Η Microsoft Japan, πραγματοποίησε μία δοκιμαστική εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών, η οποία αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υπαλλήλων της. Και τα αποτελέσματα αυτού του «πειράματος» ήταν εντυπωσιακά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% – χάρη εν μέρει στα συντομότερα και πιο αποδοτικά meetings.
Η δοκιμαστική εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο για το σύνολο του εργατικού της δυναμικού, με το όνομα “Work-Life Choice Challenge Summer 2019”. Περίπου 2300 εργαζόμενοι έλαβαν 5 Παρασκευές ρεπό, χωρίς μείωση του μισθού τους και χωρίς να τους αφαιρεθούν οι μέρες αυτές από την ετήσια άδεια που δικαιούνται.
Περαιτέρω, η Mainichi ανέφερε ότι η Microsoft Japan σχεδίαζε επίσης να επιχορηγήσει τις οικογενειακές διακοπές των εργαζομένων ή την περαιτέρω εκπαίδευσή τους με έως και 100.000 ¥.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
“Δούλεψε για σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκουράσου πολύ και μάθε περισσότερα. Απαιτείται να έχετε ένα περιβάλλον που σας επιτρέπει να αισθάνεστε ποιος είναι ο σκοπός στη ζωή σας και να έχετε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εργασία σας”, δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Microsoft Japan, Takuya Hirano. “Θέλω οι εργαζόμενοι να σκέφτονται και να βιώνουν πώς μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20 τοις εκατό λιγότερο χρόνο εργασίας.”
Η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας είναι μια βαθιά εδραιωμένη δομή σε όλο τον κόσμο. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πειράματος της Microsoft Ιαπωνίας, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε αυτό το σύστημα.
Αυτή η δοκιμή της Microsoft Japan οδήγησε σε μια απίστευτη αύξηση της παραγωγικότητας κατά 39,9%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον λιγότερο χρόνο που είχαν οι εργαζόμενοι στη διάθεσή τους για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους, που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι πιο «οικονομικοί» και αποτελεσματικοί με το χρόνο τους. Συγκεκριμένα, πολλές συναντήσεις συντομεύθηκαν, κόπηκαν ή διενεργήθηκαν εξ αποστάσεως για να εξαλειφθούν οι μετακινήσεις.
Επιπλέον γίνεται φανερό, ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ξεκούραστοι και χαρούμενοι είναι και περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους.
Τα οφέλη ωστόσο δεν τελείωσαν εκεί, αφού δεδομένου ότι τα γραφεία της Microsoft Japan ήταν κλειστά για 5 επιπλέον ημέρες, η χρήση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 23,1%. Οι υπάλληλοι εκτύπωσαν επίσης 58,7 τοις εκατό λιγότερες σελίδες, πράγμα που σημαίνει ότι μια συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να είναι καλή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.
Το 92,1% των εργαζομένων δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από την δοκιμαστική εβδομάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν θετική επίδραση στην ευτυχία και την παραγωγικότητα. Η εταιρεία Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία, προχώρησε στην υιοθέτηση μίας εβδομάδας με 2 εργάσιμες ημέρες, μετά από μια δοκιμή διάρκειας 2 μηνών που σημείωσε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%. Οι υπάλληλοι της εταιρείας ανέφεραν επίσης σημαντική βελτίωση στην ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και όπως και στην περίπτωση της Microsoft Japan, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού μειώθηκαν και οι συνεδριάσεις επίσης.
Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο διεξήγαγαν παρόμοιες δοκιμές με ευνοϊκά αποτελέσματα και μία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 2018 διαπίστωσε ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας γενικά έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη παραγωγικότητα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η 4μερη εργάσιμη εβδομάδα έρχεται επίσης με νέες προκλήσεις, όπως η διατήρηση των πελατών και ο ανταγωνισμός. Ορισμένες επιχειρήσεις το κατάφεραν έχοντας το μισό προσωπικό τους τις Δευτέρες και το μισό τις Παρασκευές, αν και ίσως θα ήταν καλύτερο να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι Δευτέρες πρέπει να ακυρωθούν!
Η Microsoft Japan σκοπεύει να επαναλάβει το πείραμα των 4 ημερών εργασίας το επόμενο καλοκαίρι και ενδεχομένως να το επεκτείνει και σε άλλες εποχές. Ας ελπίσουμε ότι κι άλλες επιχειρήσεις θα βρουν τα αποτελέσματα αρκετά ενθαρρυντικά για να το δοκιμάσουν.