ΑρχικήinetAI τεχνολογία αποκαλύπτει αν τα έργα του Σαίξπηρ δημιουργήθηκαν από εκείνον

AI τεχνολογία αποκαλύπτει αν τα έργα του Σαίξπηρ δημιουργήθηκαν από εκείνον

AI τεχνολογία: Πολλοί πιστεύουν ότι ο Σαίξπηρ είχε λάβει αρκετή βοήθεια για να ολοκληρώσει τουλάχιστον μερικά από τα έργα του, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ σε ποιο βαθμό; Ή μήπως θα μάθουμε;

AI

To AI μπορεί να έχει μια απάντηση. Ο Τσέχος ερευνητής Petr Plecháč έχει αναπτύξει ένα μηχάνημα μηχανικής μάθησης που καθορίζει ποια κομμάτια του Henry VIII πιθανότατα να είχαν γραφτεί από τον σύγχρονο -και για πολλά χρόνια συνεργάτη- του Σαίξπηρ, John Fletcher. Η προσέγγιση εκπαίδευσε έναν αλγόριθμο για να αναγνωρίσει τις επιλογές λέξεων αλλά και τους ρυθμούς τόσο του Σαίξπηρ όσο και του Fletcher και χρησιμοποίησε μια τεχνική “rolling window” για να μελετήσει αυτά τα στυλ χωρίς να ανησυχεί για την εισαγωγή και τον επίλογο των σκηνών. Τα αποτελέσματα ήταν αμέσως αναμενόμενα και εκπληκτικά.

Το AI διαπίστωσε ότι ο Fletcher έγραψε λίγο λιγότερο από το μισό του έργου. Βέβαια, το εκπληκτικό την υπόθεσης είναι η ανακάλυψη του σημείου από το οποίο πλέον συναντάμε μόνο την γραφή του Fletcher. Εάν τα αποτελέσματα του AI αληθεύουν, ο Fletcher δεν ανέλαβε απλώς την αρχή μιας νέας σκηνής αλλά μερικές τις ολοκλήρωσε. Υπάρχουν επίσης μέρη όπου υπάρχει ανάμεικτη συγγραφική ταυτότητα. Απ’ ότι φαίνεται, ο Σαίξπηρ και ο φίλος του περνούσαν αρκετό καιρό μαζί.

Σαίξπηρ

Η διαδικασία αποκλείει επίσης τη συμμετοχή ενός άλλου θεατρικού συγγραφέα, του Philip Massinger.

Η ανακάλυψη αυτή δεν σημαίνει ότι μπορεί να λύσει οριστικά τις συγγραφικές διαφορές στο μέλλον. Είναι πιθανό ότι ο Σαίξπηρ ή ο Fletcher να μιμήθηκαν ο ένας τον άλλον, για παράδειγμα. Χρειάζονται ακόμα αρκετές μελέτες και δοκιμές μέχρι να αποδειχτεί χρήσιμο. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι εκτός από την απάντηση σε ιστορικά ερωτήματα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση λογοκλοπής αναγνωρίζοντας ένα συγγραφικό τρόπο γραφής.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS