Η Ινδία σκοπεύει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που υπάρχει στον κόσμο, παρόμοιο με αυτό που αναπτύσσεται στην Κίνα. Η ινδική κυβέρνηση έχει παρατείνει την ημερομηνία ώστε να πάρει ακόμα περισσότερες προσφορές από εταιρείες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κεντρικού αποθετηρίου δεδομένων παρακολούθησης.
Οι προσφορές θα ξεκινήσουν να γίνονται τον επόμενο μήνα και η εταιρεία που θε επιλεγεί, θα είναι υπεύθυνη για τον εξοπλισμό της αστυνομικής δύναμης της Ινδίας, με συγκεντρωτικά δεδομένα αναγνώρισης προσώπου που θα συνδέονται με τα διαβατήρια των πολιτών, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και άλλα αρχεία αναγνώρισης.
Η Ινδία διαθέτει μία από τις πιο περιορισμένες αστυνομικές δυνάμεις, με έναν μόνο αστυνομικό να αντιστοιχεί σε 724 πολίτες. Είναι πολύ κάτω από τα παγκόσμια πρότυπα αστυνομικής δύναμης ανά πολίτη.
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το έργο θέτει σε κίνδυνο τα ήδη επιδεινούμενα πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη χώρα. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις διαρροής δεδομένων, που σχετίζονται με την κάρτα Aadhar – ένα μοναδικό κωδικό αναγνώρισης για τους Ινδούς πολίτες. Η χώρα δεν διαθέτει διαρθρωμένη πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η ανάπτυξη ενός συστήματος αναγνώρισης προσώπου, θα έθετε σε κίνδυνο τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έλαβε το Internet Freedom Foundation μετά από αίτημα παροχής πληροφοριών, πολλές άγνωστες εταιρείες ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες από την κυβέρνηση, σχετικά με το σχέδιο. Οι εταιρείες έχουν αναζητήσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως το αν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει άτομα που έχουν κάνει πλαστική χειρουργική και αν η βάση δεδομένων πρέπει να ενσωματωθεί στην ήδη υπάρχουσα κρατική βάση δεδομένων.
Ο Atul Rai, Διευθύνων Σύμβουλος της Staqu Technologies, μιας ινδικής startup, που προσφέρει εργαλεία που βασίζονται στην τεχνολογία AI, λέει ότι οι περισσότερες ινδικές εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην προσφορά, καθώς η προσφορά αναφέρει ότι το σύστημα αναγνώρισης προσώπου πρέπει να είναι σύμφωνο με τα πρότυπα που ορίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Σίγουρα η Ινδία έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, πριν αναπτύξει ένα σύστημα μαζικής επιτήρησης τόσο προηγμένο όσο αυτό της Κίνας. Πριν από αυτό, η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι διαθέτει κατάλληλους νόμους για την εξασφάλιση μιας τόσο μεγάλης βάσης δεδομένων και υποδομής, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.