ΑρχικήinetFirefox 67: προστασία από cryptomining και fingerprinting

Firefox 67: προστασία από cryptomining και fingerprinting

Το ίδρυμα Mozilla σχεδιάζει να προσφέρει προστασία από cryptomining και fingerprinting στην έκδοση Firefox 67 για να βελτιώσει την ιδιωτικότητα κάθε χρήστη του δημοφιλούς browser.

Η προστασία από Cryptomining και fingerprinting μπλοκάροντας τα JavaScript cryptominers και ορισμένες προσπάθειες ιστοσελίδων που συλλέγουν fingerprints από τους χρήστες.

Το ίδρυμα Mozilla αποκάλυψε από το 2018 ότι είχε σχέδια για τη βελτίωση της ιδιωτικότητας στον Firefox. Από τότε πρόσθεσε ορισμένες επιλογές αποκλεισμού περιεχομένου στον Firefox 63, και ανέφερε ότι θα προσθέσει περισσότερα προστατευτικά χαρακτηριστικά σε μελλοντικές εκδόσεις του Firefox.Firefox 67

Αν λοιπόν το σχέδιο προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, ο Firefox 67 θα διαθέτει επιλογές για να μπλοκάρει JavaScript cryptominers και ορισμένες απόπειρες συλλογής fingerprinting.

Οι cryptominers χρησιμοποιούν τους πόρους της συσκευής για να πραγματοποιήσουν mining, κάτι που προκαλεί αύξηση της δραστηριότητας της CPU και πολύ περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης του miner, μπορεί να επιβραδύνει ολόκληρο το σύστημα του τελικού χρήστη.

Η προστασία από το fingerprinting δεν είναι νέο χαρακτηριστικό. Η συλλογή fingerprints αναφέρεται σε τεχνικές δημιουργίας προφίλ χρηστών που αποσκοπούν στην καλύτερη παρακολούθηση. Η τεχνική χρησιμοποιεί πληροφορίες που παρέχονται από το πρόγραμμα περιήγησης κάθε συσκευής. Το ίδρυμα Mozilla διέθεσε για πρώτη φορά μια επιλογή αποκλεισμού του fingerprinting από τον Firefox στην έκδοση 41.

Για όσους περιμένουν το νέο χαρακτηριστικό προστασίας από cryptomining αλλά και τις βελτιώσεις στην προστασία για το fingerprinting, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Firefox 67 είναι η 14η Μαΐου 2019.

Η εισαγωγή πρόσθετων χαρακτηριστικών για την προστασία των καταναλωτών, φαίνεται να καθυστερεί από την Mozilla που συνηθίζει να προσέχει πολύ την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της. Μένει να δούμε αν οι επερχόμενες επιλογές θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή ή θα έρθουν απενεργοποιημένες.

Mozilla, Firefox 67 και η πραγματικότητα

Για το ίδρυμα Mozilla η προσοχή και η ευαισθησία στο απόρρητο των χρηστών φαίνεται να είναι μονόδρομος, γιατί η προσθήκη επιλογών αποκλεισμού περιεχομένου στον Firefox θα τον ξεχωρίσει από τον κύριο αντίπαλο browser, τον Google Chrome.

Από την άλλη, αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα κάπως πιο ρεαλιστικά, η επιβίωση του ιδρύματος Mozilla εξαρτάται από τις συμφωνίες της εταιρείας με τις εταιρείες των μηχανών αναζήτησης. Έτσι είναι αμφίβολο αν η Google ή οι άλλες εταιρείες θα επιλέξουν ένα συμβόλαιο για να χρησιμοποιήσει ο Firefox μια προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, αφού θα μπλοκάρει τις διαφημίσεις από προεπιλογή.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS