ΑρχικήsecurityΘυμάστε το FaceApp; Το FBI το θεωρεί επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

Θυμάστε το FaceApp; Το FBI το θεωρεί επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

FaceAppΜια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του καλοκαιριού ήταν το FaceApp. Τα social media γέμισαν με φωτογραφίες χρηστών σε μεγάλη ηλικία, που δημιουργούνταν από την εφαρμογή. Όμως, από τις πρώτες κιόλας μέρες, άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Κάποιοι επικριτές έλεγαν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα των αμέτρητων χρηστών και τα τοποθετεί σε βάσεις δεδομένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, αναγνώριση προσώπου ή deepfake τεχνολογία. Άλλοι είπαν ότι η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα, όπως IP διευθύνσεις, δεδομένα cookie και άλλα, τα οποία μπορεί να πουλήσει σε διαφημιστικές εταιρείες. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στο FaceApp και λόγω της προέλευσής του, αφού πρόκειται για μια ρωσική εφαρμογή.

Πολλές φορές έχουμε δει εφαρμογές και δημοφιλείς υπηρεσίες να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και η απλή χρήση των social media θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με μια απλή εφαρμογή.

Ωστόσο, το FBI διεξήγαγε μια έρευνα για το FaceApp, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2017, αλλά έγινε δημοφιλές το καλοκαίρι του 2019 με το viral κίνημα #AgeChallenge. Το FBI δήλωσε ότι η εφαρμογή αλλαγής της ηλικίας αποτελεί “απειλή για την αντικατασκοπεία”.

Τον Ιούλιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Chuck Schumer έγραψε στο FBI και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), μια επιστολή, στην οποία εξέφραζε τις ανησυχίες του για το FaceApp. Στις 25 Νοεμβρίου, το FBI απάντησε και η απάντησή του δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Schumer.

Οι όροι παροχής υπηρεσιών και οι άδειες χρήσης του FaceApp καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες (π.χ. cookies, αναγνωριστικά συσκευών, metadata κλπ) μεταφορτώνονται στις υπηρεσίες cloud. Η εφαρμογή έχει, επίσης, δηλώσει ότι οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται από τους servers 48 ώρες μετά την υποβολή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται περίεργο. Ωστόσο, το FBI πιστεύει ότι η σύνδεση της εφαρμογής με τη Ρωσία αποτελεί πιθανώς απειλή γιατί μπορεί να επιτρέπει την κατασκοπεία και να μεταφέρει πληροφορίες στη ρωσική κυβέρνηση.

Το FaceApp έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για πώληση των δεδομένων των χρηστών στη ρωσική κυβέρνηση ή άλλες εταιρείες.

Η επιστολή, που στάλθηκε στο γερουσιαστή, ανέφερε ότι αν το FBI εκτιμήσει ότι “οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, οι υποψήφιοι, οι πολιτικές εκστρατείες ή τα πολιτικά κόμματα” είναι στόχοι επιχειρήσεων κατασκοπείας, στις οποίες εμπλέκεται το FaceApp, θα στείλει ειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει έρευνες.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την πραγματοποίηση πολλών κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών κατασκοπείας και για την εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξαπλώσει προπαγάνδα και να προκαλέσει πολιτική σύγχυση στους ψηφοφόρους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS