ΑρχικήinetΤο SFCFix έρχεται για να επισκευάσει κατεστραμμένα αρχεία των Windows

Το SFCFix έρχεται για να επισκευάσει κατεστραμμένα αρχεία των Windows

Η συνήθης επιλογή για την επισκευή κατεστραμμένων αρχείων των Windows είναι να εκτελέσετε την εντολή sfc /scannow. Όμως δε είναι η μοναδική σας λύση γιατί στο παιχνίδι μπαίνει και η εφαρμογή SFCFix.

sfc-scannow sfcfix

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το SFC, που σημαίνει System File Checker, σαρώνει όλα τα προστατευμένα αρχεία του συστήματος ψάχνοντας για κατεστραμμένα αρχεία και αν βρει κανένα προσπαθεί να το αντικαταστήσει αντιγράφοντας στην θέση του κατεστραμμένου αρχείου ένα προσωρινά αποθηκευμένο αντίγραφο (cached) από το φάκελο system32\dllcache.

Αυτή η μέθοδος άλλες φορές λειτουργεί και άλλες όχι. Για παράδειγμα, εάν το αποθηκευμένο αντίγραφο είναι ήδη κατεστραμμένο, τότε η επισκευή δεν θα πετύχει.

Και έτσι θα βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να λάβετε το μήνυμα “Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them”.

Σαν πρώτη σας κίνηση είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε την λύση που σας προτείνει η Microsoft, αλλά αν αυτή δεν δουλέψει τότε καλύτερα να κοιτάξετε και προς την μεριά του SFCFix. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι open source, δωρεάν, φορητό και συμβατό με όλες τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows.

Ο δικτυακός τόπος του προγράμματος δεν αποκαλύπτει πολλά για το πώς εργάζεται το πρόγραμμα και πως επιτυγχάνει αυτό που η sfc εντολή δεν κατάφερε να κάνει. Αναφέρει μόνο ότι “χρησιμοποιεί προηγμένη αλγοριθμική αναζήτηση για να βρει και να αντικαταστήσει κατεστραμμένο ή απών αρχείο του συστήματος”. Σε μία άλλη ιστοσελίδα, αποκαλύπτεται ότι γίνεται με τη χρήση κλειδιών κατακερματισμένων αρχείων. Πάντως σίγουρα χρησιμοποιεί το αρχείο CBS.log που δημιουργεί η εντολή των Windows sfc /scannow.

Το πρόγραμμα είναι εύκολο στη χρήση, αλλά καλό θα ήταν να είστε σχετικά προσεκτικοί. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα σας, ότι δηλαδή η πηγή της ζημιάς δεν ήταν μία malware επίθεση.

Δεύτερον, μπορείτε να θέλετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος σας για την περίπτωση που χρειαστεί να επαναφέρετε τα Windows στην τρέχουσα κατάσταση τους (ακόμα και με κατεστραμμένα αρχεία) αν ω μη γένοιτο κάτι πάει στραβά κατά την εκτέλεση των παρακάτω εντολών.

Πριν να εκτελέσετε το SFCFix, τρέξτε το sfc /scannow καθώς το SFCFix χρησιμοποιεί τις πληροφορίες του αρχείου καταγραφής που δημιουργεί το sfc.

1.> Πατήστε το πλήκτρο των Windows και στο πεδίο “Search programs and files” πληκτρολογήστε τo cmd.exe, κάντε δεξί κλικ πάνω στο αποτέλεσμα και επιλέξτε to “Εκτέλεση ως διαχειριστής” για να ανοίξετε μια γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
2.> Πληκτρολογήστε sfc /scannow και πατήστε enter.
3.> Η διαδικασία ελέγχει όλα τα προστατευμένα αρχεία συστήματος και προσπαθεί να επιδιορθώσει τα αρχεία που είναι κατεστραμμένα.
4.> Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, πηγαίνετε στο φάκελο που έχετε αποθηκεύσει το SFCFix, πληκτρολογήστε SFCFix και πατήστε enter.

sfc-fix

Μια πλήρης σάρωση μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 30 λεπτά, ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Το πρόγραμμα σας ενημερώνει αν η σάρωση θα διαρκέσει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο των 15 λεπτών, έτσι ώστε να ξέρετε πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε.

Το πρόγραμμα ανοίγει ένα txt έγγραφο μετά τη σάρωση με τα αποτελέσματα της σάρωσης. Σας δίνει την πλήρη διαδρομή του κάθε κατεστραμμένου αρχείου και αν επισκευάστηκε με επιτυχία από το SFCFix.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι σαφές πώς το πρόγραμμα επισκευάζει κατεστραμμένα αρχεία, προτείνεται να λάβετε προληπτικά μέτρα πριν από την εκτέλεση του σε ένα μηχάνημα με Windows.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS