Η Γερμανία πρότεινε επισήμως να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρώσεις σε ρωσικά άτομα που είναι υπεύθυνα για το μεγάλης κλίμακας hacking του Bundestag πριν από πέντε χρόνια, ανέφερε η Γερμανική Υπηρεσία Τύπου την Κυριακή.
Εάν συμφωνηθεί, το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε από το Βερολίνο τον περασμένο μήνα, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2017 που θα χρησιμοποιηθεί ένα κοινοτικό καθεστώς κυρώσεων στον κυβερνοχώρο.
Οι λεπτομέρειες των προτάσεων αποκαλύφθηκαν ως απάντηση σε κοινοβουλευτική έρευνα που υπέβαλε το σοσιαλιστικό αριστερό κόμμα της Γερμανίας και εξετάστηκε από το πρακτορείο ειδήσεων.
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από το hacking του δικτύου το 2015, κατά την οποία περίπου 16 gigabytes δεδομένων, εγγράφων και email κλάπηκαν από το δίκτυο πληροφορικής της Bundestag, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων email από το γραφείο της Merkel στο Bundestag.
Ήταν το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό hacking που πραγματοποιήθηκε ποτέ κατά του Bundestag.
Η γερμανική κυβέρνηση υπερασπίζεται την πρόταση
Τον Μάιο, ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου πολίτη Dmitry Badin, ο οποίος είναι «έντονα ύποπτος για ευθύνη» της επίθεσης και είναι «μέλος της ομάδας APT28», ανέφερε η απάντηση στην έρευνα.
Η Γερμανία πιστεύει επίσης ότι εμπλέκεται ένας hacker από τη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU.
Στις 3 Ιουνίου 2020, η κυβέρνηση “τεκμηρίωσε τις προτάσεις κυρώσεων στο πλαίσιο της ΕΕ παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο αποδεικτικών στοιχείων που βασίζεται στα αποτελέσματα των γερμανικών ερευνητικών αρχών και σε πληροφορίες πληροφοριών καθώς και σε διαθέσιμες στο κοινό πηγές.”
Αυτές οι πληροφορίες στάλθηκαν στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για εξέταση. Εκκρεμεί ακόμη η απόφαση τους.
Η Αριστερά λέει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για συμμετοχή της Ρωσικής κυβέρνησης
“Ίσως οι Ρώσοι πολίτες να βρίσκονται πίσω από το” Bundestag hack “, αλλά ίσως να είναι μια λανθασμένη ένδειξη. Εν πάση περιπτώσει, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση hacking”, δήλωσε Andrej Hunko, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κοινοβουλευτική ομάδα του Αριστερού Κόμματος.
Ο Hunko αντιτίθεται στην πρόταση κυρώσεων.
Μετά από προηγούμενη έρευνα της Ομοσπονδιακής Γενικής Εισαγγελέας της Γερμανίας, η καγκελάριος Angela Merkel αναφέρθηκε σε «σκληρά αποδεικτικά στοιχεία» της ρωσικής συμμετοχής σε μια «εξωφρενική» επιχείρηση.
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέπτυξε ένα πλαίσιο για μια κοινή διπλωματική ανταπόκριση της ΕΕ σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, γνωστή ως “EU Cyber Diplomacy Toolbox”.
Αυτό το πλαίσιο απευθύνεται “σε άτομα ή ομάδες, όχι σε κράτη”, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της.