ΑρχικήsecuritySocial media: Ψευτικοί λογαριασμοί "απειλούν" τώρα και τους ακτιβιστές!

Social media: Ψευτικοί λογαριασμοί “απειλούν” τώρα και τους ακτιβιστές!

Μία ακτιβίστρια με έντονη δραστηριότητα στα social media και συνιδρυτής των Sleeping Giants (ομάδα που εκστρατεύει ώστε οι εταιρείες να μην προβάλλουν διαδικτυακές διαφημίσεις που διαδίδουν μηνύματα διακρίσεων και μίσους), η Nandini Jammi, δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNN Business ότι δέχεται συχνά παρενόχληση, μέσω των social media, από αγνώστους και απρόσωπους λογαριασμούς. Ωστόσο, αφηγήθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη τον Ιούλιο του 2019, το οποίο ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Συγκεκριμένα, της εστάλη ένα απειλητικό μήνυμα στο Twitter από ένα λογαριασμό που είχε ως εικόνα προφίλ μια γυναίκα με ξανθά μαλλιά και λαμπερό χαμόγελο. Στο προφίλ της είχε ελάχιστες πληροφορίες, όπως ένα όνομα, “Jessica”, και μία σύντομη περιγραφή για εκείνη που έλεγε το εξής: “Αν είσαι φονιάς θα σε πολεμήσω”. Η Nandini Jammi ισχυρίζεται πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός της έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Twitter: “Γιατί δεν διέγραψες τις πληροφορίες σου από το Finder Friend Adult; Πέρασαν τρία χρόνια”.Sleeping Giants social media-Nandini Jammi

Και δεν σταμάτησε εκεί. Η “Jessica” ισχυριζόταν ότι είχε στα χέρια της ντροπιαστικές ευαίσθητες πληροφορίες για την Jammi από ένα παλιό προφίλ της σε online dating site. H Jammi ανέφερε στο CNN Business ότι ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργή στο εν λόγω online dating site. Η “Jessica” επίσης έκανε μια αναφορά σε ένα παλιό dating προφίλ, τον E.J. Gibney, έναν ανεξάρτητο ερευνητή που έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες των Sleeping Giants. Επιπλέον, η “Jessica” είπε ότι η γυναίκα που χαμογελούσε στην εικόνα του προφίλ του λογαριασμού της ίσως και να μην υπήρχε. Εμπειρογνώμονες του CNN Business αποκάλυψαν, ύστερα από έρευνες, ότι αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε με τη βοήθεια νέας εξελιγμένης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Συνέχισαν διευκρινίζοντας ότι πολλοί ψεύτικοι και ανώνυμοι λογαριασμοί, προκειμένου να μοιάζουν με πραγματικούς λογαριασμούς, χρησιμοποιούν συχνά, ως εικόνες προφίλ, εικόνες που έχουν κλαπεί από λογαριασμούς άλλων, πραγματικών χρηστών.social media-twitter

Ενδεικτικά, η “Jenna Abrams”, ένας λογαριασμός με το πρόσωπο μιας Αμερικανίδας συντηρητικής γυναίκας, συγκέντρωσε περισσότερους από 70.000 followers μέχρι το 2017 που τελικά διαγράφηκε από το Twitter. Ο λογαριασμός λειτουργούσε στην πραγματικότητα από μια ρωσική κυβέρνηση που ήταν συνδεδεμένη με ομάδα troll, ενώ η εικόνα που χρησιμοποιούσε αποδείχθηκε πως ανήκε σε μία 26χρονη Ρωσίδα που δε γνώριζε ότι η εικόνα της χρησιμοποιείτο με αυτόν τον τρόπο, μέχρι τη στιγμή που επικοινώνησε με το CNN το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα social media έχουν κανόνες κατά της χρήσης εικόνων άλλων ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι χρήστες έχουν την επιλογή να κάνουν παράπονα για πλαστοπροσωπία όταν χρησιμοποιείται η ταυτότητά τους. Αλλά όταν γίνεται χρήση των προφίλ χρηστών από άτομα που δεν υπάρχουν, πολλές φορές δε γίνεται αναφορά σε πλαστοπροσωπία.

Η “Jessica” ήταν μέρος ενός συντονισμένου δικτύου περίπου 50 λογαριασμών που τους διαχειριζόταν το ίδιο άτομο ή τα ίδια άτομα. Οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν με στόχο να παρενοχλήσουν ακτιβιστές.

Ακόμη, τεχνητά μέσα μαζικής ενημέρωσης, βρίσκονται ήδη στο ραντάρ της αμερικανικής κυβέρνησης. Το 2019, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών προειδοποίησε την Παγκόσμια Αξιολόγηση Απειλών ότι οι αντίπαλοι και οι στρατηγικοί ανταγωνιστές πιθανώς θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής ή παρόμοιες τεχνολογίες εκμάθησης για τη δημιουργία πειστικών, αλλά ψευδών αρχείων εικόνων, ήχου και βίντεο, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων τους.

Το καλοκαίρι του 2019, ο Gibney άρχισε να καταγράφει ένα δίκτυο λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της “Jessica”, που παρενοχλούσαν εκείνον και τους συνακτιβιστές του. Το CNN Business ζήτησε από δύο κορυφαίους εγκεκριμένους ιατροδικαστές να αναθεωρήσουν τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για περίπου δώδεκα λογαριασμούς που πιστεύει ο Gibney ότι ήταν μέρος της ίδιας εκστρατείας. Και οι δύο εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι η πλειοψηφία των δώδεκα περίπου εικόνων που εξέτασαν, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας που χρησιμοποιήθηκε στο λογαριασμό “Jessica”, έδειξε ότι είχαν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας ΑΙ.

Οι ψεύτικες εικόνες που φτιάχνονται με την βοήθεια της τεχνολογίας AI είναι εύκολο να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2019, ο Phil Wang, πρώην μηχανικός λογισμικού στο Uber, δημιούργησε έναν ιστότοπο που ονομάζεται “Αυτό το άτομο δεν υπάρχει”. Κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιος τον ιστότοπο βλέπει ένα νέο πρόσωπο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζει με πραγματικό πρόσωπο. Ωστόσο, τα πρόσωπα δημιουργούνται μέσω της τεχνολογίας AI. Οι άνθρωποι, όπως υποδηλώνει το όνομα του ιστοτόπου, κυριολεκτικά δεν υπάρχουν. Ο στόχος του Wangείναι να δείξει στους ανθρώπους τί μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Αφού κοίταξε τη φωτογραφία της “Jessica”, ο Wang δεν μπόρεσε να πει αν δημιουργήθηκε μέσα από τον ιστότοπό του. Ωστόσο, ήταν σίγουρος ότι η “Jessica” δεν ήταν πραγματική. Προειδοποίησε επίσης ότι τα ψεύτικα πρόσωπα όπως “Jessica” μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό σημάδι του τί πρόκειται να επακολουθήσει. Οι εταιρείες των social media που διαθέτουν ερευνητές του AI πρέπει να διαθέσουν κάποιο χρόνο και κεφάλαια έρευνας σε αυτό το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα.

Τέλος, η Nathaniel Gleicher, επικεφαλής στην ομάδα του Facebook που ασχολείται με συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη Ρωσική και Ιρανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι προγραμματιστές πρέπει να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διάφορα τέτοια εργαλεία από απατεώνες ή χάκερς.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS