Κυριακή, 5 Απριλίου, 07:40
Αρχική inet Digital steganography: Τι είναι η ψηφιακή στεγανογραφία;

Digital steganography: Τι είναι η ψηφιακή στεγανογραφία;

Πριν μπούμε στα βαθιά και μελετήσουμε τι είναι η ψηφιακή στεγανογραφία (Digital steganography) αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτήν, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην αρχή της στεγανογραφίας.

Ο όρος στεγανογραφία προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις στεγανός + γραφή, καθώς η ιστορία της στεγανογραφίας ξεκινάει πιο πίσω και από την εποχή του Da Vinci.

Digital steganography

Ο σκοπός της στεγανογραφίας είναι να σταλεί ένα μήνυμα το οποίο θα είναι κρυμμένο μέσα σε κάποιο αντικείμενο υλικό ή άυλο, με σκοπό την απόκρυψη του.

Η ανάγκη της δημιουργίας της στεγανογραφίας εφευρέθηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως πολεμικούς σκοπούς, καθώς οι κατάσκοποι των χωρών έπρεπε να επικοινωνούν με απόλυτη μυστικότητα και ασφάλεια, δεδομένου ότι διακινούσαν ευαίσθητα αρχεία. Πλέον, η κλασσική στεγανογραφία έχει ξεπεραστεί και την θέση της έχει πάρει η ψηφιακή στεγανογραφία.

Το θέμα είναι, η ψηφιακή στεγανογραφία είναι ένα εργαλείο άμυνας και ιδιωτικότητας ή ένας Δούρειος Ίππος των κακόβουλων χρηστών;

Digital steganography: Τι είναι η ψηφιακή στεγανογραφία;

Η ψηφιακή στεγανογραφία είναι η τεχνική κρυπτογράφησης δεδομένων κατά την οποία κάποια δεδομένα “κρύβονται” πίσω από άλλα δεδομένα για να προστατεύσουν το μήνυμα του αποστολέα.

Digital steganography: Πως λειτουργεί η ψηφιακή στεγανογραφία;

Ένα μήνυμα, μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιοδήποτε ψηφιακό αντικείμενο, είτε είναι ένα αρχείο κειμένου (.txt, .docx), είτε είναι κλειδί ενεργοποίησης.

Τα πιο συχνά ‘δοχεία’ μεταφοράς δεδομένων που χρησιμοποιούν οι στενογραφείς, είναι τα αρχεία εικόνας, τα αρχεία ήχου, βίντεο κλπ.

Η σύγχρονη στεγανογραφία εμφανίστηκε στον κόσμο το 1985, με την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών.

Από τότε, η εξέλιξη της στεγανογραφίας εξελίσσεται πάρα πολύ αργά, όμως σταθερά και σίγουρα, καθώς πλέον ένα μήνυμα μπορεί να κρυφτεί:

  • Στα μικρότερα Bits των μεγάλων εικόνων
  • Πίσω  από κρυπτογραφημένα δεδομένα ή σε τυχαία δεδομένα
  • Σε αρχείου ήχου
  • Σε βίντεο
  • Σε κείμενα ( Αρχεία .txt, .docx, σε Blog στεγανογραφίας).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληροφορίες κρύβονται στα pixels και εξάγονται με ειδικά εργαλεία.

Για να το κάνουν αυτό, πολλές φορές οι σύγχρονοι στεγανογραφείς προγραμματίζουν ειδικά φτιαγμένους κώδικες.

Οι κίνδυνοι της ψηφιακής στενογραφίας

Η ψηφιακή στεγανογραφία (Digital steganography), όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αποτελεί απλώς μια σειρά μεθόδων που αποκρύπτει πληροφορίες και μπορεί να έχει πολλές ιδιότητες, όπως τα Watermarks στις φωτογραφίες για να αποτραπεί η κλοπή αυτών των εικόνων και να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους απόκρυψης κακόβουλου λογισμικού είναι η χρήση διπλών επεκτάσεων. Ένα αρχείο θα ονομάζεται για παράδειγμα ως “sea.jpg.exe”.

Όταν κάνετε κλικ σε αυτό, τα Windows θα κοιτάξουν μόνο το τελευταίο τμήμα της επέκτασης και επομένως θα αντιμετωπιστεί ως εκτελέσιμο. Για έναν υπολογιστή χωρίς προστασία, αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά ευτυχώς πλέον με τα antivirus, οι επιθέσεις έχουν μειωθεί δραματικά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κείμενο μπορεί να ενσωματωθεί σε εικόνες. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή κακόβουλου κώδικα.

Αν και δεν θα μπορέσει να σας προκαλέσει ζημιά λόγω του ότι ο υπολογιστής σας σκανάρει τα αρχεία, υπάρχουν διάφοροι υπολογιστές που αποφεύγουν το σκανάρισμα των αρχείων και το εκτελούν αμέσως μετά την λήψη του.

bitdefender.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...

APT Hackers χρησιμοποιούν το Crimson RAT εναντίον Ινδικών τραπεζών

Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, μία νέα καμπάνια APT, χρησιμοποιεί το Crimson RAT και επιτίθεται σε...

ProtonMail: Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά

ProtonMail - Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά: Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται καθημερινά και η...