σταματήστε την αυτόματη φόρτωση εικόνων από το email σας. Στις εικόνες κρύβονται τα περισσότερα από αυτά τα pixel. Δεν θα μπορείτε να αποφύγετε όλα τα προγράμματα παρακολούθησης που ενδέχεται να είναι κρυμμένα στο email σας με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα σταματήσετε πολλά από αυτά.

Απενεργοποίηση αυτόματης λήψης εικόνων σε υπολογιστή

  1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο των ρυθμίσεων στην επάνω δεξιά γωνία.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή «Εμφάνιση όλων των ρυθμίσεων».
  3. Πηγαίνετε στην καρτέλα «Γενικά» (η πρώτη), κατεβείτε προς τα κάτω στην επιλογή «Εικόνες».
  4. Επιλέξτε «Ρωτήστε πριν την εμφάνιση εξωτερικών εικόνων».
  5. Κατεβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στην επιλογή «Αποθήκευση αλλαγών».

Λάβετε υπόψην, ότι εκτός από το να περιορίσει την παρακολούθηση email, θα απενεργοποιήσει επίσης τη δυναμική λειτουργία του Gmail, η οποία κάνει τα μηνύματα πιο διαδραστικά.

Παρακολούθηση email: Πως να είστε αόρατοι στο Gmail

Απενεργοποίηση αυτόματης λήψης εικόνων σε κινητό

  1. Μπείτε στην εφαρμογή Gmail και επιλέξτε το εικονίδιο των τριών γραμμών στην επάνω αριστερή γωνία.
  2. Κατεβείτε προς τα κάτω και επιλέξτε «Ρυθμίσεις».
  3. Επιλέξτε τον λογαριασμό email που θέλετε.
  4. Κατεβείτε προς τα κάτω και επιλέξτε «Εικόνες».
  5. Επιλέξτε «Ρωτήστε πριν την εμφάνιση εξωτερικών εικόνων».

Απενεργοποιείται επίσης η δυναμική λειτουργία του Gmail.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS