ΑρχικήinetΓραφεία τύπου "open office": Θα "αντέξουν" μετά τον COVID-19;

Γραφεία τύπου “open office”: Θα “αντέξουν” μετά τον COVID-19;

COVID-19 open office

Ο COVID-19 έχει αλλάξει εντελώς το εργασιακό πλαίσιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πλέον από το σπίτι. Έχετε σκεφτεί, όμως, πώς θα είναι τα πράγματα όταν όλα αυτά τελειώσουν και ανοίξουν ξανά τα γραφεία; Άραγε τα πράγματα θα είναι όπως ήταν πριν την πανδημία; Και τι θα γίνει με τα γραφεία τύπου open office;

Τι είναι το open office plan;

Σε πολλές εταιρείες, τα γραφεία των υπαλλήλων βρίσκονται σε ενιαίο χώρο. Η ιδέα πίσω από το open office είναι η εξοικονόμηση χώρου και η ενίσχυση και διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Το αρνητικό, είναι φυσικά η έλλειψη ιδιωτικότητας.

Πώς, όμως, θα επηρεάσει ο COVID-19 την εργασία σε ένα οpen office; Η απoμόνωση και η απομάκρυνση από τους άλλους ανθρώπους είναι πιθανό να παραμείνουν ακόμη και όταν η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Τα γραφεία θα ανοίξουν αλλά θα υπάρχουν ακόμα περιορισμοί.

Ήδη από το 2018, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Philosophical Transactions of Royal Society, έδειξε ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μειώθηκαν έως και 70% σε open office plans. Πολυάριθμες εκθέσεις έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.

Αυτή η συμπεριφορά θα κλιμακωθεί μόλις τελειώσει η πανδημία του COVID-19 και οι άνθρωποι επιστρέψουν στα “open office” γραφεία. Ποιοι είναι οι λόγοι;

  • Η επιχείρησή σας μπορεί να στοχεύει σε ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση χώρου. Το πείραμα με την απομακρυσμένη εργασία φαίνεται να πήγε καλά. Οι οικονομικοί διευθυντές πολλών εταιρειών έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν το ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι σε πιο μόνιμη βάση.
  • Τα open office γραφεία δεν είναι και τόσο ασφαλή με τα νέα δεδομένα. Αυτό οφείλεται φυσικά στην εγγύτητα. Τα γραφεία είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Μπορεί να σας έχουν λείψει οι συνάδελφοί σας, αλλά σίγουρα μετά την καραντίνα δεν θα θέλετε κάποιον τόσο κοντά σας, για ένα χρονικό διάστημα.
  • Η αποτελεσματική συνεργασία επιτυγχάνεται συχνά μέσω της τεχνολογίας και όχι μέσω της φυσικής εγγύτητας. Μερικές ομάδες επωφελούνται από την open office συνεργασία, αλλά πολλοί εργαζόμενοι τα καταφέρνουν εξίσου καλά και χωρίς αυτή (π.χ. με εφαρμογές τηλεδιασκέψεων).

Τα “open office” γραφεία δεν θα εξαφανιστούν φυσικά μετά τον COVID-19, αλλά θα επανεξεταστούν σημαντικά σε σχέση με τις νέες συνθήκες εργασίας. Πιθανότατα να μειωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα γραφεία, αφού κάποιοι θα μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS