ΑρχικήinetNGINX επιδρομή στα γραφεία της από τις Ρώσικες αρχές

NGINX επιδρομή στα γραφεία της από τις Ρώσικες αρχές

Η Ρώσικη αστυνομία εισέβαλε σήμερα στα γραφεία της εταιρείας NGINX, Inc. στην Μόσχα. Είναι θυγατρική της F5 Networks και βρίσκεται πίσω από την πιο δημοφιλή τεχνολογία για web servers. Ο εξοπλισμός κατασχέθηκε και οι ορισμένοι υπάλληλοι κρατήθηκαν για ανάκριση.

Η αστυνομία της Μόσχας εισέβαλε όταν η ομάδα Rambler υπέβαλε μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον της NGINX Inc., διεκδικώντας την πλήρη ιδιοκτησία του κώδικα του NGINX web server. Το Rambler Group είναι η μητρική εταιρεία του rambler.ru, μιας από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης και των διαδικτυακών portals της Ρωσίας.NGINX

Σύμφωνα με τα αντίγραφα του εντάλματος έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Twitter σήμερα, η Rambler ισχυρίζεται ότι ο Igor Sysoev ανέπτυξε τον NGINΧ server ενώ εργαζόταν σαν διαχειριστής συστημάτων για την εταιρεία, επομένως η εταιρεία του είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια του project.

Ο Sysoev ανέπτυξε το NGINΧ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και άνοιξε τον κώδικα του NGINΧ το 2004.

Το 2009, ίδρυσε την NGINX, Inc., μια Αμερικάνικη εταιρεία, για την παροχή εργαλείων και υπηρεσιών υποστήριξης για την ανάπτυξη του NGINX. Η εταιρεία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας. Ο πηγαίος κώδικας του NGINΧ server είναι δωρεάν και διαχειρίζεται μέσω ενός μοντέλου ανοιχτού κώδικα.

Ο Sysoev δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι ανέπτυξε το NGINΧ ενώ εργαζόταν στην Rambler. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2012, ο Sysoev ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε το NGINX στον ελεύθερο του χρόνο και ότι η Rambler δεν το γνώριζε για χρόνια. Ανέφερε ότι ο server έτρεξε για πρώτη φορά στις ιστοσελίδες Rate.ee και zvuki.ru και η Rambler άρχισε να το χρησιμοποιεί μόνο μετά από ερώτηση ενός συναδέλφου.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η NGINX κυκλοφόρησε τελικά το Apache HTTPD και έγινε ο πιο ευρέως διαδεδομένος server στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Netcraft τον Δεκέμβρη του 2019 η NGINΧ έχει ένα μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 38%.

Ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας και δικτύωσης F5 Networks εξαγόρασε την NGINX Inc. για 670 εκατομμύρια δολάρια.

Τα νέα της επιδρομής έγινα viral σήμερα όταν ένας υπάλληλος της NGINX δημοσίευσε ένα screenshot του εντάλματος για την έρευνα στο Twitter. Αργότερα διέγραψε το tweet μετά από αίτημα της Ρώσικης αστυνομίας. Η επιδρομή όμως επιβεβαιώθηκε κι από άλλους υπαλλήλους.

Ο ίδιος υπάλληλος δήλωσε ότι δύο στελέχη της NGINΧ κρατήθηκαν από την αστυνομία (ο co-founder και σημερινός CTO Igor Sysoev, καθώς και ο συν-ιδρυτής Maxim Konovalov).

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS