ΑρχικήsecurityΟ Καταλανός πρόεδρος ζητά έρευνα κατά της Ισπανίας για κατασκοπεία!

Ο Καταλανός πρόεδρος ζητά έρευνα κατά της Ισπανίας για κατασκοπεία!

Ο Roger Torrent, πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Καταλονίας, ζήτησε την Τρίτη από την ισπανική κυβέρνηση να διεξάγει επίσημη έρευνα για κατασκοπεία. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αναφορές ότι το κινητό του Torrent βρέθηκε στο στόχαστρο κατασκοπείας από τις ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Καταλανός πρόεδρος, που είναι κορυφαίος υποστηρικτής των προσπαθειών της Καταλονίας να αποσχιστεί από την Ισπανία και να γίνει ανεξάρτητη χώρα, δήλωσε ότι οι αναφορές αποδεικνύουν αυτό που ήδη ήταν γνωστό, δηλαδή ότι το ισπανικό κράτος προβαίνει σε κατασκοπεία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για κατασκοπεία, ο Καταλανός πρόεδρος ανέφερε σε τηλεοπτική του δήλωση πως είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τις εφημερίδες “El Pais” και “The Guardian”, ο Torrent είχε λάβει μέσα στο 2019 προειδοποιήσεις ότι το κινητό του είχε στοχοποιηθεί από spyware, το οποίο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, πωλείται μόνο σε κυβερνήσεις και εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Καταλανός πρόεδρος

Η ισπανική και η βρετανική εφημερίδα ανέφεραν μία αγωγή εναντίον των ΗΠΑ που αφορούσε spyware, το οποίο, εκμεταλλεύτηκε μια παλαιότερη ευπάθεια στην εφαρμογή του WhatsApp, και θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που έχει το κινητό ενός ατόμου. Οι αναφορές δεν παρείχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το κινητό του Torrent παραβιάστηκε. Επίσης, λέγεται ότι στοχεύθηκαν και δύο άλλες γνωστές προσωπικότητες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Οι προσπάθειες της Καταλονίας για απόσχιση από την Ισπανία υπήρξαν από καιρό “αγκάθι” για τις ισπανικές κυβερνήσεις. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ισπανίας, που είναι γνωστή ως “CNI”, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι τα κινητά τριών προσωπικοτήτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα τέτοιο συμβάν θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον δικαστή.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες “El Pais” και “The Guardian”, το WhatsApp πιστεύει ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι 1.400 χρήστες WhatsApp φέρονταν να στοχεύονται από το spyware “Pegasus”, που πωλήθηκε από μια ισραηλινή εταιρεία με την ονομασία “NSO Group”.

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το WhatsApp, αναγνώρισε επιθέσεις που έλαβαν χώρα τη στιγμή που λέγεται ότι στοχεύθηκε το κινητό του Torrent, χωρίς ωστόσο να παραθέσει περαιτέρω λεπτομέρειες επί του θέματος. Επιπλέον, η εταιρεία λαμβάνει νομικά μέτρα κατά της NSO για τις επιθέσεις.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, ένα πολιτικό κόμμα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και το οποίο περιλαμβάνει τον Torrent στις τάξεις του, καθώς και ο συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας “JxCat”, ζήτησαν την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande-Marlaska, να παρουσιαστεί επειγόντως ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές περί κατασκοπείας.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS