ΑρχικήinetG4 ιός: Η εξέλιξη του H1N1, εντοπίστηκε στην Κίνα

G4 ιός: Η εξέλιξη του H1N1, εντοπίστηκε στην Κίνα

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων, ο ιός G4, χαρακτηρίστηκε «πολύ, πολύ επικίνδυνο» και ενδέχεται να φέρει την εξάπλωση μιας νέας πανδημίας.

ιός
Νέος ιός: Η εξέλιξη του H1N1, εντοπίστηκε στην Κίνα

Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, εκτός από την αναπαραγωγή των ανησυχιών για μια πιθανή νέα πανδημία, συμβούλευσαν τους ανθρώπους να μην «αντιδράσουν υπερβολικά».  

Χτες, ανακοινώθηκε από Κινέζους ερευνητές ότι βρέθηκε ένα νέο και ανησυχητικό στέλεχος της γρίπης των χοίρων, το οποίο ονόμασαν «Genotype 4» ή απλά G4, και προέρχεται από την αρχική γρίπη Η1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009.

Σε διάστημα 7 χρόνων, οι ερευνητές πήραν δείγμα από χιλιάδες χοίρους κινέζικων σφαγείων και κτηνιατρικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να απομονώσουν 179 ιούς. Η πλειοψηφία τους αφορούσε κυρίως ένα νέο είδος του ιού το οποίο βρισκόταν στους χοίρους από το 2016.

Ο νέος ιός G4 αποτελεί μια «χρήσιμη υπενθύμιση» ότι οι άνθρωποι διατρέχουν έναν μόνιμο κίνδυνο μόλυνσης από νέες ασθένειες, που δε μένουν μόνο στα ζώα.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι είναι αρκετά μολυσματικός, αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πολύ σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια, τα οποία βιώνουν παρόμοια εμπειρία ίωσης με τους ανθρώπους.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ακόμα και αν κάποιοι έχουν ένα είδος ανοσίας από την έκθεση τους σε εποχική γρίπη, δε θα προστατευτούν και από το νέο ιό. Ήδη ένας στους 10 υπαλλήλους που εργαζόταν με χοίρους στην Κίνα, φημολογείται ότι έχει μολυνθεί από τον G4.

Ο καθηγητής James Wood, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η νέα ανακάλυψη ανέδειξε την ευκολία με την οποία οι ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των ειδών.

«Η έρευνα αποτελεί μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο εμφάνισης ζωονοσογόνων παθογενειών και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν και τη μεγαλύτερη επαφή, μπορεί να αποτελούν πηγή σοβαρών μολυσματικών ιών

Ο καθηγητής Esther Choo, Αμερικάνος ιατρός έκτακτης ανάγκης ανέφερε σε tweet τα λεγόμενα συνεργάτη του που «ενώ ανησυχεί σπάνια, αυτή τη φορά θα προσέχει γιατί ο νέος ιός είναι πολύ επικίνδυνος», και είπε ότι «το 2020 ίσως δεν έχει τελειώσει ακόμα μαζί μας».

G4 Κίνα
Νέος ιός: Η εξέλιξη του H1N1, εντοπίστηκε στην Κίνα

Παρόλο που ο νέος ιός έχει τη δυνατότητα να είναι η επόμενη πανδημία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τώρα, και μπορεί να μη γίνει ποτέ.

Σύμφωνα με τον βιολόγο του Πανεπιστημίου της Washington, Carl Bergstrom: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός G4 έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους, παρά την εκτεταμένη έρευνα των 5 χρόνων. Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να εξαπλωθεί, γι’ αυτό οι ερευνητές ζήτησαν άμεσα μέτρα για να παρακολουθούν τους ανθρώπους που εργάζονται με χοίρους.

Το Global Times ανέφερε ότι ένας ειδικός στην κτηνιατρική, στενά συνδεδεμένος με την έρευνα, είπε ότι ο ιός G4 είναι παρόμοιος με τη γρίπη των χοίρων, και ότι «μπορεί να αντιμετωπιστεί».

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS