ΑρχικήinetVodafone, Deutsche Telekom, Orange και άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών βοηθούν την ΕΕ στον...

Vodafone, Deutsche Telekom, Orange και άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών βοηθούν την ΕΕ στον εντοπισμό του Κοροναϊού

Η ομάδα πίεσης (ή αλλιώς Λόμπι) της GSMA δήλωσε ότι η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Orange και πέντε ακόμη πάροχοι τηλεπικοινωνιών συμφώνησαν να μοιραστούν τα δεδομένα τοποθεσίας κινητής τηλεφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εντοπίσουν την εξάπλωση του Κοροναϊού. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia και A1 Telekom Austria, συναντήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας με τον επικεφαλής της βιομηχανίας στην ΕΕ, Thierry Breton.

πάροχοι τηλεπικοινωνιών

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι ανησυχίες που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την παρακολούθηση των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα και τον εντοπισμό κρουσμάτων Κοροναϊού. Οι ανησυχίες οφείλονται στο γεγονός ότι τίθεται το θέμα ενδεχόμενης παραβίασης της ιδιωτικότητας των ατόμων, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο φάσμα της κρατικής επιτήρησης.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει ανώνυμα δεδομένα προκειμένου να προστατεύσει την ιδιωτικότητα και τα συγκεντρωτικά δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, αποσκοπώντας στον συντονισμό των μέτρων που αφορούν την εξάπλωση του Κοροναϊού. Για να μειωθούν οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, τα δεδομένα θα διαγραφούν μόλις ολοκληρωθεί η κρίση, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της ΕΕ δεν αφορά την συγκέντρωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ούτε την αστυνόμευση των ατόμων.

πάροχοι τηλεπικοινωνιών και εξάπλωση-εντοπισμός Κοροναϊού

Ενώ τα ανώνυμα δεδομένα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) δήλωσε ότι το έργο δεν παραβιάζει τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν διασφαλίσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε σε επιστολή προς το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει με σαφήνεια το σύνολο των δεδομένων που θέλει να αποκτήσει και να διασφαλίσει τη διαφάνεια προς το κοινό, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΕΕΠΔ, Wojciech Wiewiorowski, επεσήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο να περιορίσουν την πρόσβαση στα δεδομένα σε εξουσιοδοτημένους εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην επιδημιολογία, την προστασία δεδομένων και την επιστήμη των δεδομένων. Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά τα μέτρα να καταστούν μόνιμα. Ο ΕΕΠΔ υπογραμμίζει συχνά ότι τέτοιες εξελίξεις συνήθως δεν περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επιστροφής όταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης παύει να υφίσταται.

Τέλος, χώρες από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Ταϊβάν και το Ισραήλ χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Κοροναϊού διάφορες μεθόδους, όπως smartphone εφαρμογές για την παρακολούθηση επαφών, “ηλεκτρονικό φράχτη” που βασίζεται στα κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνική παρακολούθηση μέσω δορυφόρου και βραχιολάκια εντοπισμού τοποθεσίας, για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS