Τρίτη, 26 Μαΐου, 03:58
Αρχική inet Facebook απομαγνητοφωνεί τις συνομιλίες σας

Facebook απομαγνητοφωνεί τις συνομιλίες σας

Το Facebook δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι συλλέγει τα δεδομένα μας.Σύμφωνα όμως με μια δημοσίευση του Bloomberg, η εταιρεία πληρώνει εκατοντάδες υπαλλήλους για να απομαγνητοφωνούν ηχητικά αποσπάσματα από τις συνομιλίες σας στις υπηρεσίες της.

Οι υπάλληλοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν από ποια υπηρεσία καταγράφηκε ο ήχος ή πως αποκτήθηκε, αλλά μόνο ότι έπρεπε να απομαγνητοφωνήσουν ηχητικά αρχεία. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της εταιρείας, αυτά τα κλιπ συμπεριλάμβαναν μερικές φορές “χυδαίο περιεχόμενο”.

Facebook

Το Facebook από την άλλη δήλωσε στο Bloomberg ότι είχε σταματήσει να απομαγνητοφωνεί τα ηχητικά μηνύματα πριν από μια εβδομάδα, ακολουθώντας την Apple και την Google.

Το κοινωνικό δίκτυο ανέφερε ότι οι υπάλληλοι απλώς επαλήθευαν την απόδοση των εργαλείων της εταιρείας και το AI και ότι όλες οι συνομιλίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανώνυμες.

Τα κλιπ προερχόταν από χρήστες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Messenger του Facebook για να στείλουν τις φωνητικές τους συνομιλίες, σύμφωνα με την δημοσίευση.

Έτσι οι υπάλληλοι της εταιρείας (αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του Facebook) μάλλον δοκίμαζαν την επιλογή “φωνή σε κείμενο” που μπορείτε να ενεργοποιήσετε μετά την αποστολή ενός φωνητικού κλιπ στο Messenger, ένα χαρακτηριστικό που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015.

Όμως ούτε η εφαρμογή Messenger ούτε κάποια σελίδα υποστήριξης  της λειτουργίας αναφέρει πουθενά ότι το Facebook θα μπορούσε να απομαγνητοφωνήσει αυτές τις συνομιλίες. Παρόλο η σελίδα υποστήριξης σημειώνει ότι η λειτουργία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση, ο μέσος χρήστης δεν θα περίμενε ότι τα μηνύματά του ακούγονται από τρίτους (πραγματικούς ανθρώπους).

Το Facebook όμως δεν είναι η μόνη εταιρεία που ακούει τα φωνητικά κλιπ των χρηστών της. Η Amazon, η Apple και η Google έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο για να βελτιώσουν τους φωνητικούς βοηθούς που χρησιμοποιούν. Το Facebook αναφέρει ότι σταμάτησε να ακούει τα φωνητικά μηνύματα από το Messenger όταν σταμάτησε η Apple και η Google.

Βέβαια μπορεί να σκέφτεστε, ότι αφού τα δεδομένα ήταν ανώνυμα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι λοιπόν ότι οι εταιρείες καταρχήν δεν ενημέρωσαν τους τελικούς χρήστες.

Κατά δεύτερο λόγο, θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι οι συνομιλίες των χρηστών εισακούστηκαν από πραγματικούς ανθρώπους, και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν υπολογιστή που ακούει μια συνομιλία και έναν πραγματικό άνθρωπο.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια δημοσίευση του The Guardian στα τέλη Ιουλίου, οι υπάλληλοι της Apple που ανέλυαν τις συνομιλίες του Siri συναντούσαν συχνά “συμφωνίες για τα ναρκωτικά, ιατρικές λεπτομέρειες και άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή“. Αυτές οι ηχογραφήσεις “συνοδεύονταν από δεδομένα χρηστών που εμφάνιζαν την τοποθεσία, έδιναν τα στοιχεία επικοινωνίας και δεδομένα από τις εφαρμογές της συσκευής“.

Νωρίτερα φέτος, το Facebook ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κρυπτογραφήσει όλες τις συνομιλίες σε όλες τις υπηρεσίες του. Έτσι πριν πάρει την μεγάλη απόφαση, μάλλον σκέφτηκε να κρυφακούσει λίγο ακόμα όσο μπορούσε.

Όταν το Facebook άλλαξε την πολιτική χρήσης των δεδομένων του πέρυσι για να την κάνει περισσότερο κατανοητή, δεν έκανε καμία άμεση αναφορά για το πως χρησιμοποιεί τις ηχογραφήσεις. Αναφέρει μόνο ότι συλλέγει “περιεχόμενο, επικοινωνίες και άλλες πληροφορίες που παρέχετε” κατά τη χρήση των εφαρμογών της εταιρείας. Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα AI εκπαιδεύονται και εποπτεύονται από πραγματικούς ανθρώπους, αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε ή πόσο εκτεταμένα χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας.

Έτσι είναι γνωστό ότι το Facebook και οι άλλοι σημειώνουν προόδους αλλά στην πλάτη του καταναλωτή. Μάλλον ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική απορρήτου που κάνει πιο σαφές  το πότε θίγεται το απόρρητο ενός χρήστη.

__________________

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....