ΑρχικήyoutubeH Amazon πιέζει για νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου

H Amazon πιέζει για νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου

Οι τεχνολογικοί γίγαντες επανεξετάζουν τα προγράμματα αναγνώρισης προσώπου μετά από χρόνια προειδοποιήσεων ότι τα εργαλεία επιτήρησης απειλούν τα δικαιώματα των ανθρώπων και προάγουν τις φυλετικές προκαταλήψεις. Ωστόσο, οι νομοθέτες και οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες των εταιρειών δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τα προγράμματα αναγνώρισης προσώπου.

Την περασμένη εβδομάδα, η IBM ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αγορά αναγνώρισης προσώπου, ενώ η Microsoft δήλωσε ότι θα σταματήσει την πώληση της συγκεκριμένης υπηρεσίας στις αστυνομικές αρχές έως ότου υπάρξουν ομοσπονδιακοί κανονισμοί για την τεχνολογία. Η Amazon έθεσε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια για την χρήση του εργαλείου αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει με το όνομα Recognition: Η εταιρεία θα περιμένει ένα χρόνο πριν ξαναρχίσει την πώληση εργαλείων παρακολούθησης στις αστυνομικές αρχές.

H Amazon πιέζει για νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου

“Ελπίζουμε ότι αυτή η παύση ενός έτους θα δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τους κατάλληλους κανόνες και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το ζητήσουν”, δήλωσε η Amazon.

Οι τεχνολογίες παρακολούθησης, όπως η αναγνώριση προσώπου, εξετάζονται μεταξύ των εκκλήσεων για μεταρρύθμιση της επιβολής του νόμου και τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, που προκλήθηκαν από τον θάνατο του George Floyd στις 25 Μαΐου. Οι εταιρείες τεχνολογίας ανταποκρίνονται αναγνωρίζοντας τις ηθικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής προκατάληψης, που σχετίζονται με την αναγνώριση προσώπου, αλλά οι επικριτές τους λένε ότι οι εταιρείες λαμβάνουν ημίμετρα για την αντιμετώπισή τους.

Οι σκεπτικιστές εκφράζουν επίσης ανησυχίες ότι αυτή η ξαφνική ώθηση για νομοθετική ρύθμιση από τις εταιρείες τεχνολογίας είναι ένας τρόπος καθοδήγησης της νομοθεσίας που θα ωφελούσε τις εταιρείες. Τόσο η Amazon όσο και η Microsoft έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στη σύνταξη πιθανής νομοθεσίας για την αναγνώριση προσώπου.

H Amazon πιέζει για νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ένα νομοσχέδιο αναγνώρισης προσώπου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο είχε γραφτεί και χρηματοδοτηθεί από έναν υπάλληλο της Microsoft, ενώ ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos είπε ότι η εταιρεία του εργάζεται πάνω στην δική της πρόταση νομοθεσίας για να την καταθέσει στα μέλη του Κογκρέσου.

Πώς θα μοιάζει η αναγνώριση προσώπου το 2021

Οι νομοθέτες σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι ένας χρόνος δεν είναι αρκετός καιρός για την έγκριση αποτελεσματικής νομοθεσίας σε ένα περίπλοκο θέμα όπως η αναγνώριση προσώπου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Η δυναμική για την έγκριση κανονισμών για την αναγνώριση προσώπου δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Μέχρι στιγμής, οι πιέσεις για την απαγόρευση της τεχνολογίας είχαν ως αποτέλεσμα αποσπασματικές προτάσεις, όπως το Justice in Policing Act, που θα απαγόρευε τη χρήση της τεχνολογίας σε κάμερες σώματος, αλλά δεν θα απαγόρευε άλλες χρήσεις.

Μερικοί νομοθέτες εξετάζουν τη θέσπιση κανονισμών που θα επεκτείνουν την παύση αυτών των υπηρεσιών, όχι μόνο από την Amazon, αλλά και για ολόκληρη την βιομηχανία αναγνώρισης προσώπου.

Ενώ η συγκεκριμένη παύση εμποδίζει υπηρεσίες όπως το FBI και το ICE να χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου, δεν επηρεάζει τις εκατοντάδες τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία παρακολούθησης.

Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την έγκριση των νόμων αναγνώρισης προσώπου

Η δημιουργία νόμων για τη ρύθμιση της τεχνολογίας μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία λόγω του πόσο γρήγορα προχωρά το λογισμικό. Οι νομοθέτες δεν θέλουν να ψηφίσουν μια νομοθεσία που δεν θα έχει πλέον εφαρμογή μόλις αλλάξει η τεχνολογία.

Νόμοι όπως ο νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο, ο οποίος ψηφίστηκε το 1998 και ο νόμος περί ευπρέπειας για τις επικοινωνίες, που ψηφίστηκε το 1996, εξακολουθούν να ισχύουν για την τεχνολογία μέχρι και σήμερα, αν και έχουν υπάρξει αντιδράσεις από εταιρείες τεχνολογίας και υποψηφίους για την προεδρία σχετικά με την ενημέρωση τους.

Με την αναγνώριση προσώπου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι θέλουν να αποφύγουν τις γενικεύσεις που θα αποτρέψουν τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου για αβλαβείς σκοπούς, όπως το ξεκλείδωμα ενός τηλεφώνου, για παράδειγμα.

Τον Μάιο του 2019, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη που απαγόρευσε την αναγνώριση προσώπου για κυβερνητική χρήση, αλλά μήνες αργότερα έπρεπε να αναθεωρήσει την πολιτική έτσι ώστε οι εργαζόμενοι της πόλης να μπορούν να χρησιμοποιούν το face ID των iPhone τους.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν για το τι θα συμβεί όταν η αναγνώριση προσώπου γίνεται πιο ακριβής.

Εάν η τεχνολογία τελειοποιηθεί με την ικανότητα να αναγνωρίζει κάποιον χωρίς λάθη, τότε εγείρει θέματα απορρήτου και παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. Οι διαδηλωτές έχουν ήδη ανησυχίες ότι οι εικόνες τους θα χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα λογισμικά για την αναγνώρισή τους, κάτι που έκανε η αστυνομία για τις διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη και στο Όκλαντ.

Η Amazon έχει αναφέρει πώς το εργαλείο αναγνώρισης ήταν ικανό να ανιχνεύει συναισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός, παρά το γεγονός ότι η αναγνώριση συναισθημάτων έχει τη δική της φυλετική προκατάληψη. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι αλγόριθμοι αναγνώρισης συναισθημάτων λανθασμένα θεωρούσαν πως οι μαύροι φαίνονται πιο θυμωμένοι από τους λευκούς, ακόμα και όταν χαμογελούσαν στις φωτογραφίες.

Πιθανότητες για πλήρη απαγόρευση

Αρκετές ομάδες υπεράσπισης ζήτησαν πλήρη απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου, αλλά λίγοι νομοθέτες υποστηρίζουν την κατάργηση της τεχνολογίας. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εμποδίζουν την καινοτομία.

Οι νομοθέτες βλέπουν την τεχνολογία να χρησιμοποιείται για γενικούς σκοπούς και να διευκολύνει τις ζωές των ανθρώπων, όπως σε περιπτώσεις επιβίβασης σε κρουαζιερόπλοια ή κατά την παραγγελία φαγητού και δεν θέλουν να κρατήσουν πίσω αυτή την τεχνολογική πρόοδο.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS