Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:06
Αρχική απόψεις Cloudflare τι σημαίνει το τέλος υποστήριξης του 8chan για τα πειρατικά sites

Cloudflare τι σημαίνει το τέλος υποστήριξης του 8chan για τα πειρατικά sites

Μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στο El Paso του Τέξας, η εταιρεία CDN Cloudflare σταμάτησε να υποστηρίζει το 8chan, την πλατφόρμα όπου ανέβασε το μανιφέστο του ο δράστης.

Σε μια δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare, Matthew Prince, αναφέρει την “παραβίαση του νόμου” σαν τον πρωταρχικό λόγο για τον τερματισμό της υπηρεσίας, μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τις δραστηριότητες των πειρατικών ιστοσελίδων που υποστηρίζει επίσης η Cloudflare.

 

Cloudflare

Πρόκειται για άλλη μια καταστροφική επίθεση με θύματα αθώους, που πάγωσε τον κόσμο με την ανακοίνωσή της. Και ενώ οι αρχές αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν τον δολοφόνο να διαπράξει το έγκλημα, οι διαδικτυακές υπηρεσίες αναζητούν την ευθύνη που τους αναλογεί, τουλάχιστον για την μετάδοση των μηνυμάτων της κάθε ρητορικής του μίσους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές φορές οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είναι συνήθως απρόθυμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για τις ενέργειες των χρηστών τους.

Ωστόσο, σε μια ανακοίνωσή της η εταιρεία Cloudflare δήλωσε ότι θα σταματήσει την συνεργασία της με το 8chan, μια σελίδα μηνυμάτων “μίσους”, όπου υποστηρίζεται ότι ο δολοφόνος δημοσίευσε το μανιφέστο του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare Matthew Prince αναφέρει:

Το 8chan είναι ένα από τα πάνω από 19 εκατομμύρια sites του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Cloudflare. Μόλις στείλαμε μια ειδοποίηση ότι τερματίζουμε τις υπηρεσίες μας με το 8chan.

Η λογική είναι απλή: έχουν αποδειχθεί παράνομοι και η ανομία έχει προκαλέσει πολλούς τραγικούς θανάτους. Ακόμα κι αν το 8chan δεν παραβιάζει το γράμμα του νόμου αρνούμενο να μετριάσει την ρητορική του μίσους, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που επιτρέπει τις παραβιάσεις.

Στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν χιλιάδες δημοσιεύσεις που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη πτυχή των φοβερών γεγονότων αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η δική μας δημοσίευση αναφορά τα προβλήματα που επηρεάζουν την Cloudflare μετά από κάθε τέτοιο δυσάρεστο γεγονός. Για παράδειγμα η συμμετοχή της εταιρείας σε ενέργειες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Και υπάρχουν πολλές καταγγελίες σχεδόν κάθε μήνα.

Η Cloudflare δεν είναι παραβάτης πνευματικών δικαιωμάτων και ενεργεί πάντοτε νόμιμα, αλλά αν το 8chan είναι ένοχος της παραβίασης του “πνεύματος” του νόμου και η εταιρεία αποφάσισε τον τερματισμό των υπηρεσιών της, οι ομάδες που επικεντρώνονται στα πνευματικά δικαιώματα θα τρίβουν τα χέρια τους.

Το Pirate Bay, ο μεγαλύτερος ίσως “πειρατής” πελάτης της Cloudflare, μας δίνει το πιο προφανές παράδειγμα μιας ιστοσελίδας με δηλωμένο στόχο την παραβίαση του νόμου (περί πνευματικών δικαιωμάτων).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα γιατί η Cloudflare με την υπηρεσία CDN δεν παραβιάζει κάποιο νόμο. Ένα παρόμοιο επιχείρημα χρησιμοποιείται από πολλές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες παρόμοιες “πειρατικές” πλατφόρμες που χρησιμοποιούν την Cloudflare με τον ίδιο τρόπο.

Θα ήταν δυσάρεστο να συγκρίνουμε τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου με την κοινή χρήση ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικής, αλλά οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν στο παρελθόν.

Σε μια υπόθεση που ασκήθηκε κατά της Cloudflare από την ALS Scan, η εταιρεία υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι η Cloudflare σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες στην Daily Stormer (μια Nazi ιστοσελίδα) αλλά δεν σταμάτησε να υποστηρίζει πειρατικά sites.

Τελικά, η Cloudflare και η ALS Scan συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεσή τους, κάτι που σημαίνει ότι η αξίωση για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας – μέσω του πρίσματος της αποσύνδεσης του Daily Stormer – δεν εκδικάστηκε από το δικαστήριο, και έτσι δεν υπάρχει το δεδικασμένο.

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία τερμάτισε τις υπηρεσίες της στο 8chan.

Στο μήνυμά του σήμερα το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος Matthew Prince τόνισε το γεγονός ότι η Cloudflare συνειδητοποιεί ότι η ύπαρξη μιας συντηρητικής πολιτικής από την εταιρεία θα υπονόμευε τις προσπάθειες των πελατών της να τρέχουν τις σελίδες τους, όπως αυτοί θέλουν. Γι αυτό όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, η εταιρεία μερικές φορές κάνει τα στραβά μάτια, μέχρι σε ένα σημείο φυσικά.

“Δυστυχώς ανεχόμαστε περιεχόμενο που θεωρούμε επικριτέο, αλλά έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές. Το 8chan έχει περάσει μια από αυτές. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας” αναφέρει ο Prince.

Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι πειρατικές ιστοσελίδες είναι “παράνομες” από τη φύση τους, αλλά καμιά από αυτές δεν έχει  προκαλέσει ποτέ και δεν ενέπνευσε τραγικά γεγονότα που έχουν σαν θύματα αθώους.

Η απόφαση της Cloudflare να τερματίσει έναν ιστότοπο αναφέροντας ότι έχει παραβιάσει “το πνεύμα” του νόμου μπορεί να επιστρέψει με άλλη μορφή. Φυσικά δεν υπονοώ ότι η απόφαση της εταιρείας δεν ήταν απόλυτα σωστή.

Κανένα εμπορικό σήμα δεν θέλει να συσχετιστεί με όσους υποβοηθούν δολοφονίες. Ωστόσο οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα το χρησιμοποιήσουν για άλλο σκοπό και πιο συγκεκριμένα για το υποστηρίξουν κάποια υπόθεση κατά της Cloudflare και των πελατών της.

Συνέβη ήδη μία φορά, και σίγουρα θα συμβεί ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...