ΑρχικήsecurityΤο Instagram αφαιρεί posts που υποστηρίζουν τον Soleimani

Το Instagram αφαιρεί posts που υποστηρίζουν τον Soleimani

Soleimani

Σύμφωνα με αναφορές του CNN, δύο από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εποχής μας, τα Instagram και Facebook, αφαιρούν posts που υποστηρίζουν τον Qassem Soleimani, έναν ανώτατο ιρανό στρατηγό και ηγέτη, ο οποίος σκοτώθηκε σε μία αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Coda Story, πολλοί ήταν οι ιρανοί δημοσιογράφοι, οι influencers και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι είδαν τα posts τους να διαγράφονται, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπλοκαρίστηκαν και οι λογαριασμοί τους.

Καθώς το Instagram αποτελεί μία από τις ελάχιστες δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπονται στο Ιράν, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν δημοσιεύσεις για τον Soleimani μετά τον θάνατό του. Το Facebook όπως και το Twitter έχουν αποκλειστεί από τη χώρα, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω VPN.

Το Facebook, στο οποίο ανήκει και το Instagram, δήλωσε ότι η διαγραφή των εν λόγω posts είναι επακόλουθο των κυρώσεων που προβλέπουν οι νόμοι των ΗΠΑ. “Λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον ορισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την IRGC και την ηγεσία της”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Facebook στο CNN. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι όσοι από τους χρήστες αισθάνονται ότι τα posts τους καταργήθηκαν λανθασμένα, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία προσφυγής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης του Ιράν, Ali Rabiei χαρακτήρισε από τη μεριά του “αντιδημοκρατική” αυτή την κίνηση. Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter: “Mε μια αντιδημοκρατική και αναίσχυντη πράξη, το Instagram μπλοκάρει την αθώα φωνή διαμαρτυρίας των εθνών για την δολοφονία του στρατηγού # Soleimani, ενώ οι πραγματικοί τρομοκράτες έχουν το ελεύθερο να μιλούν.”

Τώρα, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει εθνική νομική δράση εναντίον του Instagram και έχει δημιουργήσει μια πύλη, όπου οι Ιρανοί θα μπορούν να ανεβάσουν τα posts που έχουν αφαιρεθεί. Όπως ανέφερε το Coda Story, τον περασμένο Νοέμβριο το Ιράν διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για μία ολόκληρη εβδομάδα, κάτι που από πολλούς θεωρήθηκε ως πρόδρομος μίας ολοκληρωτικής διακοπής από το παγκόσμιο Web. Με τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση της χώρας να εντείνει ακόμα περισσότερο την λογοκρισία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS