ΑρχικήinetΗ Apple νίκησε τη μάχη ενάντια στην ΕΕ για τη φορολογία της...

Η Apple νίκησε τη μάχη ενάντια στην ΕΕ για τη φορολογία της Ιρλανδίας

Η Apple την Τετάρτη κέρδισε τη δικαστική μάχη εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τη διαμάχη για την καταβολή 13€ δισεκατομμυρίων στην Ιρλανδική φορολογία.

Apple φορολογία
Η Apple νίκησε τη μάχη ενάντια στην ΕΕ για τη φορολογία της Ιρλανδίας

Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση-ορόσημο, το γενικό δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφερε να αποδείξει ότι δόθηκε πλεονέκτημα στον τεχνολογικό γίγαντα των ΗΠΑ από την Ιρλανδική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή, το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ, είχε καταλήξει στον Αύγουστο του 2016 ότι η Ιρλανδική κυβέρνηση χορήγησε παράνομα οφέλη στην εταιρεία και απαίτησε να ανακτήσει 13€ δισεκατομμύρια σε μη καταβληθέντες φόρους.

Εκείνη την εποχή, η Επιτροπή είπε ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει «σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις για πολλά χρόνια», πράγμα που σήμαινε ότι η Αμερικάνικη εταιρεία είχε τη δυνατότητα να καταβάλει συντελεστή φόρου 1% επί των Ευρωπαϊκών κερδών της το 2003, το οποίο μειώθηκε στο 0,005% το 2014.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση και η Αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της Επιτροπής, με την τελευταία να υποστηρίζει την εντολή αποπληρωμής των φόρων «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική.»

Η Ιρλανδία, η Apple και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δύο μήνες για να αποφασίσουν εάν θέλουν να ασκήσουν έφεση για την τελευταία δικαστική απόφαση, και ενδεχομένως να την παραπέμψουν στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Σε αντίδραση στην δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν πάντοτε σαφές πως «δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση στις δύο εταιρείες» και ότι «το ποσό του Iρλανδικού φόρου χρεώθηκε σύμφωνα με τους νόμους φορολογίας.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να εξετάζει τα επιθετικά μέτρα φορολογικού σχεδιασμού βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, για να εκτιμήσει εάν οδηγούν σε παράνομη κρατική ενίσχυση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα μελετήσει προσεκτικά το ζήτημα και θα εξετάσει πιθανά επόμενα βήματα».

Η υπόθεση της Apple, είναι ιδιαίτερα σημαντική και βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστολής της ΕΕ στη φορολογία, τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός των Βρυξελλών αντιμετωπίζει άλλες εταιρείες σε ανάλογα θέματα.

Η φορολογία έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο μετά την κρίση του Covid-19. Ενώ πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες τους, θα αναζητούν νέες πηγές εσόδων με τη μορφή φόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει τον δικό της ψηφιακό φόρο, μια εισφορά από τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες για να διασφαλίσει ότι πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο σε σύγκριση με τις πιο μικρές επιχειρήσεις.

Η Apple νίκησε τη μάχη ενάντια στην ΕΕ για τη φορολογία της Ιρλανδίας

«Ευχαριστούμε το Γενικό Δικαστήριο για τον χρόνο και την εκτίμηση των γεγονότων. Είμαστε ικανοποιημένοι που ακύρωσαν την υπόθεση της Επιτροπής,» δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο CNBC.

Μετά από την είδηση οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν περίπου 1.2%.

Η Arancha González, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, δήλωσε στο «Squawk Box Wednesday» του CNBC: «Είτε οι εταιρείες είναι Αμερικάνικες, είτε είναι Κινέζικες, Ιαπωνικές, Κορεάτικες ή Ευρωπαϊκές, πρόκειται για δίκαιη φορολογία».

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS