Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 23:45
Αρχική security Θυμάστε το FaceApp; Το FBI το θεωρεί επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

Θυμάστε το FaceApp; Το FBI το θεωρεί επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

FaceAppΜια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του καλοκαιριού ήταν το FaceApp. Τα social media γέμισαν με φωτογραφίες χρηστών σε μεγάλη ηλικία, που δημιουργούνταν από την εφαρμογή. Όμως, από τις πρώτες κιόλας μέρες, άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Κάποιοι επικριτές έλεγαν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα των αμέτρητων χρηστών και τα τοποθετεί σε βάσεις δεδομένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, αναγνώριση προσώπου ή deepfake τεχνολογία. Άλλοι είπαν ότι η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα, όπως IP διευθύνσεις, δεδομένα cookie και άλλα, τα οποία μπορεί να πουλήσει σε διαφημιστικές εταιρείες. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στο FaceApp και λόγω της προέλευσής του, αφού πρόκειται για μια ρωσική εφαρμογή.

Πολλές φορές έχουμε δει εφαρμογές και δημοφιλείς υπηρεσίες να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και η απλή χρήση των social media θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με μια απλή εφαρμογή.

Ωστόσο, το FBI διεξήγαγε μια έρευνα για το FaceApp, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2017, αλλά έγινε δημοφιλές το καλοκαίρι του 2019 με το viral κίνημα #AgeChallenge. Το FBI δήλωσε ότι η εφαρμογή αλλαγής της ηλικίας αποτελεί “απειλή για την αντικατασκοπεία”.

Τον Ιούλιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Chuck Schumer έγραψε στο FBI και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), μια επιστολή, στην οποία εξέφραζε τις ανησυχίες του για το FaceApp. Στις 25 Νοεμβρίου, το FBI απάντησε και η απάντησή του δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Schumer.

Οι όροι παροχής υπηρεσιών και οι άδειες χρήσης του FaceApp καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες (π.χ. cookies, αναγνωριστικά συσκευών, metadata κλπ) μεταφορτώνονται στις υπηρεσίες cloud. Η εφαρμογή έχει, επίσης, δηλώσει ότι οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται από τους servers 48 ώρες μετά την υποβολή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται περίεργο. Ωστόσο, το FBI πιστεύει ότι η σύνδεση της εφαρμογής με τη Ρωσία αποτελεί πιθανώς απειλή γιατί μπορεί να επιτρέπει την κατασκοπεία και να μεταφέρει πληροφορίες στη ρωσική κυβέρνηση.

Το FaceApp έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για πώληση των δεδομένων των χρηστών στη ρωσική κυβέρνηση ή άλλες εταιρείες.

Η επιστολή, που στάλθηκε στο γερουσιαστή, ανέφερε ότι αν το FBI εκτιμήσει ότι “οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, οι υποψήφιοι, οι πολιτικές εκστρατείες ή τα πολιτικά κόμματα” είναι στόχοι επιχειρήσεων κατασκοπείας, στις οποίες εμπλέκεται το FaceApp, θα στείλει ειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει έρευνες.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την πραγματοποίηση πολλών κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών κατασκοπείας και για την εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξαπλώσει προπαγάνδα και να προκαλέσει πολιτική σύγχυση στους ψηφοφόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Γιατί το Edge κατέρρεε με προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης το Google

Μία εξήγηση έχει δοθεί από τη Microsoft, σχετικά με το σφάλμα που προκάλεσε την κατάρρευση του Edge, όταν το Google είχε οριστεί...

Waymo: 18 μήνες φυλάκιση για τον υπάλληλο που έκλεψε τα δεδομένα!

Ο Anthony Levandowski, πρώην επικεφαλής μηχανικός του Waymo, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης, για κλοπή απόρρητων δεδομένων από τη Google.
00:02:16

Call of Duty Warzone: Οι hackers του παιχνιδιού έχουν αυξηθεί εκθετικά

Ενώ τα cheats αποτελούν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το Call of Duty: Warzone, φαίνεται ότι πλέον είναι κάτι το συνηθισμένο στο παιχνίδι.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΩΡΑ: Παρουσίαση του Samsung Galaxy Note 20 5G

Δείτε live τώρα στο YouTube την παρουσίαση του νέου προϊόντος της Samsung, το Galaxy Note 20 5G. ΔΕΙΤΕ...

Απομακρυσμένη Εργασία σημαίνει περισσότερες ώρες και meetings

Η μαζική στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία από τότε που ξεκίνησε η πανδημία έφερε αρκετές ανατροπές: περισσότερη ευελιξία, όχι διαδρομές, άνετα ρούχα.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια δολάρια ξόδεψε η Microsoft σε Bug Bounty

Σύμφωνα με μία ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Microsoft δήλωσε ότι έχει ξοδέψει περίπου 13,7 εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματα bug bounty...

Περισσότερες από 50 ευπάθειες επιδιορθώνονται στο Android

Τη Δευτέρα, η Google κυκλοφόρησε ενημερώσεις ασφαλείας για τον Αύγουστο του 2020. Οι ενημερώσεις αφορούν το λειτουργικό σύστημα Android, με ενημερώσεις κώδικα...

Kodak: Υπό έρευνα για το δάνειο των $765 εκατομμυρίων;

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Kodak σημείωσαν άνοδο λίγο πριν ανακοινωθεί το δάνειο των $765 εκατομμυρίων για την παραγωγή φαρμάκων.

Πρωτόκολλο DNS-over-HTTPS (DoH): Το νέο “όπλο” Ιρανών APT χάκερς!

Οι Ιρανοί APT χάκερς της ομάδας που είναι γνωστή ως "Oilrig", είναι οι πρώτοι που έχουν ενσωματώσει το πρωτόκολλο DNS-over-HTTPS (DoH) στις...

NSA: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο των υπηρεσιών τοποθεσίας

Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA, προειδοποιεί για τις υπηρεσίες τοποθεσίας των κινητών και τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και...