ΑρχικήinetCEPI: Είναι πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID-19 μέσα στο 2020!

CEPI: Είναι πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID-19 μέσα στο 2020!

Ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 είναι πολύ πιθανό να καταστεί διαθέσιμο μέσα στο 2020 για ευάλωτες ομάδες, όπως οι επαγγελματίες υγείας, και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από εκείνο που υπολογιζόταν. Το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), το οποίο χρηματοδοτεί εννέα διαφορετικά προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων για τον COVID-19, είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό ότι ίσως κυκλοφορούσε ένα εμβόλιο εντός 12 έως 18 μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Richard Hatchett, επικεφαλής του οργανισμού που εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας, σε αυτήν την εκτίμηση δεν ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο πολλές εταιρείες να συνεργάζονται στενά για να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου και συνεπώς την δοκιμή του σε ανθρώπους.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Κορωνοϊού πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια παγκοσμίως, αυξάνεται η πίεση για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού. Παράλληλα με την δράση του CEPI, δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Sanofi, Johnson & Johnson και Moderna Inc.

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τη Sarah Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας, έχει ξεκινήσει δοκιμές, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν χρόνια δοκιμών πριν φτάσουν στην αγορά και ότι οι 12 έως 18 μήνες είναι ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό περιθώριο. Τα εμβόλια για τον COVID-19 που εξελίσσονται με πιο γρήγορους ρυθμούς, γίνονται με νέες τεχνολογίες που δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής χρήσιμες στον άνθρωπο.

Ο Hatchett επεσήμανε πως δεν θέλει να προτρέχει, αλλά πολλά εμβόλια που υποστηρίζονται από το CEPI ενδέχεται να κυκλοφορήσουν σε μια δεύτερη φάση δοκιμών μόλις στα τέλη της άνοιξης ή αυτό το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα εμβόλια μπορεί να χορηγηθούν μέσα στο 2020, εάν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, πιθανώς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες γνωρίζουν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων δεν είχε καλά αποτελέσματα. Γι’αυτό τον λόγο, χειρίζονται με την μέγιστη σοβαρότητα την διαδικασία, πρόσθεσε ο Hatchett. Με τα πειραματικά εμβόλια να εξελίσσονται, οι κυβερνήσεις και οι ομάδες υγείας έρχονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παραγωγής αρκετών δόσεων για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση και να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια κατανέμονται ισότιμα.

Ο επικεφαλής της Sanofi, Paul Hudson, έθεσε την περασμένη εβδομάδα κάποια ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να παράγει αρκετές δόσεις, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σε θέση να προβούν πρώτες σε εμβολιασμούς, χάρη στην Biomedical Advanced Research and Development Authority, μια κυβερνητική υπηρεσία που υποστηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS