Τρίτη, 7 Απριλίου, 17:24
Αρχική inet Checksum Τι είναι και γιατί πρέπει να με νοιάζει

Checksum Τι είναι και γιατί πρέπει να με νοιάζει

Το Checksum είναι μια ακολουθία αριθμών και γραμμάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των δεδομένων για σφάλματα.
Αν γνωρίζετε το Checksum ενός πρωτότυπου αρχείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου για να επιβεβαιώσετε ότι το αντίγραφο που έχετε στον υπολογιστή σας είναι το ίδιο.Checksum
Για να δημιουργήσετε ένα Checksum, τρέχετε ένα πρόγραμμα που ελέγχει το αρχείο αυτό κάποιου αλγορίθμου. Οι τυπικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι οι MD5, SHA-1, SHA-256 και SHA-512.
Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφική συνάρτηση κατακερματισμού που παράγει μια συμβολοσειρά (ακολουθία αριθμών και γραμμάτων) σταθερού μήκους. Το αρχείο που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να είναι από 1 MB ή κάποιο τεράστιο αρχείο σε GB. Όμως ανεξάρτητα από το μέγεθος του αρχείου, θα καταλήξετε με ένα checksum ίδιου μήκους. Τα αθροίσματα ελέγχου ή Checksums μπορεί να ονομάζονται και “hashes”.
Οι μικρές αλλαγές στο αρχείο μπορούν να δημιουργήσουν πολύ διαφορετικά checksums. Για παράδειγμα, σε δύο αρχεία κειμένου που είναι σχεδόν τα ίδια, αν αλλάζει μια τελεία σε θαυμαστικό, παράγει διαφορετικά checksums.
Διαβάστε περισσότερα.

Πότε είναι χρήσιμα τα Checksum

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αθροίσματα ελέγχου για να ελέγξετε τα αρχεία σας για σφάλματα κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς αρχείων ή αποθήκευσης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων δικτύου κατά την μεταφορά ενός αρχείου ή προβλήματα στο σκληρό σας δίσκο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στο συγκεκριμένο αρχείο. Έτσι αν γνωρίζετε το άθροισμα ελέγχου του αρχικού αρχείου, μπορείτε να το ελέγξετε. Αν τα checksums συμφωνούν, γνωρίζετε ότι το αρχείο που αποθηκεύσατε είναι πανομοιότυπο με το αρχικό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ MD5, SHA-1 και SHA-256 Sums;

Τα αθροίσματα ελέγχου είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ένα αρχείο δεν έχει κάποιο σφάλμα. Αν υπάρχει σφάλμα λόγω προβλημάτων λήψης το άθροισμα ελέγχου θα είναι διαφορετικό.
Ωστόσο, αυτές οι κρυπτογραφικές λειτουργίες κατακερματισμού δεν είναι πάντα τέλειες. Ερευνητές ασφαλείας έχουν ανακαλύψει “collisions” στις λειτουργίες MD5 και SHA-1. Με άλλα λόγια, ανακάλυψαν δύο διαφορετικά αρχεία που παράγουν το ίδιο MD5 ή SHA-1 hash.
Αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί τυχαία, αλλά ένας εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνική για να παρουσιάσει ένα κακόβουλο αρχείο σαν κανονικό. Γι ‘αυτό δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε checksums MD5 ή SHA-1 για να επαληθεύσετε ένα αρχείο.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για “collisions” με SHA-256, γι ‘αυτό και θα πρέπει να δημιουργούνται checksums σε SHA-256 αντί σε MD5 και SHA-1. Ο SHA-256 είναι ισχυρότερος, και πιο ασφαλής αλγόριθμος.

