Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Κασμίρ, μία περιοχή στην Ινδία, δεν μπορούν να ενημερωθούν από το Ίντερνετ για την πανδημία του Κοροναϊού, αλλά ούτε και να εργαστούν από το σπίτι ή να παρακολουθήσουν μαθήματα online.
Το Κασμίρ μπήκε σε μια “ψηφιακή μαύρη τρύπα” τον Αύγουστο, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας ανακάλεσε ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας που εξασφάλισε στην περιοχή κάποια αυτονομία και έκλεισε όλες τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Ίντερνετ και των τηλεφωνικών γραμμών. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτή της την κίνηση λέγοντας ότι το έκανε για να αποφευχθεί η πολεμικότητα και να περιοριστεί η παραπληροφόρηση. Ωστόσο, οι επικριτές είπαν ότι η κυβέρνηση με αυτή της την κίνηση είχε ως στόχο να καταπνίξει τη διαφωνία και την πολυφωνία. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση τελικά επανέφερε το Ίντερνετ στην περιοχή, όμως με πολύ περιορισμένες ταχύτητες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε κάτι άλλο πέρα από τα μηνύματα στην εφαρμογή του WhatsApp.
Μια νέα κυβερνητική εντολή, η οποία έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες, αύξησε ακόμα περισσότερο τους περιορισμούς στην ταχύτητα του Ίντερνετ μέχρι τις 26 Μαρτίου για να “αποτρέψει την κακή και λανθασμένη χρήση των social media” ύστερα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι περιορισμοί στην ταχύτητα του Ίντερνετ είναι απαράδεκτοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου η πρόσβαση σε έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες που σχετίζονται με την πανδημία του Κοροναϊού είναι απαραίτητη.
Ενδεικτικά, ο Nayeem Rather, ένας συγγραφέας από την Σριναγκάρ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τζαμού και Κασμίρ, δήλωσε στο BuzzFeed News ότι δεν έχει την δυνατότητα πρόσβασης ούτε σε βασικά sites που παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την πανδημία του Κοροναϊού, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Κασμίρ δεν έχουν πραγματικά καμία ενημέρωση σχετικά με τον Κοροναϊό ή σχετικά με τις εξελίξεις ανά τον κόσμο.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Επιπλέον, ο Mir Moien, ένας φοιτητής ιατρικής από την Ορίσα του Κασμίρ, δήλωσε ότι το περισσότερο που μπορεί να κάνει τώρα είναι μια αναζήτηση στην Google για να ενημερώνεται για την πανδημία του Κοροναϊού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει “κλικ” σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα αναζήτησης για να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες. Ο Moien πρόσθεσε ακόμη πως στην εφαρμογή του WhatsApp, η οποία χρησιμοποιείται από τους περισσότερους Ινδούς για επικοινωνία, οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία προέρχονται από διαγράμματα και βίντεο που είναι αδύνατο να φορτώσουν λόγω των επιβραδυνόμενων δικτύων 4G. Αντί για το Διαδίκτυο, οι κάτοικοι του Κασμίρ βασίζονται για την ενημέρωσή τους σε τηλεοπτικές ειδήσεις, ραδιοφωνικές ειδοποιήσεις και αφίσες ευαισθητοποίησης που οι αρχές έχουν βάλει σε δημόσιους χώρους για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για την πανδημία, αλλά οι ντόπιοι ανέφεραν στο BuzzFeed News ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες τηλεοπτικές αναφορές επικεντρώνονται στους πολιτικούς και στις υποσχέσεις τους για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το πού μπορούν να πάνε οι άνθρωποι για να κάνουν εξετάσεις για τον Κοροναϊό αλλά και με το ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.
Οι αρχές του Κασμίρ δημοσιεύουν στο Twitter συμβουλές και βίντεο, προτρέποντας τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους και να συμμετέχουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, όμως η χαμηλή ταχύτητα του Ίντερνετ δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των κατοίκων του Κασμίρ να τα δουν.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πως τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει η κυβέρνηση για την πανδημία του Κοροναϊού δεν φτάνουν στον λαό, επειδή η ίδια η κυβέρνηση έχει “χτυπήσει” το Διαδίκτυο. Επιπλέον, η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών οδήγησε σε παραπληροφόρηση σχετικά με τον Κοροναϊό ότι μπορεί να εξαπλωθεί στο Κασμίρ τόσο από το WhatsApp όσο και από στόμα σε στόμα. Άλλη μία φήμη ανέφερε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου βελτιώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού. Ένας άλλος είπε ότι τα “φυτικά φάρμακα θεραπεύουν τον COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον Κοροναϊό”. Το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τί από αυτά ισχύει και τί όχι, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται.
Η Masrat Zahra, μία φωτογράφος στην Σρινιγκάρ, δήλωσε στο BuzzFeed News ότι προσπαθούσε να παρακολουθήσει βίντεο στο YouTube σχετικά με τον σωστό τρόπο για να πλύνει τα χέρια, να φορέσει μάσκα και να λάβει άλλα προστατευτικά μέτρα, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς αυτό χρειάζεται υψηλής ταχύτητας Ίντερνετ. Επίσης, δήλωσε πως τρομάζει στην ιδέα ότι θα “παγιδευτεί” στο σπίτι της έχοντας “κακό” Ίντερνετ, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με συγγενείς και φίλους.
Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον Κοροναϊό “πανδημία” την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ινδία παραμένουν σε εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά. Την Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα ήταν 147, ενώ σημειώθηκαν 3 θάνατοι. Ωστόσο, στο Κασμίρ, όπου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα, οι ντόπιοι φοβούνται ότι η έλλειψη πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας Ίντερνετ θα επιδεινώσει τα πράγματα. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την κρισιμότητα της κατάστασης.