ΑρχικήsecurityΔεν θυμάστε τα password σας; Μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξετε!

Δεν θυμάστε τα password σας; Μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξετε!

Είναι δύσκολο ακόμη και να θυμηθείτε το password σας, οπότε πρέπει να είναι καλό – σωστά;

Αυτός ο τρόπος σκέψης εντοπίζει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στην τώρα ανακληθείσα καθοδήγηση που υποδηλώνει ότι τα πιο ασφαλή password θα πρέπει να περιέχουν πολλούς τυχαίους χαρακτήρες. Ωστόσο, οι σημερινοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προσφέρουν διαφορετικές, πιο φιλικές προς το χρήστη συμβουλές.

Το θέμα καλύφθηκε ευρέως το 2017, όταν ένας άνθρωπος που ονομάζεται συχνά “πατέρας των κωδικών πρόσβασης”, δήλωσε ότι εξέφρασε τη λύπη του για τις προηγούμενες συστάσεις του, οι οποίες προηγουμένως υποδήλωναν ότι τα password πρέπει να είναι περίπλοκα – γεμάτα με παραλλαγές γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

Αντίθετα, ο Bill Burr, πρώην Εθνικός Διευθυντής Προτύπων και Τεχνολογίας, άρχισε να συστήνει τη χρήση φράσεων εύχρηστων ως κωδικών πρόσβασης, ανέφερε η CBS τον Αύγουστο του 2017.

Η προηγούμενη καθοδήγηση προήλθε από μια διαφορετική εποχή της πληροφορικής, δήλωσε ο ειδικός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Curtis Dukes στο USA TODAY. Οι άνθρωποι είχαν λιγότερους κωδικούς πρόσβασης για να θυμούνται τότε. Οι hacker με σχετικά μικρή υπολογιστική ισχύ θα μπορούσαν να “μπλοκαριστούν” νόμιμα από έναν τυχαίο κωδικό πρόσβασης. Και δεν υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας εκτός από έναν κωδικό πρόσβασης που να σας προστατεύει από τους hacker.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι συμβουλές οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι η προσθήκη συγκεχυμένων χαρακτήρων στο τέλος ενός password ή η μεταφορά παρόμοιων χαρακτήρων θα τους προσέδιδε ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, σύμφωνα με τον Dukes. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν σας κάνει λιγότερο ευάλωτους.

password

Τι κάνει ένα password καλό?

Έχετε πιθανώς δεκάδες ηλεκτρονικούς λογαριασμούς που προστατεύονται από κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει επίσης να έχετε δεκάδες κωδικούς πρόσβασης – απλά δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο να τους θυμηθείτε.

Η επανάληψη των κωδικών πρόσβασης είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια, δήλωσε ο Dukes. Σημαίνει ότι εάν ένας κωδικός πρόσβασης βρεθεί στα χέρια των hacker, θα έχετε πολλούς λογαριασμούς εκτεθειμένους.

Η λύση: Σκεφτείτε φράσεις αντί για λέξεις κατά τη ρύθμιση των κωδικών πρόσβασής σας.

Μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασης του streaming σας ;

Μπορεί να μην μπορείτε να θυμηθείτε δεκάδες κωδικούς πρόσβασης που μοιάζουν με “n4 ^ G * E7fg? C = eW ~ P” (που είναι ένας πραγματικός κωδικός πρόσβασης που προτείνεται από μια “γεννήτρια” στο διαδίκτυο). Αλλά έχετε πολλές πιθανότητες να θυμηθείτε για παράδειγμα μια φράση από την αγαπημένη σας σειρά.

Προστιθέμενο μπόνους: Αυτές οι φράσεις είναι πιθανό να είναι αρκετά μεγάλες, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέρος του ασφαλούς κωδικού πρόσβασης.

Αυτός ο απλός τρόπος θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε πολλούς μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, είπε ο Dukes.

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι μόνο το πρώτο βήμα: Ενεργοποιήστε το 2FA

Όταν περνάτε από όλους τους λογαριασμούς σας για να ενημερώσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας, επιλέξτε να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα από οποιαδήποτε υπηρεσία την προσφέρει, συνιστά ο Dukes.

Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας πριν αποκτήσετε πρόσβαση στους λογαριασμούς σας όταν ενεργοποιηθεί η επαλήθευση σε δύο βήματα. Συχνά γίνεται μέσω κωδικών επιβεβαίωσης γραπτών μηνυμάτων στο τηλέφωνό σας, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι ένας hacker θα χρειαστεί πρόσβαση τόσο στον κωδικό σας όσο και στο τηλέφωνό σας προτού να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Πώς θυμάστε όλους τους κωδικούς πρόσβασης; Πραγματικά, δεν χρειάζεται

Ενώ το να κρατάτε γραπτώς τους κωδικούς πρόσβασης εξακολουθεί να είναι μια κακή ιδέα, οι ψηφιακοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι γενικά ένας ασφαλής τρόπος για να κρατάτε τους δεκάδες κωδικούς πρόσβασης που πρέπει να έχετε.

Επιλέξτε έναν με καλές κριτικές και χρησιμοποιήστε τον για να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε και να ανακυκλώνετε κωδικούς πρόσβασης, συνιστά ο Dukes.

Ασφάλεια κωδικού πρόσβασης: Σταματήστε να κάνετε αυτά τα πράγματα

Ακόμα κι αν δεν κάνετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει σίγουρα να σταματήσετε να έχετε τις παρακάτω κακές συνήθειες, σύμφωνα με τον Dukes:

  • Χρήση προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης
  • Χρήση ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς
  • Δημιουργία πολλαπλών “μοναδικών” κωδικών πρόσβασης που διαφέρουν μόνο από μερικούς χαρακτήρες
  • Χρήση προσωπικών πληροφοριών όπως τα οικογενειακά ονόματα, τα γενέθλια, τις διευθύνσεις κ.λπ. στους κωδικούς πρόσβασης

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS