ΑρχικήinetEuropol: Εξαλείφει συμμορίες που προωθούν ψεύτικα φάρμακα για τον Κοροναϊό

Europol: Εξαλείφει συμμορίες που προωθούν ψεύτικα φάρμακα για τον Κοροναϊό

Η Europol έχει κατασχέσει μέχρι στιγμής δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα ύψους € 13 εκατομμυρίων, τα οποία προωθούνταν ως θεραπείες για τον Κοροναϊό ή ως “τονωτικά” του ανοσοποιητικού συστήματος. Πριν λίγες μέρες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου δήλωσε ότι μια παγκόσμια έρευνα με την ονομασία “Επιχείρηση Pangea” συγκέντρωσε αστυνομικούς από περισσότερες από 90 χώρες σε μία προσπάθεια να εξαλείψει ολοένα αυξανόμενες εγκληματικές συμμορίες που εκμεταλλεύονται την πανδημία του Κοροναϊού COVID-19.


Η πανδημία έχει προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων και να υπάρχει έλλειψη βασικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και χειρουργικές μάσκες, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν να προστατευτούν από τον ιό, αφήνοντας έτσι το ιατρικό προσωπικό χωρίς εξοπλισμό.
Εκμεταλλευόμενες την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Κοροναϊού, οι εγκληματικές συμμορίες διαρρέουν ψευδείς πληροφορίες, προωθώντας φάρμακα που είτε είναι παράνομα είτε μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες αν βρεθούν σε λάθος χέρια, ενώ παράλληλα προωθούν παραποιημένες χειρουργικές μάσκες.
Η “Επιχείρηση Pangea”, συντονισμένη από την Interpol, έλαβε δράση από τις 3 έως τις 10 Μαρτίου του 2020. Οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης από 90 χώρες αναζητούσαν ύποπτους πωλητές – εγκληματίες, κατορθώνοντας να εντοπίσουν 37 συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος κατά την έρευνά τους.
Συνολικά, κατασχέθηκαν δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα ύψους € 13 εκατομμυρίων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παυσίπονα και αντιβιοτικά. Μετά τον έλεγχο 326.000 πακέτων και την κατάσχεση 48.000, εντοπίστηκαν 4.4 εκατομμύρια παράνομα φάρμακα.


Σύμφωνα με την Europol, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν μια ανησυχητική αύξηση των μη εγκεκριμένων αντιικών φαρμάκων και της ανθελονοσιακής χλωροκίνης. Επιπλέον, η Europol κατάσχεσε περίπου 34.000 παραποιημένες χειρουργικές μάσκες. Παρόλο που ενδέχεται να θεωρούνται ότι προστατεύουν από τον Κοροναϊό, η Europol αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα ήταν ψεύτικα. Η οργάνωση κατάσχεσε επίσης μια σειρά πακέτων αυτοελέγχου που έχουν ως στόχο την παρακολούθηση του HIV και της γλυκόζης.
Η Europol έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 121 συλλήψεις και συνεχίζει την δράση της για την εξιχνίαση και άλλων εγκληματικών συμμοριών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει επισημάνει την διάδοση ψεύτικων προϊόντων και συμβουλών ως “infodemic”, ενώ τονίζει πως πρόκειται για άλλη μια μάχη η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα εξακολουθεί να εξαπλώνεται η πανδημία του Κοροναϊού COVID-19.
Τέλος, online έμποροι λιανικής προσπαθούν να αναστείλουν προϊόντα που φέρονται να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν τον Κοροναϊό. Ενδεικτικά, η Amazon έχει αφαιρέσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προϊόντα από το site της τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δύο άνδρες από τις ΗΠΑ διερευνώνται για κερδοσκοπία καθώς φαίνεται να πούλησαν παράνομα σε εξωφρενικές τιμές περίπου 20.000 αντισηπτικά χεριών.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS