Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 06:26
Αρχική inet Robot ταξιδεύει σε σωματικά υγρά για χορήγηση φαρμάκων

Robot ταξιδεύει σε σωματικά υγρά για χορήγηση φαρμάκων

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη “robot”; η Boston Dynamics; ή ευέλικτες, μικροσκοπικές συσκευές που μπορούν να κολυμπήσουν μέσα σε σωματικά υγρά; Πιθανότατα σας έρχεται η Boston Dynamics, αλλά το τελευταίο θα είναι το robot που θα μπορεί να παραδώσει κάποια μέρα φάρμακα που σώζουν ζωές στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του σώματός σας.

Σε μια μελέτη που εμφανίστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, από μια ομάδα επιστημόνων από το EPFL και το ETH Zurich περιγράφει τον σχεδιασμό robot από βακτήρια που είναι βιοσυμβατά, και ικανά να τροποποιήσουν το σχήμα τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Έτσι μπορούν να περάσουν μέσα από πολύ στενά αιμοφόρα αγγεία χωρίς κανένα πρόβλημα στην ταχύτητα. Ο Selman Sakar, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του ακολούθησαν μια παραλλαγή του origami – kirigami – για να σχεδιάσουν το νέο robot.

“Τα robot μας έχουν μια ειδική σύνθεση και μια δομή που τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του υγρού που κινούνται”, αναφέρει ο Sakar.

robot
Image: ETH Zurich

“Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίσουν κάποια αλλαγή στο ιξώδες ή στην οσμωτική συγκέντρωση, αλλάζουν το σχήμα τους για να διατηρήσουν την ταχύτητα και την ευελιξία τους χωρίς να χάσουν τον έλεγχο της κατεύθυνσής τους”.

Το μυστικό στην κατασκευή ονομάζεται νανοσύνθετο υδρογέλης, ένα σώμα γεμάτο με νανοϋλικό υλικό, ενυδατωμένο, και στενά συνδεδεμένο με πολυμερές που είναι σχετικά ελαστικό. Αντί για μικροσκοπικούς μικροσκοπικούς αισθητήρες, μπαταρίες και ενεργοποιητές μέσα στα μικροσκοπικά robot, οι ερευνητές πρόσθεσαν νανοσύνθετα με μαγνητικά νανοσωματίδια που ανταποκρίνονται στις αλλαγές των γύρω ηλεκτρικών πεδίων. Έτσι τα robot μπορούν να “προγραμματιστούν” και να παραμορφωθούν με εντολές ή να αφεθούν να περιηγηθούν στις κοιλότητες αυτόνομα με την ροή του σωματικού υγρού.

Το βασικό πλεονέκτημα των robot; Η χαμηλή τιμολόγηση υλικών. Ο Sakar και ο συνάδελφος Bradley Nelson αναφέρουν ότι μπορούν να κατασκευαστούν με ένα “λογικό” κόστος.

Στο μέλλον, η ομάδα σχεδιάζει να βελτιώσει τις επιδόσεις των robot στην πλοήγηση μέσα σε πολύπλοκα υγρά. Μόλις το κάνουν, ίσως οι γιατροί αρχίσουν να συνταγογραφούν δόσεις νανοσύνθετης υδρογέλης.

________________

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

00:02:18

Πώς να προσθέσετε το YouTube κανάλι ή το Instagram σας στο TikTok

Το TikTok, μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων για τη δημιουργία και την ανάρτηση μίνι-βίντεο, έχει αποκτήσει μια μεγάλη βάση...

Γνώστα website σαρώνουν τους υπολογιστές των επισκεπτών τους

Πολλά γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα website χρησιμοποιούν ένα script προστασίας από απάτες, το οποίο σαρώνει τον τοπικό υπολογιστή σας για προγράμματα απομακρυσμένης...

Google Chrome: Νέο “anti-notification spam” σύστημα από τον Ιούλιο

Η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το νέο της "anti-notification spam" σύστημα στο Chrome, με την...

Η Amtrak επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών μετά από παραβίαση δεδομένων

Η National Railroad Passenger Corporation (Amtrak) αποκάλυψε μια παραβίαση δεδομένων που οδήγησε στην έκθεση προσωπικών πληροφοριών ορισμένων μελών του Guest Rewards.

Οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ καθυστερούν την εκδήλωση για το Android 11

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η εκδήλωση για την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του νέου Android 11 από την Google...

Η Cisco παραβιάστηκε μέσω εκμετάλλευσης των SaltStack servers

Η Cisco είπε σήμερα ότι ορισμένοι από τους servers υποστήριξης Cisco Virtual Internet Routing Lab Personal Edition (VIRL-PE) παραβιάστηκαν με εκμετάλλευση κρίσιμων...

Valak Malware: Κλέβει δεδομένα από Microsoft Exchange Servers

Το 2019, το Valak Malware παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, ως malware loader. Πρόσφατα όμως, έγινε γνωστό ότι...

Συσκευή “anti-5G” που κοστίζει $ 350 είναι απλά ένα USB stick

Οι φαν των θεωριών συνωμοσίας 5G έχουν ήδη αγοράσει ένα κλειδί USB anti-5G με τιμή 350 $ που φαίνεται να είναι...

Windows 10 Pro με $13 με τον SecNews κωδικό έκπτωσης

Αποκτήστε τα Windows 10 Pro με $13 με τον SecNews κωδικό έκπτωσης: Αυτή τη περίοδο οι ώρες εργασίας από το σπίτι είναι...

Διέρρευσαν δεδομένα 47,5 εκατομμυρίων χρηστών του Truecaller

Η εφαρμογή Truecaller, βοηθά στον εντοπισμό των ανώνυμων κλήσεων και προσφέρει την επιλογή επισήμανσης των spammers.