Ενώ ο περιηγητής Chrome της Google, είχε μια δύσκολη στιγμή, οι ανταγωνιστές του εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Σε απάντηση, η εταιρεία έδωσε στους χρήστες, έναν πολύ καλό λόγο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον browser της.
Το TheWindowsClub, αποκάλυψε ότι ο Chrome πρόκειται να γίνει απίστευτα πιο αποδοτικός, με βάση πληροφορίες που ανέκτησε από εσωτερικές πηγές της εταιρείας. Η νέα λειτουργία του Google Chrome φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε laptop και smartphone.
Σύμφωνα με το TheWindowsClub, αυτό μπορεί να επιτευχθεί περιορίζοντας τη χρήση των περιττών εργασιών Javascript στις καρτέλες που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Αυτές οι ενέργειες αφορούν λειτουργίες όπως καταγραφές αρχείων, αλληλεπιδράσεις με διαφημίσεις, παρακολούθηση της θέσης του ποντικιού, και διάφορα άλλα. Η Google λοιπόν ανακάλυψε ότι καταναλώνουν σημαντικό μέρος της ενέργειας της μπαταρίας, και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί.
Σε δοκιμή που πραγματοποίησε το TheWindowsClub, η Google περιόρισε τους ελέγχους Javascript σε μία φορά ανά λεπτό και άνοιξε 36 καρτέλες Chrome στο παρασκήνιο. Αυτή η ενέργεια έκανε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας να αυξηθεί κατά 28%, δηλαδή περίπου 2 ώρες παραπάνω.
Σε μια δεύτερη δοκιμή, η εταιρεία ανακάλυψε επίσης ότι ακόμα και όταν ο browser εκτελεί έντονες διεργασίες σε καρτέλα που βρίσκεται στο προσκήνιο, όπως είναι σε αυτή την περίπτωση τα βίντεο του YouTube, ο περιορισμός των ελέγχων Javascript εξακολούθησε να έχει αποτέλεσμα, με αύξηση 13%.
Να σημειώσουμε για τους ανυπόμονους, ότι αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη για δοκιμή, χάρη σε μια κρυμμένη ρύθμιση του Chrome Canary, όπως βρήκε το TheWindowsClub. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε με τέσσερα απλά βήματα:
- Πληκτρολογήτε «chrome://flags» στο πεδίο αναζήτησης
- Αναζητήστε: «Throttle Javascript timers in background»
- Επιλέξτε «Enable immediately when a tab is hidden»
- Κάντε επανεκκίνηση του Chrome
Μπορεί την ίδια λειτουργία να λάβουν και τα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, αλλά το κλειδί για τη Google είναι να διατηρήσει το Chrome όσο πιο «ελαφρύ» γίνεται, δεδομένης της ανέλιξης περιηγητών όπως oι Brave και Vivaldi, οι οποίοι έχουν εστιάσει πιο πολύ στην προστασία απορρήτου και τις εχθρικές διαφημίσεις.
Πρόσφατα και η Microsoft βοήθησε τον browser της Google, με τη βελτιστοποίηση μνήμης μέσω του «Segment Heap», που είδαμε στην ενημέρωση των Windows 10 Μαΐου 2020. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση μνήμης του Chrome κατά ένα τρίτο.