Πως μπορώ να ελέγξω checksums

Εάν γνωρίζετε το άθροισμα ελέγχου ενός πρωτότυπου αρχείου και θέλετε να το ελέγξετε στον υπολογιστή σας, μπορείτε να το κάνετε εύκολα. Όλα τα λειτουργικά (Windows, macOS και Linux) διαθέτουν ενσωματωμένα βοηθητικά προγράμματα για τη δημιουργία αθροισμάτων ελέγχου. Έτσι δεν χρειάζεστε βοηθητικά προγράμματα τρίτων.
Στα Windows, η εντολή Get-FileHash του PowerShell υπολογίζει το άθροισμα ελέγχου ενός αρχείου. Για να την χρησιμοποιήσετε, ανοίξτε πρώτα το PowerShell. Στα Windows 10, αναζητήστε για “PowerShell”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε Get-FileHash και στη συνέχεια, πατήστε το tab για να προσθέστε ένα διάστημα.
Πληκτρολογήστε τη διαδρομή του αρχείου που θέλετε να υπολογίσετε το checksum. Διαφορετικά, κάντε ένα drag n drop στο αρχείο από τον File Explorer στο παράθυρο του PowerShell και η διαδρομή του θα συμπληρωθεί αυτόματα.
Πατήστε Enter για να τρέξετε την εντολή και θα δείτε το SHA-256 hash του αρχείου. Ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου και την ταχύτητα του υπολογιστή σας, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.
Αν χρειάζεστε κάποιο άλλον αλγόριθμο θα πρέπει να τον προσθέσετε στο τέλος της εντολής:
Get-FileHash C:\διαδρομή\για\το\αρχείο.iso -Algorithm MD5
Get-FileHash C:\διαδρομή\για\το\αρχείο.iso -Algorithm SHA1
Εάν το checksum ταιριάζει, τα αρχεία είναι τα ίδια. Αν όχι, υπάρχει ένα πρόβλημα και ίσως το αρχείο σας να έχει καταστραφεί. Αν το κατεβάσατε από το web δοκιμάστε να το κατεβάσετε ξανά.
Σε συστήματα Linux, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί από το terminal, με τις παρακάτω εντολές
για τον αλγόριθμο MD5 το checksum tool είναι η: md5sum
για τον αλγόριθμο SHA-1 checksum tool είναι η: sha1sum
για τον αλγόριθμο SHA-256 checksum tool είναι η: sha256sum
Έτσι αν θέλετε να ελέγξετε ένα αρχείο ανοίξτε ένα terminal στον φάκελο που το περιέχει και πληκτρολογήστε την ανάλογη εντολή με το όνομα του αρχείου.
_____________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Πως να κατεβάσετε δωρεάν (download) μια ταινία;

Ακολουθεί οδηγός για το πως να κατεβάσετε μια ταινία δωρεάν (download) στον υπολογιστή ή στο κινητό σας χρησιμοποιώντας υπηρεσίες on-demand, δωρεάν site...

WhatsApp: Περιορίζει την προώθηση μηνυμάτων λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Η εφαρμογή του WhatsApp έθεσε περιορισμούς στη μαζική προώθηση μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την παραπληροφόρηση. Αυτό συνδέεται με το γεγονός...

Parallels Desktop 15: Εγκατάσταση των Windows 10 σε macOS

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να εγκαταστήσετε Windows 10 σε Macbook. Οι πιο γνωστοί τρόποι χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο εργαλείο...

Άντρας συνελήφθη από τη Europol για εξαπάτηση φαρμακευτικής εταιρείας

Ένας άνδρας, συνελήφθη από τη Europol καθώς προσπάθησε να ξεπλύνει χρήματα που προέρχονταν από μία απάτη μέσω...

Το Linux και το σύστημα αρχείων exFAT της Microsoft: Η ιστορία μέχρι στιγμής

Η οικειότητα μεταξύ της Microsoft και του Linux Open Source δεν είναι πλέον κρυφή. Παρόλο που η συμμετοχή μπορεί να φαίνεται περισσότερο...

Ιαπωνία: Μαθητές φτιάχνουν την δική τους τελετή αποφοίτησης στο Minecraft ενόψει του COVID-19

Με την πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19 να πλήττει χώρες σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μεγάλο αριθμό μέτρων, σε μία...

Microsoft: Ανακοινώνει το IPE, το νέο code integrity χαρακτηριστικό για Linux

Η Microsoft δημοσίευσε, αυτήν την εβδομάδα, λεπτομέρειες σχετικά με ένα νέο project που ετοιμάζει η εταιρεία και...

Το Folding @ Home εγκαθίσταται στο Sandbox των Windows 10

Πρόσφατα, αναφερθήκαμε σε μία νέα προσπάθεια, το Folding @ Home project που παρέχει υποστήριξη σε άτομα που...

ΗΠΑ: Ζητούνται προγραμματιστές COBOL λόγω COVID-19!

Ενόψει της πανδημίας του COVID-19, η οποία πλήττει μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, κινητοποιούνται διάφοροι φορείς για να συμβάλλουν στον αγώνα κατά του...

Έξυπνη τουαλέτα εντοπίζει πιθανές ασθένειες αναλύοντας τα κόπρανά σας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν μια έξυπνη τουαλέτα που μπορεί να αναλύει τα κόπρανα και τα...