Σύμφωνα με την εταιρεία Which?, πάνω από ένα δισεκατομμύριο Android συσκευές είναι ευάλωτες σε hacking επιθέσεις, καθώς δεν προστατεύονται πια από ενημερώσεις ασφαλείας.
Αυτό σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός χρηστών σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού οι επιτιθέμενοι μπορούν να κλέψουν δεδομένα, να εγκαταστήσουν κακόβουλα λογισμικά στις συσκευές, να ζητήσουν λύτρα και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με τη Which?, οι χρήστες που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι αυτοί που χρησιμοποιούν Android τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν το 2012 και νωρίτερα.
Η Which? ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Google για τον κίνδυνο, αλλά η απάντησή της δεν την καθησύχασε.
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Τα στοιχεία της Google δείχνουν ότι το 42,1% των Android χρηστών χρησιμοποιούν την έκδοση 6.0 του λειτουργικού συστήματος ή ακόμα πιο παλιά έκδοση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Android security bulletin, κατά το 2019, δεν κυκλοφόρησαν patches ασφαλείας για εκδόσεις Android πριν την έκδοση 7.0.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Which? κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο στους πέντε χρήστες Android δεν λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.
Έπειτα, η εταιρεία εξέτασε πέντε τηλέφωνα:
- Motorola X
- Samsung Galaxy A5
- Sony Xperia Z2
- LG / Google Nexus 5
- Samsung Galaxy S6
Η Which? ζήτησε από την AV Comparative, που προσφέρει anti-virus υπηρεσίες, να μολύνει τα παραπάνω τηλέφωνα με κακόβουλο λογισμικό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει πολλαπλές μολύνσεις στα smartphones, αφού δεν είχαν προστασία.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η Which? ενημέρωσε τη Google για το πρόβλημα αλλά η τεχνολογική εταιρεία δεν παρείχε καμία διαβεβαίωση ότι έχει κάποιο σχέδιο για να βοηθήσει τους χρήστες που δεν προστατεύονται με ενημερώσεις ασφαλείας.
Η Which? τόνισε ότι τόσο η Google όσο και οι άλλες εταιρείες πρέπει να είναι πιο ακριβείς σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο οι έξυπνες συσκευές θα λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας.
Επίσης, οι εταιρείες κατασκευής τηλεφώνων θα πρέπει να φροντίσουν για την παροχή υποστήριξης στους πελάτες τους, όταν οι ενημερώσεις ασφαλείας δεν είναι πλέον διαθέσιμες.
Στέλεχος της Which? είπε ότι είναι πολύ ανησυχητικό το ότι πολλές ακριβές συσκευές Android έχουν τόσο μικρή διάρκεια ζωής, αφού δεν λαμβάνουν πια ενημερώσεις ασφαλείας, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες στο έλεος των hackers.
“Οι κατασκευαστές των τηλεφώνων και η Google πρέπει να είναι ακριβείς σχετικά με τις ενημερώσεις ασφαλείας – με σαφείς πληροφορίες για το πόσο καιρό θα διαρκέσουν και τι πρέπει να κάνουν οι πελάτες όταν πάψουν να κυκλοφορούν”.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να πιέσουν τους κατασκευαστές και τις τεχνολογικές εταιρείες σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών.
Πώς ελέγχετε αν το τηλέφωνό σας είναι ευάλωτο και τι μπορείτε να κάνετε;
- Εάν έχετε μια συσκευή Android πάνω από δύο χρόνια, ελέγξτε αν μπορεί να ενημερωθεί σε νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αν τρέχετε παλαιότερη έκδοση από την Android 7.0 Nougat, δοκιμάστε να ενημερώσετε τη συσκευή σας, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Ρυθμίσεις> Σύστημα> Σύνθετες> Ενημέρωση συστήματος.
- Αν δεν μπορείτε να κάνετε ενημέρωση, το τηλέφωνό σας είναι ευάλωτο σε hacking επιθέσεις, ειδικά εάν τρέχετε την έκδοση Android 4 ή κάποια παλιότερη.
- Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη λήψη εφαρμογών, ειδικά από καταστήματα εκτός του Google Play Store.
- Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα SMS ή MMS.
- Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο μέρη (σκληρός δίσκος και υπηρεσία cloud).
- Εγκαταστήστε ένα mobile anti-virus, αλλά έχετε στο νου σας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες για τα παλαιότερα τηλέφωνα.