ΑρχικήsecurityGoogle: Νέοι περιορισμοί στα Android apps που παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο...

Google: Νέοι περιορισμοί στα Android apps που παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο background

Η Google θέτει νέους περιορισμούς στις εφαρμογές Android που μπορούν να παρακολουθήσουν την τοποθεσία σας στο background, με μια νέα διαδικασία αναθεώρησης, η οποία θα ελέγξει εάν μια εφαρμογή χρειάζεται σίγουρα πρόσβαση στα δεδομένα. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν με ένα blog post στους προγραμματιστές των Android νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Google λέει ότι από τις 3 Αυγούστου όλες οι νέες εφαρμογές του Google Play που ζητούν πρόσβαση τοποθεσίας στο background θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο, με τον έλεγχο να αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις υπάρχουσες εφαρμογές στις 3 Νοεμβρίου.

Αν και η παρακολούθηση τοποθεσίας είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό για πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες, μπορεί να είναι αρκετά επεμβατική όταν οι εφαρμογές ζητούν αδιακρίτως πρόσβαση. Η παρακολούθηση ιστορικού είναι ακόμη χειρότερη, επειδή σημαίνει ότι ίσως να μην γνωρίζετε πλήρως ποιες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας σας παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή. Η νέα διαδικασία αναθεώρησης θα αναγκάσει τις εφαρμογές να δικαιολογήσουν γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία και να τους επιτρέψουν να περιορίσουν την παρακολούθησή τους.

Google: Νέοι περιορισμοί στα Android apps που παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο background

Η Google αναφέρει ότι αυτή η διαδικασία επανεξέτασης θα εξετάσει αν η βασική λειτουργικότητα μιας εφαρμογής δικαιολογεί πραγματικά αυτή την πρόσβαση στην τοποθεσία του παρασκηνίου. Μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν να μοιράζονται συνεχώς την τοποθεσία τους με φίλους θα ήταν εντάξει, λέει η Google. Ωστόσο, θα ήταν πιο δύσκολο να το δικαιολογήσετε σε μια εφαρμογή εντοπισμού καταστήματος, καθώς αυτό θα λειτουργούσε εξίσου καλά εάν αποκτούσε πρόσβαση μόνο στην τοποθεσία, ενώ η εφαρμογή είναι σε χρήση. Η σαφής ενημέρωση του χρήστη θα βοηθήσει τις πιθανότητες μιας εφαρμογής να εγκριθεί, προσθέτει η Google.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της παρακολούθησης τοποθεσίας στο Android 11, το οποίο ακολουθεί τα βήματα του iOS 13. Το λειτουργικό σύστημα της Apple προσφέρει επίσης υπενθυμίσεις ότι οι εφαρμογές παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο παρασκήνιο. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές φαινομενικά δεν ισχύουν για μερικές από τις εφαρμογές της Apple όπως το Find My, σε μια κίνηση που έχει επικριθεί από ορισμένους προγραμματιστές.

Google: Νέοι περιορισμοί στα Android apps που παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο background

Αντίθετα, η Google αναφέρει ότι οι πολιτικές της θα ισχύουν για τις δικές της εφαρμογές, γεγονός που είναι καθησυχαστικό, δεδομένης της λιγότερο-από-τέλεια προσέγγισης της εταιρείας στην παρακολούθηση τοποθεσιών στο παρελθόν. Πίσω στο 2018, το Associated Press διαπίστωσε ότι η απενεργοποίηση της ρύθμισης Ιστορικού τοποθεσίας της Google δεν θα σταματούσε την παρακολούθηση τοποθεσίας εξαιτίας μιας πρόσθετης ρύθμισης του Web and App Activity που θα συνέχιζε να σας παρακολουθεί. Σε απάντηση, το προηγούμενο έτος, η Google εισήγαγε μια νέα λειτουργία για να σας επιτρέψει αυτόματα να διαγράψετε αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης στους προγραμματιστές ότι είναι υπεύθυνοι για τα SDK και τις βιβλιοθήκες τρίτων που χρησιμοποιούν στις εφαρμογές τους. Πέρυσι, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν αυτά τα SDK για την παρακολούθηση χρηστών, ακόμα και όταν οι χρήστες είχαν επιλέξει να μην εντοπίζετε η τοποθεσία τους.

Παρόλο που η διαδικασία επανεξέτασης δεν πρόκειται να ξεκινήσει επίσημα μέχρι τον Αύγουστο, η Google λέει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να ζητήσουν feedback από το Μάιο για να δουν αν οι εφαρμογές τους θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τον εντοπισμό της τοποθεσίας των χρηστών.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS