ΑρχικήHow To7 τρόποι για να αυξήσετε την ταχύτητα και την αξιοπιστία του Wi-Fi...

7 τρόποι για να αυξήσετε την ταχύτητα και την αξιοπιστία του Wi-Fi σας!

Τώρα που πολλοί από εμάς είμαστε στο σπίτι συνέχεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, υπερφορτώνουμε το οικιακό μας δίκτυο. Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσετε ταχύτητα και την αξιοπιστία του Wi-Fi σας.

 Εάν το router ή το καλώδιο του μόντεμ είναι παλιό αντικαταστήστε το

Εάν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας έδωσε ένα καλωδιακό μόντεμ πριν από πέντε χρόνια ή και περισσότερο, ίσως να θέλετε να αντικαταστήσετε το hardware. Τα πρότυπα Wi-Fi έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι συσκευές σας ενδέχεται να υποστηρίζουν νεότερα πρότυπα από ό, τι το router / access point σας. Το 802.11g (που εισήχθη το 2003) έχει μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης 65Mbps και υποστηρίζει μόνο μία κεραία / πομπό με συνολικό εύρος ζώνης 20Mhz. Το 802.11n (που εισήχθη το 2009) είναι ένα διπλό πρότυπο 2.4Ghz και 5Ghz, υποστηρίζοντας κανάλια 40Mhz και 80Mhz.

Ανάλογα με τις δυνατότητες τον client του hardware που επικοινωνεί μαζί τους, τα πιο πρόσφατα πρότυπα 802.11ac και 802.11x (Wi-Fi6) μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα χρησιμοποιώντας κανάλια 160Mhz, χρησιμοποιώντας πολλαπλές κεραίες σχηματισμού ακτίνων και πομπούς (MU-MIMO). Αυτό είναι δυνατό μόνο με τη χρήση σύγχρονων chipset Wi-Fi που υποστηρίζονται από smartphones, tablet και φορητούς υπολογιστές που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι τεχνολογίες καλωδιακού μόντεμ βελτιώθηκαν επίσης, με το DOCSIS 3.1 να μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μεταφοράς 1Gbps λόγω πολυκαναλικής υποστήριξης – καλέστε τον πάροχο σας και μάθετε αν αυτό μπορεί να βελτιώσει τις ευρυζωνικές σας ταχύτητες. Μπορεί να είναι απαραίτητη η αναβάθμιση σε υψηλότερο επίπεδο υπηρεσίας για να την υποστηρίξετε.

Χρησιμοποιήστε την σωστή συχνότητα για την σωστή δουλειά

Τα δίκτυα 2.4Ghz μπορεί να είναι η μοναδική σας επιλογή για συσκευές παλαιού τύπου που δεν μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε, όπως έξυπνες υποδοχές και διακόπτες IoT χαμηλής ισχύος. Ωστόσο, η χρήση ενός συνδυασμού δικτύων 2.4Ghz και 5Ghz είναι ιδανική για την αποσυμφόρηση του καναλιού.

Εάν η συσκευή σας υποστηρίζει μια μπάντα 5Ghz, φροντίστε να την χρησιμοποιήσετε, δεν υπάρχει κανένα όφελος στη χρήση της παλαιότερης ζώνης συχνοτήτων, καθώς θα πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλες συσκευές 2.4Ghz σε πολύ κορεσμένο φάσμα συχνοτήτων.

Τοποθετήστε το access point στο καλύτερο σημείο

Παρόλο που ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να αποκρύψετε το router ή το AP σας πίσω από ένα έπιπλο ή γραφείο, μην το κάνετε – θα επηρεάσει την απόδοσή του. Βάλτε τα πάνω από ένα γραφείο, σε μια βάση τηλεόρασης, ή ακόμη και έξω στο ύπαιθρο. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν ψηλότερα και σε ανοικτές περιοχές, με ένα στήριγμα τοίχου.

Η ευρυζωνική πτώση μπορεί να βρίσκεται στη γωνία του σπιτιού σας, όπου ο πάροχος «έριξε» τις ίνες, οπότε μάλλον αυτό δεν είναι το καλύτερο σημείο στο σπίτι για την μετάδοση του σήματος. Εάν τώρα πρέπει να συνδέσετε με κάποιο μακρύ καλώδιο Ethernet με το μόντεμ, τότε τα καλώδια Cat5 μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Συνδέστε το AP ή το router (σε λειτουργία AP) χρησιμοποιώντας την εφεδρική θύρα Ethernet στο router που σας έχει δώσει ο πάροχος.  Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε ένα φθηνό ethernet διακόπτη αν δεν έχετε αρκετές θύρες.

Εάν δεν διαθέτετε πρίζα για το AP στο οποίο το τοποθετείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε APs συμβατά με Power over Ethernet (PoE). Θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν PoE ethernet διακόπτη για εκείνα τα AP που συνδέονται, τα οποία μπορείτε να κρατήσετε κοντά στο residential gateway / καλωδιακό μόντεμ και άλλους εξοπλισμούς / συσκευές δικτύου.

Απενεργοποιείστε τα Wi-Fi radios στο παλιό router και μην τρέχετε Double NAT

Αν αγοράσετε ένα δεύτερο router / AP για να συμπληρώσετε το δίκτυό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει το ασύρματο Wi-Fi 2,4 GHz (και προαιρετικά το 5 GHz) στην οικιακή πύλη ή στον υπάρχον router σας, επειδή δεν χρειάζεστε πολλαπλά δίκτυα 2,4 GHz δίκτυα, προσθέτει μόνο τη συμφόρηση.

Εάν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε την οικιακή πύλη (επειδή ο πάροχος σας το διατηρεί / δεν θα την αντικαταστήσει), σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μικρό επαγγελματικό access point ή ένα ασύρματο router που μπορεί να ρυθμιστεί σε λειτουργία AP / Bridge (επίπεδο 2). Αυτό γίνεται με μια εφαρμογή στο smartphone σας ή τα web user interfaces για το router ή το AP.

Ενώ πολλά καταναλωτικά router μπορούν να το κάνουν αυτό, όπως τα προϊόντα της Linksys και του NetGear, δεν είναι όλα αυτά σε θέση, οπότε σιγουρευτείτε ότι θα διαβάσετε το online εγχειρίδιο προτού δεσμευθείτε για το συγκεκριμένο μοντέλο. Σε καμία περίπτωση, μην τρέξετε  δευτερεύουσα NAT (Network Address Translation – άλλο router) πίσω από τον αρχικό router, επειδή αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας και απόδοσης.  

Σιγουρευτείτε ότι τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση

Ακριβώς επειδή πήρατε ένα δωρεάν καλώδιο με κάποια συσκευή πριν από δέκα χρόνια, δεν σημαίνει ότι ακόμη και τώρα λειτουργεί απόλυτα σωστά. Αν το καλώδιο Cat-5 είναι παλιό, φθαρμένο ή παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια φθοράς, αντικαταστήστε το. Γενικά ελέγξτε όλα τα καλώδια που χρησιμοποιείτε και φυσικά πάρτε καινούρια αν χρειάζεται γιατί είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργούν πρόβλημα στην σύνδεση.  

Σκεφτείτε να προσθέσετε κάποιο μηχανισμό για να βελτιώσετε το σήμα σας

Αγοράστε κάποια από τις παρακάτω συσκευές ή εγκαταστήστε  

  • Συσκευές Range extenders
  • Powerline συσκευές
  • Αντάπτορες MoCA
  • Συστήματα mesh

Χρησιμοποιείστε σύνδεση Ethernet αντί του Wi-Fi, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό φυσικά

Αν μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας στον υπολογιστή σας με το ενσύρματο Ethernet, κατευθείαν στο router ή στο switch, τότε, με κάθε τρόπο, κάντε το – θα είναι πάντα ταχύτερο. Θα είναι πάντα η πιο αξιόπιστη δυνατή σύνδεση. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν διαθέτει θύρα Ethernet, όπως ένα από τα νεότερα Macbooks ή Microsoft Surface, μπορείτε να αγοράσετε μια βάση σύνδεσης USB-C / Thunderbolt, η οποία παρέχει πολλές θύρες, συμπεριλαμβανομένων των Ethernet, USB-A, USB-C και HDMI έξοδο για εξωτερικές οθόνες.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS