ΑρχικήinetCRADLE: Η εφαρμογή που εντοπίζει παθήσεις των ματιών και σώζει πολλά βρέφη

CRADLE: Η εφαρμογή που εντοπίζει παθήσεις των ματιών και σώζει πολλά βρέφη

CRADLE: Είναι πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να κάνουν μια λεπτομερή εξέταση των ματιών στα βρέφη. Δυστυχώς τα μωρά έχουν την τάση να κουνιούνται γύρω γύρω, οπότε είναι ακατόρθωτο.

Γι’ αυτό το λόγο μία νέα εφαρμογή κινητού εκμεταλλεύτηκε τις φωτογραφίες που βγάζουν οι γονείς τα παιδιά τους και μέσω αυτών αναζητούν για σημάδια που είναι πιθανό να εξελιχθούν σε μία σοβαρή ασθένεια των ματιών.

Η εφαρμογή είναι η αποκορύφωση της προσπάθειας ενός πατέρα να βρεθεί ένας τρόπος για να βρει τα πρώτα σημάδια της νόσου των ματιών και να αποφευχθεί η καταστροφική απώλεια της όρασης του παιδιού του.

Πριν από πέντε χρόνια, η NPR ανέφερε την ιστορία του γιου του Noah Shaw, και πώς έχασε ένα μάτι λόγω του καρκίνου.

Οι γιατροί διέγνωσαν το ρετινοβλάστωμα του όταν ήταν 4 μηνών. Για να γίνει η διάγνωση, οι γιατροί έλαμψαν ένα φως στο μάτι του Noah, και πήραν μια ανοιχτή αντανάκλαση από το πίσω μέρος του ματιού. Aυτό ήταν μια ένδειξη ότι υπήρχαν όγκοι εκεί.

Ο πατέρας του Noah Shaw είναι επιστήμονας. Αναρωτιόταν αν μπορούσε να δει την ίδια χλωμή ανάκλαση σε φωτογραφίες με φλας του γιου του. Είχε δει πάντως σίγουρα την αντανάκλαση ή τη λάμψη, την οποία οι γιατροί καλούν «λευκό μάτι», σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε αμέσως μετά τη γέννηση του Noah.

«Είχαμε δει να εμφανίζεται ένα άσπρο μάτι σε φωτογραφίες που ήταν σε ηλικία 12 ημερών», είπε ο Shaw εκείνη την εποχή, μήνες πριν από την τελική διάγνωση του.

Ο Shaw είναι χημικός, όχι οφθαλμίατρος, ούτε επιστήμονας υπολογιστών, αλλά αποφάσισε να δημιουργήσει λογισμικό που θα μπορούσε να σαρώσει φωτογραφίες για σημάδια αυτής της ασθένειας.

“Αν είχα κάποιο λογισμικό να μου λέει” Γεια σας, θα πρέπει να ελέγξετε αυτά τα σημάδια σε γιατρό “, αυτό θα είχε επιταχύνει τη διάγνωση του γιου μου και οι όγκοι θα ήταν λίγο μικρότεροι όταν φτάσαμε σε αυτούς. Ίσως να υπήρχαν και λιγότεροι”, λέει.

Τώρα, αυτό το λογισμικό υπάρχει!

βρέφη CRADLE

Μαζί με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Baylor στο Waco, Texas, ο Shaw δημιούργησε μια εφαρμογή που ονομάζεται CRADLE. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βρει λευκά μάτια, τα οποία μπορεί να είναι σημάδι πολλών σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως το ρετινοβλάστωμα, οι παιδιατρικοί καταρράκτες και η ασθένεια του Coats.

Για να δοκιμάσουν την εφαρμογή, ανέλυσαν περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες από 40 βρέφη. Το ήμισυ δεν είχε καμία ασθένεια των ματιών και το ήμισυ είχε διαγνωστεί με καρκίνο των ματιών ή κάποια άλλη οφθαλμική νόσο.

“Κατά μέσο όρο, η εφαρμογή ανίχνευσε το λευκό μάτι σε φωτογραφίες που συλλέχτηκαν 1,3 έτη πριν από τη διάγνωση”, λέει ο Shaw.

Με άλλα λόγια, η εφαρμογή CRADLE θα μπορούσε να δώσει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γονείς ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με το παιδί τους. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο περιοδικό Science Advances.

Η εφαρμογή δεν είναι τέλεια. Μερικές φορές δεν εμφανίζει τα λευκά μάτια όταν υπάρχει όντως πρόβλημα, και μερικές φορές δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα ενώ δεν υπάρχει.

Το τελευταίο ενδεχόμενο είναι ένα μειονέκτημα. Παρόλο που τα λεγόμενα «false positive» εμφανίζονται λιγότερο από το 1%, ο οφθαλμίατρος Sean Donahue του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Vanderbilt λέει ότι δεν είναι αρκετά καλό. Ο Donahue εξηγεί ότι υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το 1% false positive θα σήμαινε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα εμφανίζονται αδικαιολόγητα στον γιατρό.

βρέφη

Ακόμα και έτσι, η Donahue είναι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της εφαρμογής.

“Αυτή είναι η συναρπαστική νέα τεχνολογία και πιστεύω ότι έτσι θα προχωρήσουμε και για την ανίχνευση διάφορων άλλων ασθενειών στο μέλλον”, λέει.

Ο Alison Skalet, ειδικός του καρκίνου οφθαλμών στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Oregon, συμφωνεί. “Υπάρχει σίγουρα προοπτική εδώ και είναι εύλογο να εκμεταλλευτώ την τεχνολογία που έχουμε”, λέει. Αναμένει ότι η εφαρμογή θα είναι ακριβέστερη όσο περνά ο καιρός και η τεχνητή νοημοσύνη της θα γίνεται πιο έξυπνη.

Ο Bryan Shaw λέει ότι για να εκπαιδεύσει την εφαρμογή να αναγνωρίζει καλύτερα το λευκό μάτι, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με λευκοκορία να του στείλουν φωτογραφίες.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες φωτογραφίες, ειδικά από βρέφη στην Αφρική και την Ασία”, λέει. Αυτό θα καταστήσει την εφαρμογή CRADLE πιο σχετική σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι ελπίζει να σώσει την όραση περισσότερων παιδιών.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS