ΑρχικήinetΡαγδαία αύξηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό!

Ραγδαία αύξηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό!

Τις τελευταίες μέρες, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ραγδαία αύξηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη Newsguard, μια υπηρεσία που ελέγχει την αξιοπιστία των sites, οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κορωνοϊό είναι ψεύτικες. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πληροφοριών που εμφανίζονται στα social media, προέρχεται από ψεύτικα ειδησεογραφικά sites. Αντίθετα, οι επίσημες και αξιόπιστες πηγές, όπως το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος του social engagement που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Η NewsGuard εγκαινίασε πρόσφατα το “Κέντρο Παρακολούθησης παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό”, το οποίο απαριθμεί τα sites που αναφέρουν παραπλανητικές και εντελώς λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί το κέντρο παρακολούθησης, έχουν εντοπιστεί πάνω από 106 sites σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 54 sites από το NaturalNews.com δίκτυο, μια ομάδα sites που αποτελείται από τα παραπλανητικά domains FactCheck.news και Pandemic.news. Αυτά τα sites δημοσιεύουν ιατρικές και μη ιατρικές θεωρίες συνωμοσίας από το 2003.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, με βάση το social engagement, δηλαδή με βάση τα likes, τα shares και τα σχόλια που λαμβάνουν τα ψεύτικα δημοσιεύματα στα social media. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το engagement σε 75 αμερικανικά sites είναι πολύ υψηλότερο από το engagement στα επίσημα sites του ΠΟΥ και του CDC, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τις πιο αξιόπιστες πηγές.

Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα θεωρούν ότι αυτοί οι δύο οργανισμοί υγείας θα πρέπει να είναι οι βασικές πηγές πληροφοριών για τον κορωνοϊό.

Τις τελευταίες 90 ημέρες, τα δημοσιεύματα από τα sites του ΠΟΥ και του CDC έλαβαν 364.483 “engagements” ή likes, shares και σχόλια στα social media τους. Την ίδια περίοδο, 76 αμερικανικά sites που εξαπλώνουν την παραπληροφόρηση, έλαβαν 52.053.542 engagements. Αυτό σημαίνει ότι τα ψεύτικα sites είχαν 142 φορές περισσότερο engagement από τα δύο επίσημα sites.

Οι αναγνώστες τείνουν να ενημερώνονται για τον κορωνοϊό από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων. Η NewsGuard χρησιμοποίησε μια πλατφόρμα ανάλυσης κοινωνικών μέσων, τη NewsWhip. Τα likes, τα shares και τα σχόλια στο Facebook, το Twitter και το Pinterest των CDC και ΠΟΥ συγκρίνονται με τα αντίστοιχα των sites που μεταφέρουν ψεύτικες πληροφορίες.

“Βλέπουμε ένα αξιοσημείωτο βαθμό συνέπειας. Τα sites που είναι ήδη γνωστά για παραπληροφόρηση σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, είναι σε άνοδο και τώρα σχετικά με τον κορωνοϊό“, δήλωσε στέλεχος της NewsGuard στην Ουάσιγκτον. “Η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με θέματα υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή”.

Σχεδόν όλα τα sites που εντοπίστηκαν από το Κέντρο Παρακολούθησης, δεν πληρούσαν τα βασικά πρότυπα αξιοπιστίας και διαφάνειας. Μεταξύ όλων των αναξιόπιστων sites στις ΗΠΑ, το 31,3% δημοσίευε ανακριβείς πληροφορίες για την υγεία γενικά, και όχι μόνο για τον κορωνοϊό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS