ΑρχικήsecurityΗ κατανάλωση της μπαταρίας εντοπίζει το smartphone

Η κατανάλωση της μπαταρίας εντοπίζει το smartphone

smartphone

Ερευνητές ασφάλειας έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο για την παρακολούθηση κάθε κίνησης ενός ατόμου μέσω της κατανάλωσης της μπαταρίας του Android smartphone που μπορεί να έχουν, ακόμα και με απενεργοποιημένο το GPS.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Stanford και στην ομάδα Israeli Defense Research Group, Rafael, έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία, που έχουν βαπτιστεί “PowerSpy”, η οποία έχει την ικανότητα να βρει τη τοποθεσία του Android τηλεφώνου απλά μετρώντας τη χρήση της μπαταρίας του σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με την πρόσβαση Wi-Fi και το GPS, τα δεδομένα κατανάλωσης μπαταρίας δεν χρειάζονται την άδειά των χρηστών και είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε οποιαδήποτε εφαρμογή έχει κατεβάσει και εγκαταστήσει ο κάτοχος του smartphone. Ως εκ τούτου, αυτά τα δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθηθεί ένα τηλέφωνο με έως και 90 % ακρίβεια.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας εισβολέας είναι να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης και να εγκαταστήσει στο Android smartphone του ώστε να παρακολουθεί τη κατανάλωση της μπαταρίας του τηλεφώνου σε μια προσπάθεια να βρει τη θέση του smartphone.

Το PowerSpy χρησιμοποιεί το γεγονός ότι οι μεταδόσεις στα κυψελωτά δίκτυα προς τους πύργους σημάτων, καταναλώνει την ενέργεια της μπαταρίας με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακρύ είναι η συσκευή από το πύργο, αλλά και ανάλογα με τα εμπόδια που μπορεί να μπλοκάρουν το σήμα.

Κανείς δε μπορεί να το αποφύγει αυτό, αφού ο  καλύτερος τρόπος θα ήταν η αποφυγή της χρήσης του τηλεφώνου, πράγμα αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας. Οι περισσότερες εφαρμογές ζητούν άδεια για πρόσβαση στη τοποθεσία της συσκευής, αλλά τα δεδομένα της μπαταρίας είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλες τις εφαρμογές.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS