Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 01:50
Αρχική security Ένα δισεκατομμύριο Android συσκευές ευάλωτες σε hacking επιθέσεις

Ένα δισεκατομμύριο Android συσκευές ευάλωτες σε hacking επιθέσεις

Σύμφωνα με την εταιρεία Which?, πάνω από ένα δισεκατομμύριο Android συσκευές είναι ευάλωτες σε hacking επιθέσεις, καθώς δεν προστατεύονται πια από ενημερώσεις ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός χρηστών σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού οι επιτιθέμενοι μπορούν να κλέψουν δεδομένα, να εγκαταστήσουν κακόβουλα λογισμικά στις συσκευές, να ζητήσουν λύτρα και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τη Which?, οι χρήστες που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι αυτοί που χρησιμοποιούν Android τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν το 2012 και νωρίτερα.

Η Which? ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Google για τον κίνδυνο, αλλά η απάντησή της δεν την καθησύχασε.

Τα στοιχεία της Google δείχνουν ότι το 42,1% των Android χρηστών χρησιμοποιούν την έκδοση 6.0 του λειτουργικού συστήματος ή ακόμα πιο παλιά έκδοση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Android security bulletin, κατά το 2019, δεν κυκλοφόρησαν patches ασφαλείας για εκδόσεις Android πριν την έκδοση 7.0.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Which? κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο στους πέντε χρήστες Android δεν λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.

Έπειτα, η εταιρεία εξέτασε πέντε τηλέφωνα:

 • Motorola X
 • Samsung Galaxy A5
 • Sony Xperia Z2
 • LG / Google Nexus 5
 • Samsung Galaxy S6

Η Which? ζήτησε από την AV Comparative, που προσφέρει anti-virus υπηρεσίες, να μολύνει τα παραπάνω τηλέφωνα με κακόβουλο λογισμικό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει πολλαπλές μολύνσεις στα smartphones, αφού δεν είχαν προστασία.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η Which? ενημέρωσε τη Google για το πρόβλημα αλλά η τεχνολογική εταιρεία δεν παρείχε καμία διαβεβαίωση ότι έχει κάποιο σχέδιο για να βοηθήσει τους χρήστες που δεν προστατεύονται με ενημερώσεις ασφαλείας.

Η Which? τόνισε ότι τόσο η Google όσο και οι άλλες εταιρείες πρέπει να είναι πιο ακριβείς σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο οι έξυπνες συσκευές θα λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας.

Επίσης, οι εταιρείες κατασκευής τηλεφώνων θα πρέπει να φροντίσουν για την παροχή υποστήριξης στους πελάτες τους, όταν οι ενημερώσεις ασφαλείας δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

Στέλεχος της Which? είπε ότι είναι πολύ ανησυχητικό το ότι πολλές ακριβές συσκευές Android έχουν τόσο μικρή διάρκεια ζωής, αφού δεν λαμβάνουν πια ενημερώσεις ασφαλείας, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες στο έλεος των hackers.

“Οι κατασκευαστές των τηλεφώνων και η Google πρέπει να είναι ακριβείς σχετικά με τις ενημερώσεις ασφαλείας – με σαφείς πληροφορίες για το πόσο καιρό θα διαρκέσουν και τι πρέπει να κάνουν οι πελάτες όταν πάψουν να κυκλοφορούν”.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να πιέσουν τους κατασκευαστές και τις τεχνολογικές εταιρείες σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών.

Πώς ελέγχετε αν το τηλέφωνό σας είναι ευάλωτο και τι μπορείτε να κάνετε;

 • Εάν έχετε μια συσκευή Android πάνω από δύο χρόνια, ελέγξτε αν μπορεί να ενημερωθεί σε νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αν τρέχετε παλαιότερη έκδοση από την Android 7.0 Nougat, δοκιμάστε να ενημερώσετε τη συσκευή σας, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Ρυθμίσεις> Σύστημα> Σύνθετες> Ενημέρωση συστήματος.
 • Αν δεν μπορείτε να κάνετε ενημέρωση, το τηλέφωνό σας είναι ευάλωτο σε hacking επιθέσεις, ειδικά εάν τρέχετε την έκδοση Android 4 ή κάποια παλιότερη.
 • Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη λήψη εφαρμογών, ειδικά από καταστήματα εκτός του Google Play Store.
 • Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα SMS ή MMS.
 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο μέρη (σκληρός δίσκος και υπηρεσία cloud).
 • Εγκαταστήστε ένα mobile anti-virus, αλλά έχετε στο νου σας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες για τα παλαιότερα τηλέφωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Developers:Day :Digital- Καλύτερες θέσεις εργασίας στις Νέες Τεχνολογίες

Developers:Day :Digital- Καλύτερες θέσεις εργασίας στις Νέες Τεχνολογίες Οι Νέες Τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος καθημερινά, ενώ η επιτακτική ανάγκη για απομακρυσμένη εργασία λόγω...

Πώς θα κρατήσετε ασφαλή τον Apple λογαριασμό σας

Ο λογαριασμός Apple ή αλλιώς το Apple ID, είναι απαραίτητος σε κάθε χρήστη καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε διάφορες συσκευές και υπηρεσίες...

Gootkit malware: Επιστρέφει και στοχεύει μαζί με το REvil τη Γερμανία!

Το Gootkit, ένα trojan που κλέβει πληροφορίες από τα συστήματα των θυμάτων του, κάνει την επανεμφάνισή του στο τοπίο των απειλών, ύστερα...

AspenPointe: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ υπέστη data breach

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ “AspenPointe” ενημέρωσε τους ασθενείς του για data breach που προήλθε από μία κυβερνοεπίθεση του Σεπτεμβρίου, με...

Βερμόντ: Τα νοσοκομεία του ακόμα ανακάμπτουν από την επίθεση του Ryuk ransomware

Τα νοσοκομεία του Βερμόντ συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τον Οκτώβριο που υπέστησαν επίθεση από το Ryuk ransomware, επαναφέροντας σιγά-σιγά τις υπηρεσίες τους...

Αύξηση των malware που στοχεύουν Docker συστήματα

Προς το τέλος του 2017, οι ερευνητές ασφαλείας παρατήρησαν μια μεγάλη αλλαγή στις malware επιθέσεις. Καθώς οι τεχνολογίες που βασίζονται στο cloud...

Τέσσερις κορυφαίες ευπάθειες στα σημερινά αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα στις μέρες μας, διαθέτουν αρκετά τεχνολογικά μέσα. Ακόμα και πριν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητό σας, εκείνο επικοινωνεί ενεργά με τον...

WebKit: Ευπάθειες επιτρέπουν εκτέλεση κώδικα μέσω κακόβουλων sites

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας της Cisco Talos, το WebKit browser engine είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτο...

ΗΠΑ: Πρώτες στον κόσμο στις παραβιάσεις δεδομένων

Σύμφωνα με μία αναφορά της Uswitch, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις παραβιάσεις δεδομένων στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα, την Ινδία...

Microsoft: Συνδέει κρατικούς hackers του Βιετνάμ με crypto-mining εκστρατεία

Σύμφωνα με μια έκθεση της Microsoft, μια hacking ομάδα που συνδέεται με τη κυβέρνηση του Βιετνάμ, άρχισε να χρησιμοποιεί ένα crypto-mining malware...