ΑρχικήbusinessPlaystation 5: Η Sony αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της νέας κονσόλας!

Playstation 5: Η Sony αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της νέας κονσόλας!

H Sony αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο PlayStation 5 (PS 5). Η επόμενης γενιάς κονσόλα video game θα είναι εμπορικά διαθέσιμη λίγο πριν την εορταστική περίοδο του 2020, δηλαδή στα τέλη της επόμενης χρονιάς, ενώ όπως αναφέρει η Sony, η προγραμματισμένη κυκλοφορία της δεν θα επηρεαστεί από την πανδημία του Κοροναϊού. Μέσα σε μία σχεδόν ώρα παρουσίασης, η Sony ανέλυσε τα χαρακτηριστικά και τη δομή του Playstation 5. Τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν το νέο σύστημα της Sony είναι οι κάρτες γραφικών CPU και GPU κατασκευασμένες από την AMD, μαζί με νέο δίσκο τεχνολογίας SSD (Solid-State-Drive) χωρητικότητας 852GB, που θα επιτρέπει ταχύτερη εκκίνηση αλλά και πιο γρήγορο φόρτωμα των παιχνιδιών. Αναλυτικότερα, οι τεχνικές προδιαγραφές του Playstation 5 παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.Sony Playstation 5 χαρακτηριστικά

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, η Eurogamer ανέφερε τα επίσημα χαρακτηριστικά της κονσόλας. Επίσης, η Microsoft αποκάλυψε τις προδιαγραφές για το Xbox Series X της. Οι δύο νέες κονσόλες θα έχουν παρόμοιο hardware, συμπεριλαμβανομένων των CPU και GPU που κατασκευάζονται από την AMD και των SSD.

Ο αρχιτέκτονας του PlayStation 5, Mark Cerny, παρουσίασε αναλυτικά την αρχιτεκτονική του συστήματος και πώς αυτή θα καθορίσει το μέλλον του gaming. Ξεκίνησε την παρουσίαση εξηγώντας τις τρεις αρχές πίσω από το σχεδιασμό του hardware του Playstation 5: 1) “άκουσμα” των προγραμματιστών, 2) ισορροπία ανάμεσα στην εξέλιξη και την επανάσταση και 3) εύρεση νέων ονείρων. Στη συνέχεια, έκανε μία αναφορά στον χρόνο που χρειάζονται οι προγραμματιστές για να αξιοποιήσουν πλήρως τη δύναμη της νέας κονσόλας, την οποία ονόμασε “νεκρό χρόνο” ( “dead time” ). Τόνισε επίσης ότι οι προηγούμενες κονσόλες PlayStation ποικίλλουν αυτή τη χρονική περίοδο, με το PS2 να διαρκεί τρεις έως έξι μήνες, το PS3 έξι έως δώδεκα μήνες, το PS4 ένα μήνα, ενώ σημείωσε ότι το PS5 θα διαρκεί λιγότερο.

Όσον αφορά το “άκουσμα” των προγραμματιστών, ο Cerny δήλωσε ότι ο SSD ήταν το πρώτο αίτημα των προγραμματιστών παιχνιδιών και ότι είναι ένα “παιχνίδι-changer”. Έδειξε πως ο σκληρός δίσκος του PS4 θα μπορούσε να φορτώσει 50-100MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ ο στόχος για τον σκληρό δίσκο SSD του PS5 είναι τα 5GB ανά δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα είναι το PS5 να φορτώνει 2GB δεδομένων σε 0,27 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 20 δευτερόλεπτα του PS4.Sony Playstation 5 χαρακτηριστικά

Ο SSD του PS5 παρουσιάζει πλεονέκτημα και όσον αφορά τη μνήμη RAM. Με το PS4, ορισμένα από τα δεδομένα του παιχνιδιού αποθηκεύονται στη μνήμη RAM. Στο PS5, ο σκληρός δίσκος SSD είναι σχεδόν τόσο γρήγορος όσο η μνήμη RAM, συνεπώς οι προγραμματιστές μπορούν απλά να ανακτήσουν δεδομένα παιχνιδιών από τον SSD, απελευθερώνοντας περισσότερη μνήμη RAM. Ακόμη, στο PS5 θα υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός πρόσθετου SSD για όσους χρειάζονται περισσότερο χώρο αποθήκευσης, αλλά οι μονάδες δίσκου πρέπει να έχουν ταχύτητα παρόμοια με εκείνη που είναι ήδη διαθέσιμη στην κονσόλα.
Όσον αφορά τις GPU και CPU, ο Cerny υπογράμμισε ότι η εταιρεία ανέπτυξε νέες στρατηγικές που οδήγησαν σε μια επεξεργασία γραφικών με ανώτατο όριο τα 2.23GHz που μπορεί να παράγει 10.3 teraflops, ενώ ο επεξεργαστής έχει ανώτατο όριο τα 3.5GHz. Οι επεξεργαστές του συστήματος θα συμβάλλουν επίσης στην μείωση της ενέργειας που θα χρησιμοποιεί η κονσόλα, ώστε να μην υπερθερμαίνεται και να μην “ζορίζεται”.

Στο τέλος της παρουσίασης έγινε αναφορά στον ήχο του Playstation 5. Το Tempest Engine hardware ενεργοποιεί έναν 3D ήχο, ξεκινώντας από τα ακουστικά, που θα είναι το “χρυσό standard” για την κονσόλα. Για όσους χρησιμοποιούν ηχεία, το PS5 θα δημιουργήσει έναν virtual ήχο surround.

Οι πρώτες πληροφορίες για το PS5 κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο με teasers σχετικά με το hardware και τον controller, ενώ τον Φεβρουάριο, η Sony δημιούργησε ένα website με πληροφορίες για την κονσόλα, στο οποίο όμως δεν έχουν διαρρεύσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS