ΑρχικήinetECSC 2019 - Αποτελέσματα: Στη 12η θέση η Ελληνική Ομάδα

ECSC 2019 – Αποτελέσματα: Στη 12η θέση η Ελληνική Ομάδα

Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου το ECSC 2019, στο Βουκουρέστι στο Παλάτι του Κοινοβουλίου, το βαρύτερο κτίριο και το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο.Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2019 – Ολοκληρώθηκε και φέτος ο μεγάλος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2019 (ECSC19), που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

ECSC 2019

 

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού η ομάδα της Ρουμανίας κατέκτησε την 1η θέση ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα με την δεκαμελή ομάδα της βρέθηκε στη 12η θέση της κατάταξης μεταξύ των 20 συνολικά χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η συνολική τελική κατάταξη όλων των χωρών διατίθεται μέσα από το scoreboard στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού https://europeancybersecuritychallenge.eu/leaderboard

Η διοργανώτρια, αλλά και η νικήτρια χώρα Ρουμανία, κατάφερε να πραγματοποιήσει έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες χρονιές. Ο φετινός διαγωνισμός συγκέντρωσε περίπου 200 νέους ταλαντούχους από 20 χώρες που κλήθηκαν να αποδείξουν τις ικανότητές τους στην ασφάλεια όσων αφορά στο web και mobile security, crypto puzzles, reverse engineering, forensics και escape room. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να πραγματοποιήσουν δημόσιες παρουσιάσεις σε μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο διαγωνισμός ECSC 2019 που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

ECSC 2019

Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, οι νέοι κατέχουν το κλειδί για την καινοτομία. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας ECSC 2019 του ENISA δημιουργήθηκε από αυτή τη φιλοσοφία για να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Κάθε χρόνο δημιουργείται κάτι μοναδικό, που συνδέει τα νεαρά μυαλά στη διαμόρφωση του μέλλοντος και στη βελτίωση της ζωής μέσω της τεχνολογίας.
Επιπλέον, o ECSC πέφτει χρονολογικά, κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου που είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Κάθε χρόνο θέτουμε νέους υψηλούς στόχους για μία καλή θέση στο διαγωνισμό. Κύριος όμως σκοπός μας μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, να αναζητούμε τα νέα ταλέντα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, μέσω μιας σειράς απαιτητικών δοκιμασιών και προπονήσεων που ξεκινούν άμεσα μετά τη λήξη κάθε ετήσιας διοργάνωσης. Οι νέοι αυτοί αποτελούν το εργατικό δυναμικό του αύριο στον τομέα αυτό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τρία χρόνια τώρα που το Πανεπιστήμιο είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης στην Ελλάδα, έχει καταφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξει ταλέντα που η πλειονότητά τους, κάνουν καριέρα σε ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επίδοση της Ελληνικής Εθνικής ομάδας στο φετινό διαγωνισμό. Η Εθνική αποστολή, η οποία ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή τη χρονιά, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ υψηλές απαιτήσεις τις διαγωνιστικής διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας επάξια τεχνολογικά προηγμένες και πληθυσμιακά μεγαλύτερες χώρες, κερδίζοντας το σεβασμό και την αναγνώριση όλων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα τους διαγωνιζόμενους για την προσπάθεια την οποία κατέβαλαν όλο το χρόνο, ώστε η ομάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο φετινό διαγωνισμό. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη που γνωρίζει ο χώρος της κυβερνοασφάλειας, παγκοσμίως, και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους νέους αλλά και επιστήμονες από συναφείς χώρους να ασχοληθούν με αυτόν, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας και στην προστασία της Εθνικής ασφάλειας. Δεν θα σταματήσουμε λοιπόν εδώ. Χρειάζεται επιμονή, αφοσίωση και όραμα για να κερδίσουμε!», δήλωσε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας και καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης.

Η Ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος κο Χρήστο Ξενάκη, και ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας, μετά από πολύμηνη διαδικασία δοκιμασιών εκπροσώπησε τη χώρα μας αποτελούμενη από, επαγγελματίες και μη, hackers, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και μαθητές που ασχολούνται με το hacking και ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.Ο επόμενος διαγωνισμός θα διοργανωθεί στη Βιέννη της Αυστρίας από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2020. Κρατήστε την ημερομηνία και μείνετε συντονισμένοι στο #ECSC2020 και στην ανανεωμένη ιστοσελίδα www.ecsc.gr

Μεγάλοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και οι χορηγοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ενεργά την Ελληνική εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία της. Πιο συγκεκριμένα:

Diamond Sponsors: ALGOSYSTEMS, BEWISE, UBITECH

Diamond Transportation Sponsor: Aegean Airlines

Platinum Sponsor: Όμιλος Quest (Info Quest Technologies, Uni Systems), Hack The Box, Pylones και Upstream

Silver Sponsor: Cromar Insurance Brokers

Supporters: Cyber Noesis, devolo, The Cube, Yenkee, Αθήνα – Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος

Media Sponsors: Biztech.gr, Epixeiro.gr, Huffington Post, ICTPlus.gr, IT Professional Security, NetFax, Netweek, SecNews, Spoudazo.gr, Tech Matrix

Η εθνική μας ομάδα, διαθέτει το δικό της ψηφιακό χώρο στη διεύθυνση www.ecsc.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες του ECSC 2019.

Επιπλέον ακολουθήστε την ελληνική ομάδα και στα social media:

Facebook: Hellenic Team-European Cyber Security Challenge
LinkedIn: European Cyber Security Challenge – Hellenic Team
Twitter: Hellenic Cyber Security Team @ECSCGR
Δείτε εδώ το επίσημο ECSC trailer video
Το επίσημο hashtag του European Cyber Security Challenge είναι #ECSC2019
Το επίσημο web site της διοργάνωσης είναι www.ecsc.eu

Σχετικά με το European Cyber Security Challenge

Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Το 2016 ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Γερμανία με συμμετοχή 10 εθνικών ομάδων, το 2017, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, με τη συμμετοχή 15 ομάδων και το 2018 στο Λονδίνο με συμμετοχή 19 χωρών. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS