Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν κβαντική διεμπλοκή ανάμεσα σε δύο “κβαντικές μνήμες” σε πολύ μεγάλη απόσταση (50 χμ). Αυτό το επιστημονικό επίτευγμα θα μπορούσε κάποια μέρα να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το Διαδίκτυο.
Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς το κβαντικό διαδίκτυο. Είναι ουσιαστικά ένα βήμα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η κβαντική διεμπλοκή σε μεγάλες αποστάσεις που είναι απαραίτητες για ένα τέτοιο δίκτυο.
Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα νέο είδος δικτύου που θα χρησιμοποιεί στοιχεία του κβαντικού κόσμου για τη μετάδοση δεδομένων με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και ασφάλεια.
Το κβαντικό δίκτυο λειτουργεί όπως και το παραδοσιακό διαδίκτυο. Επιτρέπει την επικοινωνία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις. Όμως, η επικοινωνία γίνεται μέσω κβαντικών bits ή qubits, μεταξύ κβαντικών επεξεργαστών. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το παραδοσιακό διαδίκτυο.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης σωματιδίων που είναι “μπλεγμένα”. Αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια μπορούν να επηρεάζουν το ένα το άλλο σε μεγάλες αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές το έχουν καταφέρει αυτό μέσω καλωδίων ή δορυφόρων, αλλά υπήρχε περιορισμός ως προς την απόσταση.
Όταν η κβαντική μετάδοση χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλη απόσταση, συχνά υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν απώλειες και οι επικοινωνίες δεν είναι αξιόπιστες.
Μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη απόσταση στην οποία είχε γίνει κβαντική διεμπλοκή ήταν 1,3 χιλιόμετρα.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να το κάνουν αυτό σε απόσταση 50 χμ. Το κατάφεραν χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο κβαντικό φαινόμενο, που επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του κβαντικού διαδικτύου που θα μπορούσε να επιτρέψει τη σύνδεση μεταξύ πόλεων.
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς θα μπορούσαν να μεταδώσουν δύο κβαντικές μνήμες, οι οποίες αποτελούν την κβαντική εκδοχή της κανονικής μνήμης του υπολογιστή. Ενώ ένα κομμάτι της μνήμης του υπολογιστή αποθηκεύσει τις πληροφορίες ως 1s ή 0s, η κβαντική μνήμη επιτρέπει πολύ πιο ισχυρό computing.
Για να γίνει η διεμπλοκή ανάμεσα στις κβαντικές μνήμες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φωτόνια ή μεμονωμένα σωματίδια φωτός κατά μήκος ενός καλωδίου 50 χιλιομέτρων. Οι δύο μνήμες μπόρεσαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, το πείραμα πέτυχε και αποδείχτηκε ότι μπορεί να γίνει κβαντική διεμπλοκή σε μια τόσο μεγάλη απόσταση.